Σε πρόγραμμα εξυγίανσης ο Δήμος Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Σε πρόγραμμα εξυγίανσης μπαίνει ο Δήμος Καρδίτσας καθώς και άλλοι τρεις δήμοι της Θεσσαλίας και συνολικά 24 πανελλαδικά σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 5 Μαΐου 2011 ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης.
Το πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων θα περιλαμβάνει επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων έως και 25 χρόνια, μείωση κατά 55% των δόσεων και επανεξέταση – κατά περίπτωση – του επιτοκίου δανεισμού.
Οι 24 δήμοι που βρίσκονται στο «κόκκινο» και, ως εκ τούτου, θα μπουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι οι εξής: Δήμος Καρδίτσας, Τρικκαίων και Πύλης από τον Νομό Τρικάλων, Αγιάς από τον νομό Λάρισας καθώς και οι δήμοι Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Δίου-Ολύμπου, Ρόδου, Ασπρόπυργου, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαρκόπουλου Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνα, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλού, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, συνολικά τα χρέη των 325 δήμων ανέρχονται σε 1.891.098.604 ευρώ. Οι υποχρεώσεις των δήμων προς τρίτους είναι 1.269.756.697 ευρώ, οι απαιτήσεις τους 1.878.386.170 ευρώ και τα διαθέσιμα 735.700.436 ευρώ. Το συνολικό χρέος αυτών των δήμων κυμαίνεται άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΑΤΑ.
Άλλοι 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120% ως 150% των τακτικών τους εσόδων και της ΣΑΤΑ οι οποίοι είναι κατά σειρά: Ζωγράφου, Σύμης, Μεταμόρφωσης, Νίκαιας-Ρέντη, Αγίας Βαρβάρας, Κέρκυρας, Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου, Αλίμου, Βέλου-Βόχας, Κασσάνδρας και Σερβίων-Βελβεντού.
Επίσης, 22 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 100% ως 120% οι οποίοι είναι κατά σειρά: Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Κύμης-Αλιβερίου, Μεγαρέων, Κισσάμου, Λαυρεωτικής, Ήλιδας, Ωρωπού, Κεφαλονιάς, Νέας Προποντίδας, Σκιάθου, Ζακύνθου, Ύδρας, Κατερίνης, Ορχομενού, Περιστερίου, Καισαριανής, Ιωαννιτών, Θερμαϊκού, Αίγινας, Ρεθύμνης, Κρωπίας, Διρφύων, Μεσσαπίων.
Το ποσοστό του χρέους των δήμων στα τακτικά τους έσοδα και την ΣΑΤΑ και όχι το ύψος του χρέους τους ήταν το κριτήριο, το οποίο ελήφθη για την ένταξή τους ή μη στο μηχανισμό εξυγίανσης, καθώς προσμετρήθηκε η ικανότητα αποπληρωμής του.
Έτσι, για παράδειγμα στο πρόγραμμα εξυγίανσης δεν εντάσσονται μεγάλοι δήμοι της χώρας, όπως ο Δήμος Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Περιστερίου κ.λπ, οι οποίοι παρότι έχουν υψηλά χρέη, κρίνεται ότι μπορούν να τα αποπληρώσουν, καθώς διαθέτουν και αυξημένα έσοδα.
Οι δήμοι που εντάσσονται στο μηχανισμό εξυγίανσης, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, υποχρεούνται να παγώσουν τις προσλήψεις προσωπικού, να υλοποιούν συγκεκριμένο πρόγραμμα περιορισμού των δαπανών που δεν θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο και να παγώσουν ορισμένα έργα και κονδύλια όπως είναι τα κονδύλια για δημόσιες σχέσεις.