Πρωτοπορεί με το "Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας" ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας (+Βίντεο)
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Πρωτοπόρος για μια ακόμα φορά αναδεικνύεται ο Ιατρικός Σύλλογος Καρδίτσας που μετά την ομάδα διαχείρισης καταστροφών - TASK FORCE γίνεται ο πρώτος Ιατρικός Σύλλογος στην Ελλάδα που αναλαμβάνει να διοργανώσει Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο.
Πρόκειται για το ‘’Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας’’ το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 5-8/12/2024 στη λίμνη Πλαστήρα, ενόψη του οποίου δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (17/4) συνέντευξη τύπου στα γραφεία του Ι.Σ.Κ. με τη συμμετοχή του Προέδρου και του Αναπληρωτή Προέδρου του Ι.Σ.Κ. κ.κ. Θωμ. Σίμου και Δημ. Παπούλια αντίστοιχα, του Προέδρου του Συλλόγου Γενικών οικογενειακών Ιατρών Καρδίτσας κ. Ιωαν. Χατζούλη και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου κ. Β. Γκιζλή.
Στην πρωτοπορία του εγχειρήματος που αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιστορία του Συλλόγου αναφέρθηκε ο κ. Θωμ. Σίμος που εξήρε την πολύτιμη όπως είπε συνεργασία του Συλλόγου Γενικών οικογενειακών Ιατρών Καρδίτσας και την τεράστια προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής που χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσε όπως είπε χαρακτηριστικά να πραγματοποιηθεί αυτό το συνέδριο. «Για 4 ημέρες στην λίμνη Πλαστήρα θα παρευρεθούν Πανευρωπαϊκού κύρους συνάδελφοι ομιλητές, δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίων από όλη την Ελλάδα όπως επίσης και εκατοντάδες ιατροί επισκέπτες που πέρα από την παρουσία τους στις εργασίες του συνεδρίου θα θαυμάσουν και τις ομορφιές του τόπου μας.» τόνισε ο κ. Σίμος
Επιδίωξη του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, όπως συμπλήρωσε ο κ Παπούλιας, είναι το πανελλήνιο ιατρικό συνέδριο «να γίνει θεσμός και να αφήνει κάθε φορά μεγάλο αναπτυξιακό αποτύπωμα και πολλά οικονομικά οφέλη στην πολύπαθη περιοχή μας, που έχει ανάγκη τις εξωστρεφείς δράσεις, ιδιαίτερα στην σημερινή πραγματικότητα.»
Ο κ. Χατζούλης τόνισε ότι το συνέδριο είναι μια ευκαιρία να αναδειχθεί η σημασία της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η ανάγκη αναβάθμισή της στη χώρα μας και ειδικότερα και στην περιοχή μας καθώς συμβάλει στη σωστή διαχείριση των ασθενών και να βοηθήσει να οδηγηθούν στις σωστές δομές και τις ενδεδειγμένες διαγνωστικές εξετάσεις και παράλληλα να εξοικονομήσει πόρους. «Είναι μια τεράστια ευκαιρία να αναδείξουμε το ρόλο του οικογενειακού γιατρού στην κοινωνία και μέσω του συνεδρία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε και άλλα θέματα της περιοχής μας στον τομέα της υγείας» τόνισε.
Ο κ. Γκιζλής ευχαρίστησε τα προεδρεία του ΙΣ Καρδίτσας και του Συλλόγου Γενικών Ιατρών Καρδίτσας που του εμπιστέφθηκαν αυτό το πολύ σπουδαίο project και τους συναδέλφους του μέλη της οργανωτικής επιτροπής κ.κ. Β. Κατσούρη, Μ. Καλαθαρά, Δ. Ζευγαρά και Ε. Φερεντίνου, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δε θα μπορούσαμε να προχωρήσει η οργάνωση ενός τόσο απαιτητικού συνεδρίου, αλλά και τους Προέδρους των δύο Συλλόγων που είναι διαρκώς παρόντες και δίνουν λύσεις.
