Ο Δημ. Ρέππας "άναψε" πράσινο για την εκτροπή του Αχελώου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ο υπουργός Υποδομών, Δημήτρης Ρέππας, με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε σήμερα υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των έργων που μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί. Επιφυλάχθηκε να πάρει θέση η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα συμμορφωθεί με την όποια απόφαση λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το θέμα της εκτροπής του Αχελώου τέθηκε προς εξέταση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να διατυπώσουν τις θέσεις τους. Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει στείλει 14 προδικαστικά ερωτήματα στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για το θέμα της εκτροπής και αναμένει τις απαντήσεις του, για να συνεδριάσει εκ νέου για το ζήτημα αυτό.
Παράλληλα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καλείται να εξετάσει την προσφυγή της WWF-Ελλάς για την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής στις εργασίες εκτροπής.
Η WWF στο αίτημά της αναφέρει ότι οι εργασίες εκτροπής δεν έχουν ουσιαστικά διακοπεί και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί πλέον του 40% του όλου έργου. Μεταξύ των συνεχιζόμενων έργων είναι έργα που αφορούν τη ΔΕΗ. Μάλιστα αναφέρει ότι λίγο πριν σταλούν τα ερωτήματα στο ΔΕΚ οι αρμόδιοι φορείς έσπευσαν να προκηρύξουν διαγωνισμό για την κατασκευή σήραγγας μήκους 12 χιλιομέτρων.
Η οικολογική οργάνωση υποστηρίζει ότι με την συνέχιση των έργων θα αφανιστούν συνολικά 17.510 στρέμματα δασικής έκτασης, θα αφανιστεί ολοκληρωτικά ο οικισμός της Νεοχώρας Τρικάλων, θα αλλοιωθεί το μνημείο του Αγίου Γεωργίου Μυροφύλλου Τρικάλων, θα αλλοιωθεί ανεπανόρθωτα η νότια πλευρά της Πίνδου μαζί με την πλούσια βιοποικιλότητα της περιοχής κ.λπ.
Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, δεν έλαβε θέση για τη συνέχιση ή μη των έργων εκτροπής, αλλά άφησε το ΣτΕ να αποφασίσει, επισημαίνοντας ότι θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του.
Παράλληλα η κ. Μπιρμπίλη, ανέφερε ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν. Kατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
Τελευταία τροποποίηση στις24 Νοεμβρίου 2009, 23:47