Καρδίτσα: Με λαμπρή τελετή τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Καραϊσκάκη (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με μία λαμπρή τελετή παραδόθηκε επισήμως στην Καρδίτσα ο έφιππος ανδριάντας του στρατάρχη της Ελληνικής Επανάστασης και γνήσιου τέκνου του νομού, Γεωργίου Καραϊσκάκη.
Σήμερα Κυριακή έγιναν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που φιλοτέχνησε η Νικολίτσα-Λητώ Ευστ. Λεοντή, παρουσία της γλύπτριας, αλλά και του απογόνου τέταρτης γενιάς του Καραϊσκάκη, του συνονόματου του ήρωα, Γεωργίου Λ. Καραϊσκάκη, που βρέθηκε στην Καρδίτσα γι αυτό το λόγο.
Δείτε βίντεο του Karditsalive.Net από την εκδήλωση:
Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net με δηλώσεις και ομιλίες:
Στην ηλιόλουστη κεντρική πλατεία της Καρδίτσας συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες συμπολίτες για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και εκπρόσωποι της εκκλησίας, του κοινοβουλίου, της Αυτοδιοίκησης άλλων φορέων και Συλλόγων όπως και του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Φυσικά υπήρξε και μεγάλη εκπροσώπηση από φορείς και Συλλόγους του Μαυρομματίου, ιδιαίτερης πατρίδας του Καραϊσκάη.
Παρόντες, βεβαίως οι φορείς που συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί το συγκεκριμένο μνημείο και συγκεκριμένα η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλλων, ο Δήμος Καρδίτσας (μέσω τριών δημάρχων και συγκεκριμένα Βερίλλη, Παπαλού και Αλεξάκου), η περιφέρεια και η ΠΕΔ Θεσσαλίας, με την υποσημείωση ότι το έργο ξεκίνησε όταν είχαμε νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας και ΤΕΔΚ ν. Καρδίτσας.
Οι εκδηλώσεις άρχισαν με επιμνημόσυνη δέηση προ του μνημείου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Σεβασμιότατο κ. Τιμόθεο, τον δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχο Μουζακίου κ. Γιώργο Κωτσό και την γλύπτρια Νικολίτσα Λεόντη.
Άπαντες στους χαιρετισμούς τους αναφέρθηκαν στο μήνυμα ενότητας που ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κόμιζε σε κάθε του ενέργεια, το πόσο επίκαιρο είναι αυτό το μήνυμα σήμερα, αλλά και την συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των φορέων προκειμένου μία υποχρέωση της Καρδίτσας προς το μεγάλο της τέκνο να γίνει πραγματικότητα και να μεταφέρει μέσω αυτού την προσφορά του στην πατρίδα και στις επόμενες γενεές.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρώην δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης, που επί των ημερών του ξεκίνησε η προσπάθεια. Ο κ. Βερίλλης έκανε μία εμπεριστατωμένη αναφορά στην ζωή του Καραϊσκάκη, στον χαρακτήρα του και τις ηγετικές του ικανότητες στην αυτοθυσία που σε κάθε μάχη έδινε, αλλά κυρίως στην ικανότητά του να ενώνει τους Έλληνες, πράγμα που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην θετική έκβαση του αγώνα τους.
Επίσης αναφέρθηκε στο ιστορικό που οδήγησε στα σημερινά αποκαλυπτήρια αλλά και στους απογόνους του στρατάρχη που η σχέση τους με την Καρδίτσα παρέμεινε στενή και προσέφεραν και αυτή από την πλευρά τους στη γενέτειρα του μεγάλου άνδρα και ήρωα της Επανάστασης.
Μετά το τέλος της ομιλίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι εκδηλώσεις προχώρησαν με τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, με εκπροσώπους των φορέων που συνεργάστηκαν να απομακρύνουν το κάλυμμα το μνημείο να παρουσιάζεται στο κοινό σε όλη του την μεγαλοπρέπεια, εν μέσω χειροκροτημάτων.
Η αποκάλυψη του έφιππου ανδριάντα έδωσε την δυνατότητα να πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά σε αυτόν κατάθεση στεφάνων. Συγκεκριμένα με την σειρά που ανέβηκαν στο βάθρο, κατέθεσαν ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Αλεξάκος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο διοικητής της ΣΜΥ Τρικάλων, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Τσιάκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Κωτσός, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Καρδίτσας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, ο διοικητής του ΚΕΣΝ Ρούσσου, εκ μέρους του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος και βουλευτής Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, ο εκπρόσωπος των αποστράτων αξιωματικών στρατού ν. Καρδίτσας κ. Καραϊσκος, ο πρόεδρος του συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών ν. Καρδίτσας κ. Ντενησιώτης, ο απόγονος του ήρωα Γεώργιος Λ. Καραϊσκάκης, εκπρόσωπος του Συλλόγου απανταχού Καρδιτσιωτών, ο εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ Γιώτης, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μαυρομματίου, η εκπρόσωπος του Συλλόγου απανταχού Μαυρομματιωτών «Ο Καραϊσκάκης», και ο κ. Στεφ. Κούτρας εκ μέρους της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Σωματείων η «Πανθεσσαλική στέγη».
Εκτός των προαναφερομένων στα διάφορα στάδια των αποκαλυπτηρίων στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι τρεις βουλευτές Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σπύρος Λάππας και κες Χρυσούλα Σιωροπούλου-Κατσιαβριά και Παναγώτα Βράντζα, ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας, εκπρόσωποι του Α’και Β’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης, όπως και εκπρόσωπος της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα.
Με το τέλος της κατάθεσης στεφάνων έγινε ανάκρουση του εθνικού ύμνου, από την φιλαρμονική του Δήμου Καρδίτσας, ενώ άγημα του ΚΕΣΝ Ρούσου απέδωσε τιμές, όπως και έκανε καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς από χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου.
Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΔΟΜΗΝΙΚΟΥ ΒΕΡΙΛΛΗ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΦΙΠΠΟΥ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
<<’Ενας ξεχώριζε, του Γένους το καμάρι, της Καλογριάς ο γιός….
Προσπέφτω προσκυνώ της δόξας του το θρόνο κ΄ αιστάνομαι
Προσκυνητής πως μεγαλώνω.
Κι από τραγούδι νέα φωτιά επική ν’ ανάψω μ΄ εσέ
Αχιλλέα της Ρωμιοσύνης. ΄Ομηρος σου>>
Έτσι αναφέρεται στον Γεώργιο Καραισκάκη, ο μεγάλος ποιητής μας, Κωστής Παλαμάς στα <<Δεκατετράστιχά>> του.
Αλλά Ο <<Γιός της Καλογριάς>>, το άξιο τέκνο του Μαυροματίου- που τιμούμε σήμερα- δεν ενέπνευσε μόνο τον Παλαμά ή τους ιστορικούς μας αλλά ήταν και είναι σύμβολο λεβεντιάς, ευφυϊας, γνήσιου πατριωτισμού και ήρωας- έκδικητής κάθε ταπεινού και καταφρονεμένου ανθρώπου.
Είναι η πιο καταπληκτική, ίσως και η πιο δραματική μορφή από τους αγωνιστές του ΄21.
΄Ηταν <<το καμάρι του Έλληνος>>, <<ο Αετός των Αγράφων>>, ο εκφραστής της πολεμικής αρετής των Ελλήνων, ο ήρωας που όρμησε την πιο κρίσιμη ώρα στο ματωμένο σκηνικό του αγώνα.
<< Ο Καραϊσκάκης ήταν η πιο μεγάλη πολεμική δόξα της Νέας Ελλάδας>> σημειώνει ο Γιάννης Βλαχογιάννης.
<<Διεκρίθη ως ουδείς άλλος…>> επισημαίνει ο Σπυρίδων Τρικούπης.
