Στις εκδηλώσεις μνήμης στο Κιλελέρ μίλησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Κιλελέρ πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης των 103 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών.
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, κατά τον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Εκ μέρους όλων των Θεσσαλών, σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε στο Κιλελέρ της ιστορίας και των αγώνων, την Θεσσαλία της ιστορίας και των αγώνων, τη Θεσσαλία με τη μεγάλη και πολυσχιδή συνεισφορά στους αγώνες του ελληνισμού αλλά και κυρίως τους κοινωνικούς αγώνες.
Τιμούμε σήμερα τους εξεγερμένους αγρότες, τους κολίγους της Θεσσαλίας, που διεκδίκησαν να είναι κύριοι της γης τους, να απολαμβάνουν τους καρπούς του μόχθου τους, να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια με τις οικογένειές τους.
Αγωνίστηκαν για την «ελευθερία», αυτή «τη μικρή και ψυχρή λέξη», όπως γράφει ο Βίκτωρ Ουγκό στους «Αθλίους», που όμως αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ιστορίας, που αποτελεί το ύψιστο ιδανικό του ανθρώπου.
Μία από τις φράσεις – κλισέ σε ομιλίες σαν τις σημερινές, είναι ότι τα αιτήματα των εξεγερμένων -αγροτών στην προκειμένη περίπτωση – παραμένουν επίκαιρα.
Η φράση αυτή αποκτά φέτος μια δραματική επικαιρότητα, λόγω της μεγάλης κρίσης που διέρχεται η χώρα μας.
Μια κρίση που ξεκίνησε ως δημοσιονομική για να εξελιχθεί σε κρίση δανεισμού και τώρα να τείνει να γίνει κρίση εθνική και κρίση κοινωνική.
Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που έχουμε υποθηκεύσει τον εθνικό μας πλούτο, ενώ δυστυχώς διαγράφεται ορατός ο κίνδυνος οξύτατων κοινωνικών συγκρούσεων.
Η ανεργία καλπάζει. Οι ανισότητες μεγαλώνουν. Εμφανίζονται ρωγμές στον κοινωνικό ιστό. Οι υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής ασφάλειας συρρικνώνονται.
Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν ακόμη και βασικές ανάγκες τους.
Χρειάζεται, όμως, επανεκκίνηση στην ελληνική αγροτική οικονομία. Χρειάζεται η στροφή νέων κυρίως, αλλά και ανθρώπων από μεγαλύτερες ηλικίες, στον πρωτογενή τομέα, μια στροφή που σήμερα γίνεται από ανάγκη, να γίνει επιλογή με προοπτική.
Η γεωργία και η κτηνοτροφία μπορούν και να θρέψουν τον ελληνικό λαό και να φέρουν εισόδημα στη χώρα μας.
Αυτό, όμως, δεν θα γίνει αυτόματα. Χρειάζονται μέτρα, γενναία κίνητρα, ισχυρή πολιτική βούληση.
Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα όταν:
-Το κόστος παραγωγής εκτοξεύεται στα ύψη (πετρέλαιο, ρεύμα, ΦΠΑ, σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές) κυρίως από την αυξανόμενη φορολογική επιβάρυνση.
-Οι παραγωγοί μένουν επί της ουσίας ανασφάλιστοι από το νόμο του ΕΛΓΑ.
-Υπάρχουν σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα στην αγορά.
-Το κράτος είναι ασυνεπές στις υποχρεώσεις του απέναντι στους παραγωγούς (επιδοτήσεις, πληρωμές, αποζημιώσεις, επενδύσεις).
-Έχει γεμίσει η Ελλάδα μισοτελειωμένα έργα κυρίως αρδευτικά την ώρα που κάποιοι στην ασφάλεια των γραφείων τους παίζουν με το νερό αγνοώντας ότι παίζουν με την φωτιά…
Ο καλύτερος τρόπος να τιμούμε τη μνήμη των εξεγερμένων αγροτών στο Κιλελέρ δεν είναι τα λόγια, είναι οι πράξεις, τα έργα, τα αποτελέσματα.
Είναι να μην ξαναβρεθούν οι σημερινοί αγρότες στη θέση που βρέθηκαν οι πρόγονοί μας πριν πολλές δεκαετίες.
Και γι’ αυτό χρειάζεται να επαναθεμελιώσουμε τις σχέσεις μας στην εμπιστοσύνη.
Αυτή είναι η λέξη – κλειδί, το διαβατήριο για ένα καλύτερο μέλλον.
Ας δείξουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε. Γιατί μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε.
Το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην κοινωνία μας, πάνω απ’ όλα στα παιδιά μας που αξίζουν ένα καλύτερο αύριο. Ας μην ξεχνάμε ότι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία είναι η συλλογική προσπάθεια, η προσπάθεια συνολικά της ελληνικής κοινωνίας.
Σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια χρειαζόμαστε όλοι και πολύ περισσότερο όλοι εσείς που είστε στην πρωτοπορία της πραγματικής οικονομίας.
Ο ελληνισμός έχει αποδείξει διαχρονικά τις ακατάβλητες δυνάμεις του, το μεγαλείο της ψυχής του».