Το Μαυρομμάτι ζητά να γίνει "Ιστορική Κοινότητα" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Να αποσπασθούν από το δήμο Μουζακίου και να δημιουργηθεί "Ιστορική Κοινότητα" ζητούν οι 2020 κάτοικοι του Μαυρομματίου του νομού Καρδίτσας κατ' εξαίρεση με το πρόγραμμα "Καλλικράτης" που προβλέπει συνενώσεις και το στηρίζουν σε ιστορικούς λόγους. Παρόμοια ζήτημα έχουν θέσει άλλες 16 πόλες & χωριά σε πανελλαδικό επίπεδο. Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010 σε συνεδρίαση που γίνεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τα 17 μέλη του δικτύου θα συναποφασίουν για τον τρόπο που θα πιέσουν ώστε να επιτευχθεί το αίτημά τους.
Η τοποθέτηση των κατοίκων του Μαυρομματίου
«Το Μαυρομμάτι, εντάχθηκε στο Δήμο Μουζακίου, ο οποίος έχει άλλα 13 χωριά, από αυτά τα 9 είναι ορεινά. Τα τακτικά πάγια έσοδα του χωριού μας είναι 335017,16 ευρώ ετησίως. Εάν το χωριό ήταν Ιστορική Κοινότητα, πέραν των ανωτέρω εσόδων θα υπήρχαν, έσοδα και από έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις, παροχές από διάφορα Υπουργεία και από ένταξη έργων σε διάφορα προγράμματα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά. Επομένως, ως Ιστορική Κοινότητα θα, ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στην Ιστορική του αποστολή.
Ο Αρχιστράτηγος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ τιμήθηκε παλλαϊκά και η Πατρίδα μας πίστευε και πάντα θα πιστεύει πως η ευγνωμοσύνη της απέναντί του παραμένει αιώνια, όπως αιώνια κι' αμάραντη στέκεται η δάφνη της δόξης του.
Στο Μαυρομμάτι ,γενέτειράς του πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου, πνευματικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις προς τιμήν του. Τα γνωστά παλελληνίως «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ».
Γενική συνέλευση
Η γενική συνέλευση του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας Περιόδου 1940-1945 θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Ιανουαρίου στην Αθήνα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» στις 6 το απόγευμα. Στη συνέλευση συμμετέχει και η κοινότητα Τσαριτσάνης, ένα από τα 17 μέλη του δικτύου. Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, στη διάρκεια της συνέλευσης θα συζητηθεί το μείζον ζήτημα της επικείμενης διοικητικής μεταρρύθμισης και θα παρουσιαστούν οι προτάσεις του δικτύου.
Το δίκτυο ζητά την εξαίρεση του μικρού αριθμού δήμων και κοινοτήτων, από τη νέα ανασυγκρότηση της χώρας, για ιστορικούς, άρα για ουσιαστικούς λόγους, όπως τονίζεται. Στην ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ., σύμφωνα με δελτίο τύπου, αναφέρονται:
«Να διατηρηθούν ως έχουν τα διοικητικά όρια, οι ονομασίες και οι έδρες των παρακάτω 17 Μαρτυρικιών Δήμων που υφίστανται από τον «Καποδίστρια Ι»: Καλαβρύτων, Νικαίας, Διστόμου, Δράμας, Δοξάτου, Βιάννου, Τυμπακίου, Παραμυθιάς, Κλεισούρας, Σερβίων, Νέας Αγχιάλου, Ανωγείων, Υπάτης, Λιδωρικίου, Καντάνου», Αετού, Χορτιάτη και των 4 Μαρτυρικών Κοινοτήτων, Κομμένου, Λεχόβου, Τσαριτσάνης, Τυμφρηστού.
Στους υπόλοιπους Δήμους της χώρας, όπου αυτό δεν συνέβη κατά την εφαρμογή του Ν. 2539/1997 , να αποτελέσουν έδρες και να επιλέγονται για την ονομασία των νέων δήμων Μαρτυρικές Πόλεις και Χωριά με ολοκαυτώματα που υπάρχουν στην περιφέρειά τους.
Για όσους, ενδεχομένως, δεν συμφωνούν ή αμφιταλαντεύονται επιθυμούμε να θέσουμε συγκεκριμένα ερωτήματα - διλήμματα ουσίας. Σήμερα, ενόψει της υλοποίησης του σχεδίου «Καλλικράτης», δεν ζητάμε προνομιακές εξαιρέσεις εναντία στη δημοκρατική εξέλιξη των θεσμών και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιστούμε ώστε να ενταχθούν απρόσκοπτα οι μαρτυρικοί δήμοι στα νέα δεδομένα, αρκεί η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία να θεσμοθετήσουν μία σύγχρονη αυτοδιοικητική δημοκρατία και όχι μία πιο αποτελεσματική αθηνοκεντρική αναδιοργάνωση του κράτους με διεκπεραιωτή, δηλαδή «φαμέγιο», την αυτοδιοίκηση. Επομένως, το αίτημά μας αντικειμενικά δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ενόψει του νέου νόμου. Εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο. Και έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να το πράξουμε. Όλοι μας. Μηδενός εξαιρουμένου».