<<…Ανεδείχθη ανώτερος του Κολοκοτρώνη και δια τον τρόπον, καθ΄ όν συνεκρότησε τον στρατόν αυτού και δια την επιτηδειότητα μεθ΄ ης ήγαγεν αυτούς επί τους πολεμίους>> αναφέρει γι΄αυτόν ο μεγάλος ιστορικός μας Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, ενώ σύμφωνα με τον Διονύσιο Κόκκινο <<Φαντάζεις εις τον κόσμον του Εικοσιένα ως η καταπληκτικότερη μορφή>>.
Σήμερα επομένως είναι μια λαμπρή μέρα για την Καρδίτσα. Τιμούμε τον ήρωα, που διέσωσε την Επανάσταση του 1821.
Ο Καραϊσκάκης υπήρξε, πράγματι η καταπληκτικότερη μορφή από τους αγωνιστές του 1821. Ήταν αυτός, που, όταν εμφανίστηκε στην πλέον δύσκολη στιγμή της Επανάστασης, σαν από μηχανής θεός άλλαξε όλο το σκηνικό του αγώνα. Υπήρξε όμως και η πλέον δραματική μορφή από τους αγωνιστές, που η ζωή και η δράση του συγκινεί και αποτελεί παράδειγμα μέχρι και σήμερα. Αυτό είναι, κυρίως, οι λόγοι για τους οποίους το άξιο τέκνο του Μαυροματίου, συνεχίζει 190 χρόνια μετά το θάνατο του, να εμπνέει όλους εμάς, όλους τους Έλληνες.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΝΙΚΕΣ
Οι μεγαλύτερες νίκες του πραγματοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο του 1826, όταν η ελληνική Κυβέρνηση τον όρισε αρχιστράτηγο της Στερεάς Ελλάδας, μέχρι το θάνατο του, στο πεδίο της μάχης την 23 Απριλίου 1827 στο Φάληρο.
Το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε ήταν η περίοδος που η Επανάσταση γνώριζε τις πιο κρίσιμες ώρες μιας και ο Αιγυπτιακός στρατός του Ιμπραήμ σάρωνε την Πελοπόννησο και ο Τουρκικός στρατός του Κιουταχή είχε καταλάβει ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα εκτός από << το κάστρο>> της Ακρόπολης. Ενώ συγχρόνως υπήρχαν, πάλι, εμφύλιες αντιπαραθέσεις και μεγάλη προσπάθεια μεταξύ των Ελλήνων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε – είναι αλήθεια – ότι ο Καραϊσκάκης δεν αναμείχθηκε ενεργά σε πολιτικά παρασκήνια και κομματικές αντιπαραθέσεις , όπως έκαναν αρκετοί οπλαρχηγοί της Πελοποννήσου και των νησιών και ορισμένοι της Στερεάς Ελλάδας εκείνη την ταραγμένη περίοδο. Γιατί αφενός από φυσικού του αποστρέφονταν τις κομματικές διαμάχες και αφετέρου ούτε μια φορά δεν άφησε το ντουφέκι του να πάρει μέρος σε κάποια συνέλευση. Ο Καραϊσκάκης έγινε γνωστός μόνον για την πολεμική του δράση και την αγάπη του για την Πατρίδα.
Αργότερα, βέβαια, σε λιγότερο από ένα χρόνο, ήταν αυτός που νικώντας τους Τούρκους σε όλη τη Στερεά Ελλάδα από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλία και τον Αμβρακικό κόλπο αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και ακύρωσε στην πράξη τα σχέδια της Αγγλίας και ορισμένων μεγάλων δυνάμεων για τη δημιουργία ελληνικού προτεκτοράτου της Τουρκίας στα όρια της Πελοποννήσου και διέσωσε την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Τελικά όμως ο Καραϊσκάκης σκοτώθηκε στο Φάληρο, σε εκείνο τον αγώνα πολεμώντας στην πρώτη γραμμή, παρόλο που ήταν αρχιστράτηγος των ελληνικών δυνάμεων, όπως το έκανε πάντα, από τότε που ήταν μικρό παιδί στο Μαυρομμάτι και στα ορεινά χωριά της περιοχής μας.
