Ζητούμενο ο Ενιαίος Δήμος Αργιθέας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Οι κάτοικοι της Αργιθέας ανησυχούν για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης" και ζητούν για το καλό της περιοχής τους να δημιουργηθεί ένας νέος δήμος που θα ενώσει όλη την Αργιθέα. Η συνένωση που ζητούν να γίνει αφορά τους σημερινούς δήμους Αχελώου, Αργιθέας και διευρυμένης κοινότητας Ανατολικής Αργιθέας.
Θεωρούν ότι η διαφαινόμενη συνένωσή τους (σύμφωνα με μελέτη του Ι.Τ.Α.) με Δήμους που δεν έχουν την ίδια μορφολογική δομή θα ζημιώσει αισθητά την περιοχή τους και στο τέλος θα οδηγήσει σε μαρασμό και ολική εγκατάλειψη της περιοχής τους προς άλλα αστικά κέντρα. Οι κάτοικοι της Αργιθέας ζητούν ένα Ενιαίο Δήμο Αργιθέας και έχουν επιχειρήματα:
• αποτελεί ενιαίο γεωγραφικό χωρικό σύνολο
• αποτελούσε ενιαίο Δήμο από το 1881 έως το 1912
• έχει τα χαρακτηριστικά ορεινής και απομονωμένης περιοχής
• το άρθρο 101 του συντάγματος προστατεύει τις ορεινές και νησιώτικες περιοχές.
• έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης αξιοποιώντας τις δικές της πηγές
• μπορεί να αποτελέσει τόπο αποκέντρωσης και παλιννόστησης
• έπαιξε ιδιαίτερο ιστορικό ρόλο στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό για μια περίπου χιλιετία
• έχει πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα
• έχει κοινωνική ομοιογένεια και συνοχή
• μπορεί να αποτελέσει βιώσιμο και λειτουργικό Δήμο
Ο Κος Χρήστος Καναβός νυν Δήμαρχος Αργιθέας τοποθετείται σχετικά με το ζήτημα στην εξαμηνιαία εφημερίδα "Φωνή Βραγκιανιτών Καρδίτσας"
"Τις τελευταίες μέρες υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση της κυβέρνησης για την εφαρμογή του 2ου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, Καποδίστρια II. Ο Δήμος Αργιθέας έχει σαφή και αιτιολογημένη πλήρως απόφαση για έναν Δήμο στην Αργιθέα, για Ενιαία Αργιθέα στα όρια του πρώην Δήμου Αργιθέας που συστήθηκε μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881.
Στα πλαίσια της απόφασης αυτής, άμεσα, σε συνεννόηση με τους δύο άλλους Δήμους, θα ζητήσουμε από τη νέα κυβέρνηση να συστήσει έναν ενιαίο αυτοδιοικητικό Δήμο στην Αργιθέα, λαμβάνοντας υπόψη το ορεινό και δυσπρόσιτο της περιοχής, το γεωφυσικό ανάγλυφο, την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμά μας.
Πιστεύω, σε σχέση με τον Καποδίστρια II, η κυβέρνηση να δει θετικά τη θέση μας για ένα Ενιαίο Δήμο Αργιθέας γιατί και το πιλοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης της Αργιθέας -που πέρασε στο ΦΕΚ με κοινή υπουργική απόφαση- βλέπει θετικά την ανάπτυξη στην περιοχή.
Σε συνδυασμό και με τους άλλους προαναφερθέντες λόγους, ανεξάρτητα από την πρόταση του ΙΤΑ την οποία καταγγείλαμε εμπρόθεσμα ως άτοπη τουλάχιστον σε ότι αφορά την Αργιθέα, θεωρώ ότι η προσάρτησή της στον κάμπο δεν είναι λειτουργική και θα οδηγήσει την περιοχή ξανά στην απομόνωση και εγκατάλειψη".
Τοποθέτηση του Κου Θανάση Καραγεώργου αντιπροέδρου του Συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας στην εξαμηνιαία εφημερίδα "Φωνή Βραγκιανιτών Καρδίτσας"
"Η Αργιθέα έχει τη δική της ταυτότητα και πρέπει να αποτελέσει ένα Δήμο. Η περιοχή της Αργιθέας, τμήμα της ευρύτερης περιοχής των Αγράφων, στο δυτικό άκρο του Νομού, οριοθετείται από τους Αυχένες Τυμπάνου και Οξυάς (Αγίου Νικολάου) μέχρι τον Αχελώο και εντός των ορίων του Νομού Καρδίτσας. Με έκταση 372.777 στρέμματα αποτελεί το 1/7 περίπου του Νομού (2.636.000 στρ.), στο σύνολό της ορεινή περιοχή με ένα μικρό κομμάτι της κοιλάδας Αχελώου ομαλής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στις 6.084 (απογραφή 2001) με μόνιμους κατοίκους 2.488.
