Συνάντηση για τον αμίαντο στο Μουζάκι Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ο δήμος Μουζακίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Αργιθεατών Μουζακίου και παρουσία του Νομάρχη Καρδίτσας Κου Φώτη Αλεξάκου, διοργανώνουν τη Δευτέρα 15 Μαρτίου στις 18:30 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο, εκδήλωση -συζήτηση με θέμα «Αντικατάσταση των αμιαντοκατασκευασμένων στεγών του οικισμού σεισμοπλήκτων»
Στις αρχές της δεκαετίας του '70 για την κάλυψη αναγκών στέγασης σεισμόπληκτων και καθηζισοπλήκτων κατοίκων της ορεινής Αργιθέας, δημιουργήθηκε ο οικισμός Αργιθεατών Μουζακίου (ΜΟΜΑ) που αριθμεί συνολικά περίπου 200 κατοικίες. Οι κατοικίες κατασκευάστηκαν από το τότε Υπουργείο Υγείας (Κοινωνική Πρόνοια) και παραχωρήθηκαν έναντι μικρού τιμήματος στους δικαιούχους. Σήμερα οι οικισμός αυτός αποτελεί πλέον τμήμα της πόλης του Μουζακίου.
Οι στέγες των κατοικιών αυτών είναι κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από αμίαντο(ελενίτ). Στον οικισμό και πλησίον του οικισμού, λειτουργούν δημόσια σχολία, Τ.Ε.Ε., Μαθητική Εστία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Κ.Ε.Κ. και άλλες Υπηρεσίες. Τα ελενίτ φθείρονται χρόνο με το χρόνο, οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι, όχι μόνο για τους ενοίκους των σπιτιών αυτών, αλλά και για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Η ποσότητα αμιάντου είναι τεράστια. Υπολογίζεται στους 240 τόνους!
Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλάζουν την αμιαντοσκεπή με κεραμίδια προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους. Ωστόσο, το ζήτημα παραμένει για τους υπόλοιπους αλλά και για τον τρόπο που αποθηκεύονται τα αποσυρώμενα ελενίτ. Το κόστος είναι απαγορευτικό για την αντικατάσταση των σκεπών. Για να απομακρυνθούν τα ελενίτ με τη νόμιμη διαδικασία ( ειδικό συνεργείο - μεταφορά και θάψιμο στη Γερμανία) για κάθε σπίτι χρειάζονται 8.000 ευρώ περίπου. Αρχικά επιχειρήθηκε να αντικατασταθούν οι στέγες από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, δυστυχώς όμως αυτή η προσπάθεια δεν απέδωσε κυρίως διότι οι κατοικίες δεν κατασκευάστηκαν από τον Ο.Ε.Κ. και ο οργανισμός δεν αναλάμβανε την αντικατάσταση των στεγών.
Στη συνέχεια στην τελευταία τροποποίηση τη ΕΑΠΝΑ 2 εντάχθηκε το έργο της αντικατάστασης των στεγών στο εν λόγω πρόγραμμα με προϋπολογισμό 1.000.000 ΕΥΡΩ. Το ποσό αυτό είχε ζητηθεί από τον νυν Νομάρχη το 2007 ως απαραίτητο για την αντικατάσταση και απομάκρυνση των ελενίτ όχι μόνο για τον οικισμό Αργιθεατών Μουζακίου αλλά και για αντίστοιχο οικισμό στην Καρδίτσα. Τελικά το ποσό εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2009 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καρδίτσας όμως αποδεικνύεται στην πράξη μικρό να καλύψει το σύνολο των δαπανών, καθώς ένα μεγάλο ποσό θα πρέπει να δαπανηθεί για την απόσυρση του αμιάντου με όρους ασφαλείας.
Γιατί είναι επικίνδυνος ο αμίαντος;
Η έκθεση σε αμίαντο μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας για όσους εκτίθενται στις ίνες του αμίαντου που υπάρχουν στον αέρα και οι οποίες μπορεί να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Μέσω του δέρματος δεν γίνεται απορρόφηση. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και σε εκτενή έκθεση σε επιβαρημένο περιβάλλον διείσδυση ινών αμιάντου μπορεί να οδηγήσει σε τοπική εναπόθεση τους κάτω από το δέρμα. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να αποβάλλει τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εισπνεύσιμες ίνες γιατί η αναπνευστική οδός είναι εφοδιασμένη με μηχανισμό άμυνας που απομακρύνει και καταστρέφει τις ίνες που έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 3μ, ενώ επίσης μπορεί να αποβάλλει με φυσικό τρόπο τις ίνες που πιθανόν να ληφθούν με την τροφή και το νερό.
Οι μικροσκοπικές όμως ίνες αμιάντου με διάμετρο μικρότερη από 3μ και μήκος πάνω από 5μ μπορούν να εισέλθουν στους πνεύμονες. Αυτές οι ίνες αμιάντου αν φθάσουν στις πνευμονικές κυψελίδες δεν μπορούν να μεταβολιστούν και είναι σχεδόν αδύνατον να αποβληθούν. Παραμένουν εκεί και δρουν ως φλεγμονώδη στοιχεία δια βίου, προκαλώντας έτσι μόνιμη εστία φλεγμονής. Σημαντικό ρόλο επίσης παίζει το είδος των ινών αμίαντου όσον αφορά την διεισδυτικότητα τους στους πνεύμονες. Οι ίνες των αμφιβολιτών ( κροκιδόλιθος και αμοσίτης ) έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα από τις ίνες του χρυσότιλου και γι’ αυτό θεωρούνται πιο επικίνδυνοι από τον χρυσότιλο.
Σήμερα που οι γνώσεις μας για τις ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο είναι αρκετά προχωρημένες, παρά τις όποιες αντιπαραθέσεις, μπορούμε να θεωρήσουμε τρεις βασικές αρχές που συνδέονται με τις ασθένειες αυτές:
ι) Η εισπνοή ινών αμιάντου για κάποια χρονική περίοδο (είτε μέσω συνεχούς έκθεσης είτε μέσω επαναλαμβανόμενων εκθέσεων), έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών.
ιι) Από την χρονική στιγμή της έκθεσης σε επιβαρημένο περιβάλλον ινών αμιάντου μέχρι την εκδήλωση των ασθενειών, μεσολαβεί ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ( από 20 έως 40 χρόνια ) που ονομάζεται "λανθάνουσα περίοδος".
ιιι) Όλες οι σχετιζόμενες με τον αμίαντο ασθένειες είναι πολύ σοβαρές και ως ένα βαθμό ανίατες. Για τον λόγο αυτό αποκτά πολύ μεγάλη σημασία η πρόληψη κατά την διάρκεια της έκθεσης ώστε ν’ αποτραπεί η πιθανή εκδήλωση των ασθενειών αυτών.
Οι ασθένειες που αποδίδονται στην έκθεση ινών αμιάντου είναι οι ακόλουθες:
1. Η αμιάντωση
2. Ο καρκίνος των πνευμόνων
3. Το μεσοθηλίωμα
4. Άλλες ασθένειες