ΕΦΙΠΠΟΣ
Από ένα σημείο και έπειτα ο Καραϊσκάκης πολεμούσε έφιππος. Το ίδιο έγινε και την ημέρα που τραυματίστηκε και σκοτώθηκε. Μάλιστα την ημέρα εκείνη άλλαξε τρία άλογα γιατί το πρώτο τραυματίστηκε, ενώ κάλπαζε , με ταχύτητα και το δεύτερο δεν υπάκουσε και δεν τον ακολούθησε στη μάχη. Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε να τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας της Καρδίτσας, ο έφιππος ανδριάντας του ήρωα με το άλογο να καλπάζει σε κάποια από τις πολλές μάχες που έδωσε στη ζωή του για την ελευθερία των Ελλήνων.
Άποψη μου είναι πως το άγαλμα εκπέμπει δυναμισμό, κίνηση και πλαστικότητα και διαθέτει μνημειακό χαρακτήρα. Κυρίως όμως παραπέμπει στο πνεύμα του Γεωργίου Καραϊσκάκη του γενναίου, ακούραστου, ορμητικού, ριψοκίνδυνου πολεμιστή.
Και γι΄αυτό, για όλα αυτά, για το σημαντικό αυτό καλλιτεχνικό έργο που θα κοσμεί από σήμερα την κεντρικότερη πλατεία της πόλης μας ευχαριστούμε την γλύπτρια Νικολίτσα Λεοντή.
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ
Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε στην πόλη μας , σ΄αυτήν την τιμητική εκδήλωση, τον Γεώργιο Λεωνίδα Καραϊσκάκη απόγονο του ήρωα καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Καραϊσκάκη. Η παρουσία τους εδώ μας δίνει την ευκαιρία και να ξαναθυμηθούμε την οικογένεια Καραϊσκάκη και να αναφερθούμε στο γιο του Σπυρίδωνα και τον εγγονό του Γεώργιο, οι οποίοι υπήρξαν εκλεγμένοι βουλευτές Καρδίτσας και σημαντικές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής της Ελλάδας.
Ο γιος του Σπυρίδωνα Καραϊσκάκη γεννήθηκε το 1826 και έγινε στρατιωτικός φθάνοντας μάλιστα στο βαθμό του Αντιστράτηγου, ενώ διετέλεσε αρχηγός του Γ΄ και αργότερα του Β΄Αρχηγείου Στρατού και Υπουργός Στρατιωτικών το 1881, ως Διοικητής μονάδας κατέλαβε τη Δυτική Θεσσαλία.
Ήταν αυτός, που με έρανο συγκέντρωσε τα χρήματα για την φιλοτέχνηση της μικρής προτομής του πατέρα του, του μοναδικού που υπήρχε μέχρι τώρα στην πόλη μας.
Τα συμφέροντα του νομού Καρδίτσας και του αγροτικού πληθυσμού του υπεράσπισε με πάθος και ο εγγονός του ήρωα , Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο οποίος γεννήθηκε το 1876 και ακολούθησε επίσης στρατιωτική καριέρα ενώ εξελέγη βουλευτής Καρδίτσας στις εκλογές του1906 στις πρώτες εκλογές του 1910 και στις εκλογές του 1915.
Για ένα διάστημα υπήρξε ταυτόχρονα στρατιωτικός και βουλευτής. Το 1909 πήρε μέρος ως αρχηγός των υπαξιωματικών στην Επανάσταση στο Γουδί, που είναι έτσι κι αλλιώς μια τομή στην ελληνική Ιστορία.
Πρωταγωνίστησε μάλιστα και θεωρήθηκε ο υποκινητής της - από την τότε κυβέρνηση Δραγούμη - στην εξέγερση των αγροτών της Θεσσαλίας το 1909 – 1910, που είχε επίκεντρο την Καρδίτσα αλλά σήμερα ονομάζεται εξέγερση του Κιλελέρ.