Η περιοχή Αργιθέας αποτελεί ενιαίο γεωγραφικό χωρικό σύνολο με χαρακτηριστικά ορεινής και απομονωμένης περιοχής. Το γεωγραφικό ανάγλυφο της περιο χής με φυσικά όρια τους ορεινούς όγκους και τον Αχελώο, αλλά και των διοικητικών ορίων σε επίπεδο νομού, έχουν οριοθετήσει και ιστορικά την περιοχή. Τα χαρακτηριστικά της και οι ιδιομορφίες της είναι μοναδικές και δεν συμπίπτουν με τα αντίστοιχα του κάμπου, παρά μόνο με αυτά των Αγράφων.
Ως τμήμα της ευρύτερης περιοχής Αγράφων έχει να δείξει το δικό της ιδιαίτερο ιστορικό ρόλο στον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό για μια περίπου χιλιετία (8ος – 19ος αιώνας), αλλά με τα νεώτερα αρχαιολογικά ευρήματα πολύ πιο πριν. Η πολιτιστική και πολιτισμική ενότητα διακρίνεται ακόμη και τώρα μέσα από τη λαϊκή παράδοση, τα τραγούδια, τους χορούς, την αρχιτεκτονική, τα θρησκευτικά και λατρευτικά μνημεία και πολλά άλλα καταγράφοντας την κοινωνική ομοιογένεια και συνοχή της Αργιθέας.
Η γεωγραφική της θέση την ανάγκασε να έχει περισσότερες επαφές με Ευρυτανία (Δήμος Αχελώου) και Αιτωλοακαρνανία(Βάλτος και Ξηρόμερο) όπου μετακινούνταν η πλειονότητα των Αργιθεατών για ξεχειμαδιό των κοπαδιών. Ιστορικά σύμμαχος της Αιτωλικής συμπολιτείας, αλλά και μετέπειτα η ιστορία
της συμπίπτει με την ιστορία της βουνών της Πίνδου, καταγράφοντας την δική της ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Το άρθρο 101 του συντάγματος προστατεύει τις ορεινές και νησιώτικες περιοχές. Η Αργιθέα είναι ο ορισμός του ορεινού. Όλα τα χωριά βρίσκονται πάνω από 600 μέτρα υψόμετρο μέχρι τα 1300 μέτρα.
Χρειάζεται αφενός θεσμοθέτηση και εφαρμογή ορεινής πολιτικής, αφετέρου και το κυριότερο η αναγκαιότητα συγκρότησης και στήριξης ορεινών κέντρων ανάπτυξης. Η περιοχή Αργιθέας να αντιμετωπιστεί ως περιοχή με αξία χρήσης κυρίως για το φυσικό της περιβάλλον, για τον πολιτισμό της, και ως γεωγραφικό σύνολο που τοποθετείται στην καρδιά τριών ευρύτερων περιοχών και περιφερειών (Στερεά Ελλάδα – Ήπειρος - Θεσσαλία) και να μπει στην ατζέντα του εθνικού σχεδιασμού και των προγραμματισμών.
Τα οικονομικά μεγέθη της (από τα χαμηλότερα στην ΕυρωπαϊκήΈνωση) δεν έχουν καμιά σχέση μετα αντίστοιχα των Δήμων του κάμπου και πρέπει να ντιμετωπιστεί ιδιαίτερα. Τα προβλήματά της σε έργα υποδομών, εσωτερικής διασύνδεσης πρέπει να αντιμετωπιστούν ως δικά της προβλήματα και όχι να μεταφερθούν σε άλλους.
Οι δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν, αρκεί να τελειώσουμε με τα έργα υποδομής. Το γεωγραφικό ανάγλυφο προσφέρεται για πολλά. Για τουρισμό, βιολογικά προϊόντα, ενέργεια και παραγωγή οξυγόνου. Αξιοποίηση του φράγματος Συκιάς.
Ολόκληρος ο νομός έχει 21 Δήμους και Κοινότητες. Με τη λογική του ένα τρίτου που θέλουν να μειώσουν τους Δήμους στην Καρδίτσα αντιστοιχούν 7 Δήμοι όπου μπορεί και πρέπει να παραμείνει η Αργιθέα ως Δήμος".
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφημερίδα "Φωνή Βραγκιανιτών Καρδίτσας" δείτε εδώ