Για την ανατροφή και την προσωπικότητα των παιδιών συζήτησαν στον Παλαμά Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Μια σημαντική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Παλαμά, η οποία είχε θέμα την «Ανατροφή και προσωπικότητα των παιδιών και των εφήβων».
Η αίθουσα κατακλύστηκε από κόσμο, κυρίως νέους γονείς, αφού σε αυτούς κυρίως απευθύνονταν η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύλλογο «Ευρύπυλος», το Σύλλογο Γυναικών Παλαμά, το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Παλαμά και τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Προσχολικής Αγωγής Παλαμά (ΔΟΠΑΠΑΠ).
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Παλαμά κ. Κ. Πατσιαλής -ο οποίος απηύθυνε ένα μικρό χαιρετισμό προς τους διοργανωτές και τους παρευρισκόμενους- ο αντιδήμαρχος κ. Πάτας, οι πρόεδροι ΔΟΠΑΠΑΠ κ. Τσερέπης και ΔΗΚΕΠΑ κ. Τατσιός-Πέτρου, καθώς και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου νομού Καρδίτσας. Παρόντες ήταν και οι πρώην δήμαρχοι Παλαμά κ.κ. Χατζιάρας και Διδάγγελος, οι οποίοι παρενέβησαν στον ουσιαστικό διάλογο που ακολούθησε, μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών, παιδιάτρων του Παλαμά, κ.κ. Ελ. Μουτσάνα και Ευαν. Τριβάρα.
Στην αρχή της εκδήλωσης, τιμήθηκε με ένα μικρό αφιέρωμα η παιδίατρος Ριψιμέ Ντερμπεντεριάν, που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 28 Φεβρουαρίου. Για τη ζωή και την προσωπικότητά της, μίλησε ο σύζυγός της Ηλίας Μπαρτζιώκας…
Ο κ. Μουτσάνας
Στην ομιλία του με θέμα «Ο ρόλος της ανατροφής στην ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων», ο παιδίατρος κ. Λευτέρης Μουτσάνας, επισήμανε μεταξύ άλλων των εξής:
«Μπορεί να μην κρατάνε οι γονείς 100% το μέλλον των παιδιών στα χέρια τους, κρατάνε όμως το παρόν και μπορούν να τα κάνουν δυστυχισμένα με τη συμπεριφορά τους. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από τη θεωρία την οποία αποδέχονται για την ανατροφή των παιδιών, η συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι σωστή. Έτσι οι γονείς θα πρέπει:
- Να αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους.
- Να αναμειγνύονται στη ζωή των παιδιών τους.
- Να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους στις ανάγκες των παιδιών τους.
- Να αγαπούν τα παιδιά τους και να δείχνουν την αγάπη τους
- Να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με πειθαρχία (να ορίζουν κανόνες και να βάζουν όρια, να εξηγούν τους κανόνες και τις αποφάσεις τους, να είναι συνεπείς, να έχουν κοινό μέτωπο, να δείχνουν σεβασμό στο παιδί).
- Να αποφεύγουν τις σκληρές τιμωρίες (όχι στη σωματική τιμωρία, όχι στη λεκτική βία).
- Να βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την ανεξαρτησία τους.
- Να βοηθούν τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.»
Ο κ. Μουτσάνας, τόνισε ακόμα ότι «τα παιδιά δεν είναι λευκές επιφάνειες πάνω στις οποίες μπορούν να ζωγραφίσουν τα όνειρά τους, αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουν».
Η κα Τριβάρα
Η παιδίατρος κ. Ευανθία Τριβάρα, μίλησε για την επίδραση του διαδικτύου στην διαμόρφωση της προσωπικότητας παιδιών και εφήβων και εστιάστηκε κυρίως στις αρνητικές επιδράσεις του.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην παραπληροφόρηση που υπάρχει πολλές φορές στο διαδίκτυο, στον κίνδυνο επικοινωνίας των παιδιών με αγνώστους που μπορεί να είναι είτε παιδεραστές, είτε μαστροποί, είτε έμποροι οργάνων σώματος, στην παρενόχληση μέσω διαδικτύου που πολλές φορές υφίστανται οι νεαροί μαθητές.
Ακόμα αναφέρθηκε στον εθισμό στο διαδίκτυο -μια κατάσταση που μπορεί να αφορά όχι μόνο νεαρούς μαθητές αλλά και ενήλικες- που απομακρύνει τα νεαρά άτομα από την πραγματική ζωή και τα οδηγεί να ζουν μόνο στον τεχνητό κόσμο του διαδικτύου.
Άλλοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι η επαφή με παράνομες οργανώσεις, μιας και η ανωνυμία του διαδικτύου τους προστατεύει όπως και ο παράνομος τζόγος.
Επίσης, υπάρχουν ιστότοποι όπου κορίτσια με νευρογενή ανορεξία επικοινωνούν μεταξύ τους και ανταλλάσουν επικίνδυνες δίαιτες, ενώ παρεμβαίνουν και άτομα που τις παρακινούν να αυτοκτονήσουν προκειμένου να απαλλαγούν από τα προβλήματά τους.
Οι γονείς οφείλουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που υπάρχουν, να τα συμβουλέψουν να μην επικοινωνούν με άγνωστα άτομα, να μην δίνουν προσωπικές πληροφορίες στο διαδίκτυο, ενώ είναι προτιμότερο ο υπολογιστής να βρίσκεται στο σαλόνι, έτσι ώστε οι γονείς να μπορούν να ελέγχουν τις επαφές των παιδιών τους και γιατί όχι να χρησιμοποιούν και μαζί το διαδίκτυο.
Είναι σίγουρο ότι το διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει η νέα νταντά, αλλά ούτε θα πρέπει να δαιμονοποιείται. Είναι απλώς ένα μέσο. Είναι ευθύνη του καθενός πώς θα το χειριστεί, για όφελός του ή για το κακό του..