Από Μάρτη οι νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των κορακοειδών στο Παυσίλυπο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
![Από Μάρτη οι νέες παρεμβάσεις για τη μείωση των κορακοειδών στο Παυσίλυπο](/media/k2/items/cache/a86bfc5eeb94eb131f323675982ba7ef_L.jpg?t=20250209_160341)
Από τον επόμενο μήνα αναμένεται να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για την απομάκρυνση των κορακοειδών από το άλσος του Παυσιλύπου, όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό διαφόρων ειδών - κυρίως χαβαρονιών - που συνιστά πλέον πρόβλημα όχι μόνο για την όχληση που αυτά προκαλούν αλλά κυρίως γιατί είναι μια εν δυνάμει απειλή για τη δημόσια υγεία.
Όπως ανέφερε στο KarditsaLive.Net ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας - Τμήμα Δασολογίας Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού καθηγητή κ. Μπίρτσας από τον επόμενο μήνα ξεκινάει ουσιαστικά η αναπαραγωγική περίοδος με το κτίσιμο των φωλιών από τα κορακοειδή που διαχείμασαν αλλά και από τα νέα που δεν σταμάτησαν να έρχονται και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Σ’ αυτό τι διάστημα όπως συνέβη και πέρυσι στο πλαίσιο της άδειας έρευνας που με απόφαση του Τμήματος Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λάβει το Εργαστήριο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας επιχειρήσεις για την καταστροφή των φωλιών η οποία θα πρέπει να έχει συνέχεια σε συνδυασμό και με τον συνεχή καθαρισμό του άλσους από τα κλαδιά, ώστε να έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Πάντως από την διαδικασία καταγραφής που είναι σε εξέλιξη από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου προκύπτει ότι ο αριθμός των κορακοειδών που διαχείμασαν το φετινό χειμώνα στο άλσος είναι μεγάλος και μολονότι ο κ. Μπίρτσας δεν είχε διαθέσιμα κατά την επικοινωνία μας τα ακριβή στοιχεία η αναπαραγωγική περίοδος θα ξεκινήσει σίγουρα με περισσότερα από 1.500 κοράκια που είχε υπολογιστεί ο αριθμός τους την αντίστοιχη περσινή περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνέχεια και τον τελικό αριθμό τους το προσεχή καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι άδεια που έχει χορηγηθεί στο Εργαστήριο ισχύει έως τις 31 Οκτωβρίου 2025 και η έρευνα αφορά τη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού κορακοειδών, (τα είδη που μελετώνται είναι: Το Χαβαρόνι, η Κάργια, η Καρακάξα και η Κουρούνα κυρίως, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, λόγω έντονης όχλησης και εν δυνάμει απειλής της δημόσιας υγείας.
Η μεθοδολογία της έρευνας περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
-Καταστροφή ανενεργών φωλιών κορακοειδών κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών σε αστικές και περαστικές περιοχές της Καρδίτσας.
-Καταστροφή ενεργών φωλιών κορακοειδών κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου σε αστικές και περιαστικές περιοχές της Καρδίτσας.
-Εφαρμογή μεθόδων εκδίωξης και αποτροπής φωλεοποίησης κορακοειδών.
-Εφαρμογή μεθόδων σύλληψης και απομάκρυνσης ατόμων κορακοειδών (χρήση παγίδων αυστραλιανού τύπου, Larsen κ.α.).
-Καταγραφή της πορείας της αναπαραγωγικής διαδικασίας ειδών κορακοειδών σε αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Καρδίτσας.
-Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εφαρμοζόμενων διαχειριστικών πρακτικών στη μείωση των επιπτώσεων από την παρουσία μεγάλου αριθμού ατόμων κορακοειδών στους πολίτες και στη δημόσια υγεία.
Κωστής Κριτσιάνης