Δ.Σ. Αργιθέας: Αρνητική γνωμοδότηση επί της Μ.Π.Ε. για αιολικό σταθμό στη θέση "Τραχήλου – Ζυγορολίβαδο" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αργιθέας γνωμοδότησε αρνητικά επί του θέματος του περιεχομένου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος 2,3 MW στη θέση Τραχήλου – Ζυγορολίβαδο της Τ.Κ. Βλασίου του Δήμου Αργιθέας Π.Ε. Καρδίτσας».
Το αίτημα για γνωμοδότηση προήλθε μέσω εγγράφου του Δασαρχείου Μουζακίου καθότι η έκταση που θα γίνουν οι επεμβάσεις είναι δασικού χαρακτήρα και συμπεριλαμβάνονται στο διακατεχόμενο δάσος της Τ.Κ. Βλασίου.
Ο αντιδήμαρχος κ. Καραγεώργος που ήταν ο εισηγητής του θέματος, μιλώντας προς το Σώμα ανέφερε πως «Η Τεχνική περιγραφή του υπό κρίση έργου δεν αναφέρει τις πραγματικές επιπτώσεις του, αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία για την πανίδα, την χλωρίδα, την ορνιθοπανίδα και πρέπει να απορριφθεί.
Εντός της περιοχής μελέτης υπάρχει βιότοπος Corine τα Όρη Άγραφα (ορεινό συγκρότημα Αγραφων), συνολικής έκτασης 169.897,26 Ha και συνολικής περιμέτρου 331,1 km. Αποτελείται από μεγάλο σύμπλεγμα βουνών που καλύπτεται από ελατοδάση και από εκτεταμένα αλπικά λιβάδια, που χρησιμοποιούνται για τη νομαδική εκτροφή ζώων.
Είναι σημαντική περιοχή για την παραδοσιακή εκτροφή προβάτων και πιθανώς για την παρουσία Gyps fulvus (Όρνεα). Επίσης εντός της περιοχής μελέτης υπάρχει ο Βιότοπος Corine Όρος Βουτσικάκι Αγραφων. Περιλαμβάνει το υψηλότερο μέρος του όρους Βουτσικάκι και εκτείνεται στην ανατολική πλευρά της περιοχής μελέτης και προς βόρεια, ανατολικά και νότια αυτής περικλείοντας συνολική έκταση 2.139 Ha με περίμετρο 41 km. Φιλοξενεί σπάνια, ενδημικά είδη χλωρίδας και οι σημαντικότερες πιέσεις που δέχεται προέρχονται από την υπερβόσκηση, τα οδικό έργα και το παράνομο κυνήγι, χωρίς ωστόσο να κρίνεται επιτακτική η οχύρωση της περιοχής από αυτές».
Σε άλλο σημείο και πάντα αιτιολογώντας την αρνητική εισήγηση τόνισε τα νέα δεδομένα που δημιούργησαν στην περιοχή οι μεσογειακοί κυκλώνες και ζήτησε να ληφθούν σοβαρά υπόψιν τα κατολισθητικά φαινόμενα, οι καταστροφές του οδικού δικτύου και λοιπών υποδομών και οι επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.
Τέλος πρότεινε την αναστολή αδειοδότησης για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου έργου, μέχρι τη σύνταξη ενός εθνικού χωροταξικού σχεδίου για τις Α.Π.Ε. που θα λαμβάνει υπόψη τις περιβαλλοντικές και άλλες παραμέτρους και κατέληξε λέγοντας ότι «Δεν συναινούμε σε αποσπασματικές, ανορθολογικές και μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις που επιχειρούνται, αγνοώντας την άποψη των τοπικών κοινωνιών. Αντιθέτως, μέσα από τη χάραξη μιας δομημένης και ολοκληρωμένης εθνικής ενεργειακής στρατηγικής κατά την οποία θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα εκάστοτε τοπικά χαρακτηριστικά, η Αργιθέα θα είναι έτοιμη να αναλάβει το μέρος των ΑΠΕ που θα της αναλογεί.
Ωστόσο, επιμένουμε στο να αποτελεί η σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινωνίας και του Δήμου, δια των θεσμικών οργάνων τους, αδιαπραγμάτευτο στοιχείο έγκρισης ή μη της κάθε αδειοδότησης, αφού έχει προηγηθεί δημόσια διαβούλευση».
Π.Κ.