Οι ήρωες του Υψώματος 731 και η απευλευθέρωση της Καρδίτσας τιμήθηκαν με διπλή εκδήλωση (+Φώτο +Βίντεο) Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Με διπλή εκδήλωση, από την οποία δεν έλειψαν κάποιες αρρυθμίες, τίμησε η Καρδίτσα, το πρωί της Κυριακής, δύο σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Συγκεκριμένα την απελευθέρωση της πόλης, πρώτη σε όλη την Ευρώπη, από τον φασιστικό ζυγό, στις 11 Μαρτίου του 1943 και την μάχη στο ύψωμα 731, όπου το Δυτικοθεσσαλικό 5ο Σύνταγμα Πεζικού, αποτελούμενο από Καρδιτσιώτες και Τρικαλινούς, σε μία πράξη απαράμιλλης γενναιότητας και αυτοθυσίας, απέκρουσε την εαρινή επίθεση των Ιταλών, στις 9 Μαρτίου του 1941 και εν μέρει καθόρισε το μέλλον του πολέμου.
Δείτε βίντεο του KarditsaLive.Net από τις εκδηλώσεις
Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων ν. Καρδίτσας, οι Φίλοι Ιστορίας ν. Καρδίτσας, η Ένωση Επιστημόνων ν. Καρδίτσας, η Λαογραφική Εταιρεία Μ.Χ.Μ. «Νικόλαος Πλαστήρας», ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών ν. Καρδίτσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυρομματίου «ο Καραϊσκάκης» και ο Σύλλογος των Απανταχού εκ του νομού Καρδίτσας καταγομένων.
Πριν προχωρήσουμε στα όσα οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν και πραγματοποιήθηκαν, αξίζει να πούμε πως είτε από τον Μητροπολιτικό Ναό, είτε από την κεντρική πλατεία είτε από το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, υπήρξαν απουσίες, με τον τελευταίο χώρο να συγκεντρώνει τους περισσότερους εκ των συνδιοργανωτών.
Με την σειρά που ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις είχαμε επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Κων/νου και Ελένης και ομιλία εντός του Ιερού Ναού, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Καρδίτσας κ. Ιωάννη Ντενησιώτη.
Ακολούθως εψάλλη επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, στο Ηρώο Πεσόντων, στο προαύλιο του Ναού από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Μάττα, τον δήμαρχο Καρδίτσας κ. Αλεξάκο, τον Αστυνομικό Δ/ντη Καρδίτσας κ. Γατσούνια, εκπροσώπους της Πυροσβεστικής, του ΚΕΣΝ Ρούσσου, αποστράτων και εφέδρων του Στρατού και αποστράτων της Αστυνομίας.
Την εκδήλωση έντυσε μουσικά η φιλαρμονική του Δήμου, ενώ τιμές απέδωσε άγημα του ΚΕΣΝ Ρούσσου. Στην εκδήλωση παρέστη και το σύνολο των χορευτικών συγκροτημάτων που είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις από την Λαογραφική Εταιρεία Μ.Χ.Μ. «Νικόλαος Πλαστήρας».
Πιο αναλυτικά έδωσαν το παρών συγκροτήματα από το Μεγάλο Περιστέρι και τη Λούτσα Ιωαννίνων, το Μονόλοφο Θεσσαλονίκης, την Ερμιονίδα Αργολίδας και τους Ξένιους Κρήτες από την περιοχή της Λάρισας.
Ακολούθως το σκηνικό μεταφέρθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου είχαμε την εκδήλωση της Λαογραφικής Εταιρείας Νικόλας Πλαστήρας. Το ξεκίνημά της περιελάμβανε αναπαράσταση της εισόδου των έφιππων τμημάτων των ανταρτών στην πόλη την ημέρα της απελευθέρωσης, με τα μέλη της Λαογραφικής Εταιρείας να είναι ντυμένα με ρούχα εποχής.
Ακολουθούσαν τα χορευτικά συγκροτήματα που παρατάχθηκαν στην πλατεία και μετά από την ομιλία του προέδρου της Λαογραφικής Εταιρείας κ. Γιάννη Καρβούνη, χόρεψαν όλα μαζί ένα τραγούδι της εποχής, πριν μεταβούν στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.
Εκεί οι εκδηλώσεις άρχισαν με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Στεργιόπουλο και συνεχίστηκαν με τον εθνικό ύμνο από φωνητικό σύνολο του Μουσικού Σχολείου.
Σειρά είχε η προβολή ντοκιμαντέρ για το Ύψωμα 731, το οποίο είχε κάποια θέματα «κολήμματος» και ακολούθησε ομιλία του πρώην δημάρχου και προέδρου των Φίλων Ιστορίας κ. Βερίλλη. Ο οποίος πέραν των ιστορικών στοιχείων μίλησε και για στόχους που έχουν τεθεί, με την ανέγερση μνημείου, στην Καρδίτσα, για τους πεσόντες του Υψώματος, να είναι ένας από αυτούς.
Ακολούθησε η προβολή ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση και παρουσίαση χορών από τα χορευτικά συγκροτήματα που ήδη αναφέραμε για το κλείσιμο της εκδήλωσης.
Π.Κ.