Θεοχάρη: "Ναι στην βελτίωση των υπηρεσιών, όχι στην κατάργηση των ΚΕΚΥΚΑμεΑ" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Για το ζήτημα της ανασυγκρότησης των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η Μαρία Θεοχάρη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη επανεξέτασης του θέματος των ΚΕΚΥΚΑμεΑ.
Απευθυνόμενη στον Υπουργό, η Βουλευτής του Νομού επισήμανε:
«Τα πλεονεκτήματα και οι νέες ρυθμίσεις που φέρνει το νομοσχέδιο είναι πολλές, επιτρέψτε μου όμως να σταθώ σε ένα σημείο που απασχολεί συμπολίτες μας. Μιλάω για τον θεσμό των Κέντρων Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, των ΚΕΚΥΚΑμεΑ, που με το νομοσχέδιο συγχωνεύονται με τις μονάδες υγείας.
Τα ΚΕΚΥKΑμεΑ ιδρύθηκαν στο πλαίσιο της ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, αποτέλεσαν βασικό άξονα του συστήματος, και κατεξοχήν Μονάδα Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων και αναγκών των ατόμων με όλες τις κατηγορίες αναπηρίας αποτέλεσε βασικό τους στόχο, ενώ αποτελούσαν και σημείο αναφοράς για τα ΑμεΑ της Περιφέρειας, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, καθώς τους εξασφάλιζε την ισότιμη αντιμετώπισή τους.
Με την κατάργησή τους και την υπαγωγή τους σε όμορες νοσηλευτικές μονάδες, ως Κέντρα Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης, δεν επιτυγχάνεται ο στόχος της παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης στα ΑμεΑ, καθώς τα νυν ΚΕΚΥΚΑμεΑ δεν διαθέτουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή για να παρέχουν υπηρεσίες αποκατάστασης. Ρόλος των ΚΕΚΥΚΑμεΑ είναι να καλύπτουν ανάγκες στους τομείς της εκπαίδευσης, της κοινωνικής υποστήριξης και της κατάρτισης των ΑμεΑ, και γι’ αυτό η μεταχείρισή τους από την πολιτεία θα πρέπει να στοχεύσει όχι μόνο στη φυσική και ιατρική αποκατάσταση των ασθενών, αλλά και στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνική ζωή της χώρας.
Από την εμπειρία που έχω από το τοπικό παράρτημα της περιφέρειάς μου, όπου γίνεται εξαιρετική δουλειά από το προσωπικό του Κέντρου – το διοικητικό, το νοσηλευτικό και ιδιαίτερα το επιστημονικό – θεωρώ ότι η κατάργηση της αυτονομίας του ΚΕΚΥΚΑμεΑ Καρδίτσας, και η μετατροπή της μοναδικής αυτής μονάδας για όλες τις αναπηρίες σε μονάδα αποκατάστασης, θα δημιουργήσει πρόβλημα.
Νομίζω ότι θα πρέπει να το δούμε προσεκτικά αυτό, για να μην εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τα άτομα με αναπηρία της περιφέρειας. Θα πρέπει να εξεταστούν οι τρόποι διατήρησης της αυτονομίας των υπηρεσιών κοινωνικής αποκατάστασης και ψυχοκοινωνικής στήριξης στις παρεχόμενες υπηρεσίες των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, και να μην μετατραπούν σε Μονάδες Αποκατάστασης.»
Η Κα Θεοχάρη αναφέρθηκε επίσης στους στα πλεονεκτήματα του νομοσχεδίου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα που αφορούν στις μονάδες της περιφέρειας:
«Στην εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε, βασική προτεραιότητα όλων μας πρέπει να αποτελεί η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικής φροντίδας, προκειμένου να αναβαθμίσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες και να κάνει το σύστημα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, με λιγότερη γραφειοκρατία και δαπάνες.
Για να το επιτύχει αυτό, το σχέδιο νόμου προβλέπει την συγχώνευση διαφόρων δημοσίων φορέων πρόνοιας, αποδεικνύοντας έτσι στην πράξη ότι υπάρχει τρόπος να προσφέρει το σύστημα κοινωνικής φροντίδας βελτιωμένες υπηρεσίες χωρίς να συνοδεύονται αυτές από αύξηση του κόστους για το κράτος. Στην παρούσα, άλλωστε, συγκυρία, οποιαδήποτε αύξηση των δαπανών είναι απαγορευτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύουμε να αναζητούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις ώστε οι πολίτες να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Οι εργαζόμενοι αξιοποιούνται ορθολογικά και αποτελεσματικά και εξομαλύνεται η διαδικασία μετακινήσεων του προσωπικού, που σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκαμπτη εξαιτίας της γραφειοκρατίας, έτσι ώστε η απόσπαση ή μετάταξη του εργαζομένου θα είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη όταν παρατηρούνται είτε σοβαρές ελλείψεις είτε πλεονάζον προσωπικό στις μονάδες. Οι μονάδες κοινωνικής φροντίδας θα διασυνδέονται με τις μονάδες υγείας του ΕΣΥ σε λειτουργικό και επιστημονικό επίπεδο, που σημαίνει παροχή αποτελεσματικότερων υπηρεσιών για τους πολίτες, με μειωμένο κόστος. Το σχέδιο νόμου δημιουργεί ένα σύγχρονο σύστημα αποκατάστασης σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα εφαρμόζονται οι πιο σύγχρονες και ποιοτικές τεχνικές διάγνωσης, νοσηλείας και θεραπείας με χρήση και των νέων τεχνολογιών.
Επιπλέον, ρυθμίζονται και ζητήματα που αποτελούσαν στρεβλώσεις ετών στο χώρο της υγείας, όπως η κάλυψη κενών θέσεων αγροτικών ιατρών και η ‘τεχνητή’ πλήρωση θέσεων ιατρών στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Αφενός μεν για τα ιατρεία υπαίθρου, που πολλές φορές έμεναν χωρίς γιατρό από την ημερομηνία προκήρυξης της θέσης μέχρι την έλευση του νέου ιατρού, τώρα προβλέπεται παράταση της υπηρέτησης του προηγούμενου γιατρού έως και δώδεκα μήνες, καθώς και δυνατότητα κάλυψης της θέσης από άλλο γιατρό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για πολλές περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα, ειδικά σε Νομούς όπως η Καρδίτσα, με απομακρυσμένα ορεινά χωριά που η απουσία γιατρού μπορεί να έχει πραγματικά καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους. Για τα δε νοσοκομεία της περιφέρειας, γιατροί που είτε δεν αποδέχονται τον διορισμό τους σε θέση του ΕΣΥ είτε παραιτούνται της θέσης πριν παρέλθουν δύο έτη, δεν θα έχουν δικαίωμα υποβολής νέας υποψηφιότητας για 5 χρόνια, δίνεται δηλαδή ισχυρό αντικίνητρο σε όσους προκαλούν κωλύματα στο σύστημα.
Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό, το οποίο έχουμε υποχρέωση να προστατεύουμε πρώτα απ’ όλα, ανεξάρτητα από τις όποιες οικονομικές συνθήκες βιώνουμε ως χώρα αυτήν την στιγμή. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των δομών, τη μείωση των δαπανών και, το σημαντικότερο, την παροχή υπηρεσιών με ποιότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα»