Ευθύνες για την καταστροφή στην καλωδιωτή γέφυρα του Αγιοκάμπου ζητά ο Κ. Πουλάκης Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Λάρισα
- Εκτύπωση
Ερώτηση με αφορμή τη σημαντική ζημιά που προκλήθηκε στην καλωδιωτή γέφυρα του Αγιοκάμπου, μετά την παρατεταμένη βροχόπτωση στην περιοχή, κατέθεσε την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου
Ο κ. Πουλάκης, υπενθυμίζει ότι η γέφυρα, η οποία τότε διαφημίστηκε ως ευκαιρία «προβολής και αναβάθμισης των παραλίων του Νομού Λάρισας», κόστισε περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ και μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής και σημειώνει ότι «η ευκολία με την οποία ένα τμήμα του οδοστρώματος της γέφυρας υποχώρησε λόγω της πρόσφατης κακοκαιρίας, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά, σχετικά τόσο με τη μελέτη όσο και με την εκτέλεση του έργου».
Όπως τονίζει ο κ. Πουλάκης σχετικά με το σημείο της ζημιάς, «η άσφαλτος και το τσιμέντο έχουν εξαιρετικά μικρό πάχος και δεν υπάρχει πλέγμα, ενώ – παρά το γεγονός ότι το έργο είναι κατασκευασμένο εντός των ορίων του χειμέριου κύματος, δεν φαίνεται να υπάρχουν τσιμεντένια μπλοκ, για την ενίσχυση της αντοχής του», ενώ επισημαίνει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται προβλήματα στο εν λόγω έργο», αφού «ήδη τον Ιανουάριο του 2009, μόλις τρεις μήνες μετά την παράδοση της γέφυρας, εμφανίστηκαν εκτεταμένες φθορές στον ασφαλτοτάπητα, ενώ η τότε Νομαρχία Λάρισας παραδέχτηκε πως υπήρξε κακοτεχνία».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», «δύο τινά είναι δυνατόν να συμβαίνουν : Ή η μελέτη του έργου κακώς δεν προέβλεψε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση της αντοχής της γέφυρας (τσιμεντένια μπλοκ, παχύ στρώμα τσιμέντου και ασφάλτου κ.λπ.), οπότε κακώς εγκρίθηκε η μελέτη, ή τα μέτρα προβλέφθηκαν, αλλά δεν εκτελέστηκαν σωστά, άρα πρόκειται για σημαντική κακοτεχνία».
Ο κ. Πουλάκης σημειώνει ότι «είναι τουλάχιστον ανησυχητική η ευκολία με την οποία κατέρρευσε λόγω της βροχόπτωσης ένα καινούριο έργο, μόλις τετραετίας, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά», ενώ χαρακτηρίζει «εύλογη την αγανάκτηση των πολιτών που – εκτός του κινδύνου που αντιμετωπίζουν ανά πάσα στιγμή και της ταλαιπωρίας που υφίστανται – φοβούνται ότι η αποκατάσταση της ζημίας θα επιβαρύνει εκ νέου την Περιφέρεια Θεσσαλίας, για ένα ήδη ακριβοπληρωμένο έργο».
Κλείνοντας την ερώτησή του, ο κ. Πουλάκης ζητά να πληροφορηθεί τι ακριβώς προέβλεπε η μελέτη της γέφυρας και αν εκτελέστηκε κανονικά ή υπήρξε κακοτεχνία, ποιος ήταν ο υπηρεσιακά και πολιτικά υπεύθυνος από την πλευρά της Νομαρχίας για την επίβλεψη του έργου, καθώς και τι μέτρα θα λάβει η Περιφέρεια για την οριστική αποκατάσταση των όποιων ελλείψεων ή κακοτεχνιών.
Τέλος, ο επικεφαλής της «Θεσσαλίας της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας», δεν παραλείπει, «εάν η κατάρρευση του οδοστρώματος της γέφυρας οφείλεται σε παράλειψη της μελέτης ή σε κακοτεχνία», να ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας «να αναζητηθούν οι αναλογούσες ευθύνες από την κατασκευάστρια εταιρία, καθώς και από τους υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες της τότε Νομαρχίας Λάρισας που είχαν την ευθύνη της εκπόνησης και έγκρισης της μελέτης ή της επίβλεψης και παραλαβής του έργου», είτε αυτές είναι πειθαρχικές, συμβατικές και αστικές, είτε ενδεχομένως και ποινικές.