«Το συνέδριο που οραματιστήκαμε και σχεδιάζουμε απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Γνωρίζετε νομίζω όλοι την σημασία που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια από την πολιτεία στην ανασυγκρότηση της ΠΦΥ στην Ελλάδα αναγνωρίζοντας επιτέλους τη θεμελιώδη σημασία που έχει στην ύπαρξη ενός βιώσιμου συστήματος υγείας στη χώρα μας και στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες. Σε αυτό το νέο τοπίο λοιπόν που διαμορφώνεται, η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και απόκτηση νέων, επικαιροποιημένων γνώσεων και δεξιοτήτων των γιατρών αλλά και όλων των επαγγελματιών που εργάζονται στην ΠΦΥ είναι επιτακτική ανάγκη» τόνισε
Όσον αφορά τη θεματολογία του Συνεδρίου αυτή όπως είπε καλύπτει όλη το φάσμα της ΠΦΥ από τηνπρόληψη, τη διάγνωση και τη διαχείριση των συχνότερων νοσημάτων που απαντώνται στην Πρωτοβάθμια ως και το κομμάτι της αποκατάστασης των ασθενών ενώ μεγάλο κομμάτι του Συνεδρίου είναιαφιερωμένο στην επείγουσα Ιατρική εστιάζοντας και σε ειδικές ομάδεςασθενών όπως οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά. Περιλαμβάνει όμως σύμφωνα με τον κ. Γκιζλή και πρωτότυπα θέματα αιχμής που σπάνια συζητώνται σε επιστημονικές συναντήσεις της Π.Φ.Υ.όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη και οι δυνητικές εφαρμογές της, η Ιατρική ευθύνη και οι νομικές επεκτάσεις της άσκησης - του πιο κοινού συμπτώματος στην της Ιατρικής, η διαχείριση του πόνου Πρωτοβάθμια, αλλά και η Ιατρική των καταστροφών που μας αφορά ιδιαίτερα στην περιοχή μας.
«Στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου να μην έχουμε μια στείρα παράθεση πληροφοριών αλλά μια γόνιμη ακ διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Γι' αυτό πέρα από τις διαλέξεις και τις στρογγυλές τράπεζες το πρόγραμμα περιλαμβάνει και κλινικά φροντιστήρια με τη χρήση όπου είναι απαραίτητο σύγχρονου εκπαιδευτικού υλικού και προπλασμάτων. Επίσης κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί και πιστοποιημένο σεμινάριο βασικής υποστήριξης της ζωής και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στο οποίο πέραν των συνέδρων μπορούν να συμμετέχουν και τα συνοδά μέλη τους.» τόνισε ο κ. Γκιζλής
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής στους ομιλητές του Συνεδρίου που όπως ειπε πρόκειται για «σεβαστούς Πανεπιστημιακούς δασκάλους από τις περισσότερες Ιατρικές σχολές της χώρας με διεθνώς αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο» αναφέροντας μεταξύ άλλων τους κ.κ. Κ. Κωστίκα, Ε. Πικουλή, Ν. Παπάνα, Ε. Αρναούτογλου κ.α) και «για εξαίρετους κλινικούς γιατρούς είτε του ΕΣΥ είτε του ιδιωτικού τομέα, αυθεντίες στο γνωστικό¨τους αντικείμενο» αναφέροντας ενδεικτικά τους κ.κ. Α. Μελιδώνη και Α. Μαριόλης, αλλά και κάποιους επιστήμονες υγείας που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Καρδίτσας με πλούσια εκπαιδευτική δράση και εμπειρία.
Αρωγοί στην διοργάνωση θα είναι όπως ανέφερε ο κ. Γκιζλής καταξιωμένες επιστημονικές εταιρείες που θα συνδράμουν στο πρόγραμμα είτε με διαλέξεις και στρογγυλές τράπεζες είτε με κλινικά φροντιστήρια όπως το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΕΔΔΙΠΦΥ), η Ελληνική Ακαδημία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και το Ελληνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης Στην Υποστήριξη της Ζωής (ΕΣΕΚΥΖ), ενώ δεν αποκλείεται ως την οριστικοποίηση του τελικού προγράμματος που θα ανακοινωθεί προσεχώς να προκύψουν και άλλες συνεργασίες
Καταλήγοντας υπογράμμισε πως «το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα για να πετύχει, ώστε να γίνει θεσμός και να συνεχιστεί για πολλά χρόνια απαιτεί τη στήριξη όλων. Των τοπικών αρχών, των φορέων, του τύπου και φυσικά των επαγγελματιών υγείας που δραστηριοποιούνται στην ΠΦΥ, των οποίων και προσδοκούμε την ενεργό συμμετοχή τους.»
Κωστής Κριτσιάνης