Θεωρώ, επίσης υποχρέωση μου να αναφερθώ και στον τρισέγγονο του ήρωα Γιάννη Λεωνίδα Καραϊσκάκη, που πάντα τιμούσε τις ανάλογες εκδηλώσεις στην περιοχή μας και απεβίωσε πριν από λίγα χρόνια κάνοντας έτσι σήμερα αισθητή την απουσία του. Διατηρώ στη μνήμη μου τις κοινές προσπάθειες που κάναμε –αυτός , ως απόγονος του Γεωργίου Καραϊσκάκη και εγώ ως δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού από όπου κατάγεται ο Καραϊσκάκης – για τη μεταφορά των οστών στο Μαυρομμάτι, αίτημα που υποβάλαμε στον τότε δήμαρχο Πειραιά Π. Φασούλα, την αναβάθμιση του χώρου όπου γεννήθηκε ο ήρωας του 21 και γενικότερα την αναβάθμιση των εκδηλώσεων και την προβολή της περιοχής μας.
ΜΙΑ ΛΑΜΠΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Σήμερα λοιπόν είναι μια λαμπρή μέρα μεγάλης τιμής ιδιαίτερα για την Καρδίτσα.
Προβάλλεται ο τόπος μας, η περιοχή μας ιδιαίτερα για τη μοναδική συνεισφορά της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, όπου υπήρξε πάντα πρωταγωνίστρια.
Πραγματοποιούνται τα αποκαλυπτήρια του έφιππου ανδριάντα του Γεωργίου Καραϊσκάκη του περίφημου κλέφτη του Κατσαντώνη, του αρματωλού των Αγράφων, του στρατάρχη της Ρούμελης και Αρχιστρατήγου της Ελλάδας και προ παντός του γνήσιου λαϊκού ηγέτη, που όπως όλοι γνωρίζουμε γεννήθηκε στη σπηλιά , που βρίσκεται κοντά στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.
Θα πρέπει να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά, πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει με στοιχεία και επιχειρήματα το γεγονός, ότι ο Καραϊσκάκης γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Μαυρομμάτι της Καρδίτσας.
Aυτό βέβαια επισημοποιήθηκε και με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθώς και όλες τις αποφάσεις της Ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά – στο πέρασμα των χρόνων – που αφορούν την καταγωγή του και γενικότερα άμεσα ή έμμεσα την ζωή του ήρωα της Επανάστασης του 1821 . Κάτι που επιβεβαιώνουν παράλληλα οι περισσότεροι ιστορικοί και βιογράφοι, οι μαρτυρίες και η μεγάλη παράδοση των κατοίκων της περιοχής μας, όπως επίσης και η κατηγορηματική άποψη των παιδιών, των εγγονών, της οικογένειας και όλων των απογόνων του ήρωα, χωρίς την παραμικρή εξαίρεση.
Σήμερα όμως, πάνω απ’ όλα, είναι μια ιστορική μέρα τιμής για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Η ιδιαίτερη πατρίδα του εκπληρώνει ένα χρέος απέναντι στον ήρωα. Τον ήρωα, που αφενός, διέσωσε την Επανάσταση του 1821 και συνέβαλε με τους αγώνες, την ικανότητα του και τη θυσία του τα μέγιστα στη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους και αφετέρου με την ζωή του και τον θάνατο του, μας κληροδότησε, μεταξύ των άλλων, δύο μεγάλα παραδείγματα:
Πρώτον, αυτό της αυτοθυσίας υπέρ Πατρίδος και
Δεύτερον, εκείνο της αφοσίωσης στους εθνικούς στόχους βάζοντας στην άκρη προσωπικές φιλοδοξίες κι αντίστοιχους υπολογισμούς.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πάντα θα δείχνει τον δρόμο του δικού μας χρέους και κυρίως τον δρόμο του χρέους μας για την κατοχύρωση του μέλλοντος των επόμενων γενεών μας.
Π.Κ.