Σαλαγιάννης:"Να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Το Βήμα" έδωσε ο Βουλευτής Καρδίτσας με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νίκος Σαλαγιάννης στην οποία αναφέρθηκε στην εκλογική διαδικασία εκλογής προέδρου αλλά και στην επόμενη ημέρα των εκλογών, για ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας αλλά για την θέση του σχετικά με τους Βουλευτές του κόμματος που έχουν διαγραφεί ή έχουν αποχωρήσει μόνοι τους από το κόμμμα.
Αναλυτικά η συνέντευξη:
Για την απόφαση να τηρηθεί αυστηρά το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή του νέου αρχηγού.
Καταρχήν δεν υπάρχει αυτό που ξέραμε όλοι ένα οργανωμένο ΠΑΣΟΚ, κεντρικά και περιφερειακά, με αδυναμίες, αλλά, πάντως, συγκροτημένο. Αυτό δεν υπάρχει. Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ - από το κέντρο μέχρι την περιφέρεια του - είναι υπό διάλυση. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Και μέσα σ' αυτή ην πραγματικότητα πρέπει να μπορέσουμε να δράσουμε. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.
Λέγαμε πολλοί, πως θα πάμε σ αυτή τη διαδικασία. Με ένα ΠΑΣΟΚ που είναι σ αυτή την φάση σήμερα και μ ένα κόσμο του ΠΑΣΟΚ να είναι καταπονημένος, να είναι απογοητευμένος, να είναι πικραμένος και θυμωμένος. Όμως πέρασε η αντίληψη ότι, και σ ένα βαθμό είναι και σωστή, ακριβώς επειδή τα πράγματα είναι έτσι, ότι θα πρέπει να τηρήσουμε, απαρεγκλίτως, κάποιους κανόνες που έχει το ΠΑΣΟΚ. Ο, τι έμεινε, τουλάχιστον, ας το τηρήσουμε τώρα γιατί αυτό μπορεί ν αποτελέσει μιαν αρχή τήρησης όλων κανόνων, από δω και πέρα, που δεν φημιζόμαστε ότι το κάναμε όλο αυτό το διάστημα.
Για τον Βενιζέλο
Εγώ θεωρώ ότι ο Βενιζέλος αναδείχτηκε ως μια φυσική ηγεσία στο χώρο μας. Ο άνθρωπος έδωσε μια μάχη το 2007 κι ήταν αυτός που έλεγε, σε όλους εμάς που ήμασταν μαζί του, τότε, ότι θα μείνουμε ό, τι και να συμβεί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Θα μείνουμε μέσα γιατί είμαστε μια μεγάλη παράταξη. Εμείς δεν είμαστε άνθρωποι που θέλουμε κομμάτια για να κάνουμε τον αρχηγό. Ήταν άνθρωπος που πίστευε στη μεγάλη παράταξη, την ενιαία, το όλο ΠΑΣΟΚ. Κι ότι θα είμαστε εγγυητές αυτής της μεγάλης παράταξης. Το τίμησε μέχρι κεραίας και μέχρι τέλους.
Ταυτόχρονα ανέλαβε τεράστιες ευθύνες, όταν εμείς του λέγαμε γιατί να τις αναλάβει, και η οικονομία πήγαινε στα βράχια ,τον Ιούνιο. Μας έλεγε τι έννοια έχει νά μαι στη πολιτική ζωή του τόπου αν τώρα που μας έχει ανάγκη η χώρα, τώρα που μας έχουν ανάγκη οι ψηφοφόροι μας δεν κάνουμε ότι καλύτερο. Κι ό,τι βγει για τον καθένα από μας. Είχε συναίσθηση της αποστολής.
Νομίζω, λοιπόν, ότι όλο αυτό το διάστημα τα κατάφερε κι, επομένως, αναδείχτηκε ως μια φυσική ηγεσία.
Για το ποσοστό συμμετοχής στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόμματος.
Δεν νομίζω ότι μπαίνει κάποιος πήχης. Είναι σε τέτοια φάση, σε τέτοια διάλυση το ΠΑΣΟΚ, που εγώ προσωπικά, δεν βάζω κανένα πήχη. Όσοι πάνε.
Κάθε φορά που κάναμε διαδικασίες για να εκλέξουμε την οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν μετείχαν πάνω από 150 -200 χιλιάδες μέλη για να ψηφίσουν. Δεν πήγαιναν. Όταν εκλέχτηκε ο Παπανδρέου ήταν άλλη διαδικασία. Λέω σε κάθε οργανωμένη διαδικασία που ψήφιζαν τα μέλη μας, οι οργανωμένοι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, ήταν μέχρι εκεί.150 -170 -200 χιλιάδες σε όλα τα όργανα σε όλες τις φορές. Η μεγάλη διαδικασία που έγινε με τον Γ Παπανδρέου ήταν άλλες εποχές, άλλα τα χρόνια.
Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας
Καταρχήν μια μεγάλη παράταξη σαν τη δική μας, δεν μπορεί να πάει με κατεβασμένες σημαίες. Θα προτείνει μια κυβερνητική πρόταση, ένα πρόγραμμα κυβερνητικό στη κοινωνία. Δεν είναι ένα κόμμα που θα προτείνει μια έκθεση ιδεών, όλα ωραία ,πάμε παρακάτω. Θα είναι μια πρόταση εξουσίας. Δεν πρέπει να δούμε , πρώτα - πρώτα, αυτός ο λαός τι θα αποφασίσει γι αυτή την πρόταση εξουσίας, για μας και για τους άλλους.
Πρώτα πρέπει να αποφασίσει ο λαός τι θέλει. Επιμένω ότι η βασική επιδίωξη δική μας είναι μια κυβέρνηση ,αυτό που ονομάζουμε, σε προοδευτική κατεύθυνση. Δεν ξέρω τι θα αποφασίσει ο λαός στο τέλος. Όμως ότι και να αποφασίσει ο λαός υπάρχουν πολλές επιλογές διακυβέρνησης. Αυτό που θα πρέπει να πούμε στο κόσμο είναι ότι εμείς δεν θα αφήσουμε τη χώρα να κατρακυλάει σε ακυβερνησίες. Δεν έχουμε κανένα τέτοιο δικαίωμα. Είμαστε υπεύθυνη δύναμη και δεν θα το αφήσουμε να συμβεί. Ταυτόχρονα, όμως, θα επιμείνουμε ότι υπάρχει και προοδευτική κατεύθυνση στη διακυβέρνηση της χώρας.
Για το νέο κόμμα των κ Κατσέλη – Καστανίδη
Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια άλλη μέρα και θα είναι, εντελώς, μια άλλη μέρα, επίσης και την επόμενη Δευτέρα. Νομίζω ότι το προσκλητήριο που έκανε προς όλους ο Β Βενιζέλος είναι μια πάρα πολύ σοβαρή πρόταση επανασυσπείρωσης για μια νέα, μεγάλη προσπάθεια. Μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλες δυνατότητες, με άλλες ανάγκες. Νομίζω ότι αξίζει ο κόπος και να το επιχειρήσουμε να ξαναβρεθούμε πάλι όλοι μαζί. Αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας μέχρι τέλος.
Αν κάποια στελέχη νομίζουν ότι η κοινωνία έχει ανάγκη από την πρότασή τους, εγώ δεν κάνω καμία κριτική απέναντί τους. Μερικοί απ αυτούς που θέλουν να ιδρύσουν νέο κόμμα – κι εννοώ τους πρωταγωνιστές- ήταν πρωταγωνιστές και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ το 2009, στα συνθήματα του. Στη δράση του. Ήταν πρωταγωνιστές στο πρώτο μνημόνιο. Ήταν πρωταγωνιστές στο τρόπο που διαχειριστήκαμε όλη αυτή τη κρίση, μέχρι πριν φτάσουμε στα βράχια, τον Ιούνιο. Και σε όσους κάναμε κριτική τότε, εύκολα ενίσχυαν την άποψη της συνομωσίας και της αποστασίας. Εγώ δεν μπαίνω σ αυτή τη λογική. Εάν οι σύντροφοι θεωρούν ότι η κοινωνία τους χρειάζεται μ ένα άλλο κόμμα, ας το προχωρήσουν.
Για τους υπόλοιπους που διεγράφησαν αν δηλώσουν υποταγή να επιστρέψουν
Θεωρώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε και να πάμε όλοι μαζί με νέους όρους με νέα συλλογικότητα και νέους κανόνες σε μια νέα, μεγάλη παράταξη, ένα νέο ΠΑΣΟΚ.
Πάντως εμένα δεν μου αρέσει να κάνει κάποιος δήλωση υποταγής. Θεωρώ όμως ότι πολλοί από μας, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια της ψυχικής τους αντοχής, έκαναν μια επιλογή τότε, στο δεύτερο μνημόνιο. Μια κορυφαία επιλογή ποντάροντας, επενδύοντας σε μια ελπίδα. Ότι μπορεί αν όλα πάνε καλά με το PSI κι όλα αυτά που αφορούν την δανειακή σύμβαση, νάχουμε μια πραγματικά μεγάλη ευκαιρία ακόμα σ' ένα πιο στέρεο έδαφος, ώστε να επιχειρήσουμε να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο σ ένα πιο φωτεινό μονοπάτι. Κάποιοι σύντροφοι μας δεν το πίστεψαν αυτό κι ήταν μια πολύ θεμελιώδης επιλογή αυτό. Ωστόσο θέλω ο νέος ηγέτης της παράταξης νά χει τη δυνατότητα να τα κρίνει όλα αυτά και να αποφασίσει.
Πηγή: tovima.gr