Β. Τσιάκος: Ανεφάρμοστος και εκ του πονηρού ορμώμενος ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Την κάθετη αντίθεση τόσο της Δημοτικής Αρχής Καρδίτσας όσο και της ΚΕΔΕ στο νέο κανονισμό δασοπροστασίας που ρίχνει τα βάρη σε Δήμους και δημότες, γνωστοποίησε ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος κατά την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας το απόγευμα της Τρίτης (16/4).
Τοποθετούμενος ουσιαστικά σε σκέλος ερώτησης του κ. Μακροστέργιου που αφορούσε την πυροπροστασία, την κατάσταση δασικών δρόμων, και εκτάσεων αρμοδιότητάς του, τις αρμοδιότητες και τα κονδύλια για πυροπροστασία αλλά και την ατομική ευθύνη που προσάπτει ο νέος κανονισμός στους πολίτες, ο κ. Τσιάκος για το τελευταίο ανέφερε:
«Η εφαρμογή κανονισμού πυροπροστασίας που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Μπακογιάννης μου θυμίζει την πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων που μετέφεραν αρμοδιότητες στους Δήμους χωρίς πόρους.
Ορισμένοι, σκεπτόμενοι πονηρά, έστειλαν μία εγκύκλιο που δεν μπορεί με τίποτα να εφαρμοστεί, για να μας πουν “εμείς σας τα λέγαμε, εσείς δεν τα κάνατε”».
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Καρδίτσας επισήμανε ότι ζητάνε από τον πολίτη έντυπα αξιολόγησης επικινδυνότητας, έκθεση επιστήμονα για το τι πρέπει να γίνει για να μειωθεί η επικινδυνότητα και μέσα σε ένα μήνα να κάνουν δήλωση εφαρμογής για τα όσα προβλέπει η έκθεση. Οι δε δήμοι, τόνισε, θα πρέπει να κάνουν ειδικό μητρώο που θα είναι διαθέσιμο σε τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικών ελέγχων. Να κάνει ο Δήμος τριμελείς επιτροπές, εξήγησε, που θα αποτελούνται από δασολόγο (ο Δήμος Καρδίτσας δεν έχει), γεωπόνο (έχει μόλις δύο) και μηχανικό (που δεν φτάνουν να κάνουν επίβλεψη στα έργα).
Είναι τόσο «αποστεωμένες» οι υπηρεσίες, πρόσθεσε, που είναι εκ του πονηρού να ζητούνται όλα αυτά.
Μάλιστα ο κ. Τσιάκος υποστήριξε ότι αυτός ο κανονισμός δεν αφορά μόνο αυτούς που ζουν κοντά σε δάση αλλά και τους κατοίκους της πόλης αφού συμπεριλαμβάνει όλους όσους διαβιούν μέχρι 300 μέτρα απόσταση από θύλακα πρασίνου. Δηλαδή κάποιος που το σπίτι του είναι 300 μέτρα από το Παυσίλυπο έχει την υποχρέωση. Με λίγα λόγια, τόνισε αφορά τους 45.000 από τους 55.000 κατοίκους του Δήμου. Και θα πρέπει να τα ελέγξει η τριμελής επιτροπή.
Ως ΚΕΔΕ κατέληξε ο κ. Τσιάκος ξεκαθαρίσαμε ότι αυτός ο κανονισμός δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Τουλάχιστον από φέτος. Ας μεριμνήσει, συνέχισε, η κυβέρνηση να επανδρώσει τα γραφεία πολιτικής προστασίας για να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει με τους απαιτούμενους υπαλλήλους.
Εμείς είμαστε εδώ υπογράμμισε, για να βοηθήσουμε και να παλέψουμε για την πυροπροστασία αλλά ευθύνες που δεν μας αναλογούν δεν θα τις αποδεχθούμε.
Τέλος, έδωσε και ένα θετικό πρόσημο στο νεό κανονισμό λέγοντας ότι θέτει προ των ευθυνών τους όσους δεν καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Σημείωσε, δε, πως συνήθως αυτοί που δεν πράττουν τα απαραίτητα είναι αυτοί που βρίσκονται σε ανώτερα οικονομικά στρώματα. Και υποστήριξε ότι ο Δήμος θα είναι αμείλικτος και θα εφαρμόσει ότι λέει ο νόμος.
Νωρίτερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αντωνίου τόνισε ότι σε χορτολιβαδικές εκτάσεις και άλση αρμοδιότητας του Δήμου υπάρχει αυτή την εποχή ανάπτυξη βλάστησης. Ξεκινήσαμε, είπε, να καθαρίζουμε και θα συνεχίσουμε τόσο με τα μηχανήματα της υπηρεσίας πρασίνου, όσο και με μισθωμένα.
Επίσης, ανέφερε ότι τα χρήματα που δίνονται για την πυροπροστασία είναι ελάχιστα και δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση, Πέρυσι, υπογράμμισε, δόθηκαν 50.000 ευρώ και φέτος 58.000 ευρώ.
Σε ότι αφορά στους δασικούς δρόμους, τόσο ο κ. Αντωνίου όσο και ο κ. Τσιάκος τόνισαν ότι είναι αρμοδιότητα του δασαρχείο. Δεν παρεμβαίνουμε είπε ο πρώτος από μόνοι μας. Υπάρχει σχεδιασμός που γίνεται από την Πυροσβεστική, σε συνεργασία με το δασαρχείο και οι παρεμβάσεις καθαρισμού γίνονται στοχευμένα και όπου υποδειχθεί.
Τέλος σε ότι αφορά στις αρμοδιότητες ο αντιδήμαρχος είπε ότι τα υπουργεία σχεδιάζουν με τρόπο που αποτινάσσουν τις ευθύνες από πάνω τους και τις μεταθέτουν στους Δήμους και τους δημότες, χωρίς τους ανάλογους πόρους.
Π.Κ.