Τεχνική σύσκεψη με τους φορείς διαχείρισης και υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Τον συντονισμό των προσπαθειών για τη γρήγορη υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τους φορείς υλοποίησης και τους δικαιούχους έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε τεχνική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Ο περιφερειάρχης αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς για την μέχρι σήμερα συνεργασία, η οποία έφερε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας πρώτο σε απορροφητικότητα, ανέφερε τα εξής:
«Με σωστό προγραμματισμό και σχέδιο καταφέραμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, με διάχυση κοινοτικών χρημάτων στην τοπική οικονομία και ταυτόχρονα διατήρηση των θέσεων εργασίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα σήμερα. Η συνεργασία την οποία είχαμε ως τώρα ήταν άριστη με όλους τους φορείς. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα τα οποία πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο γιατί βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο με ένα περιβάλλον αρνητικά φορτισμένο. Προσπαθήσαμε όλοι μας να απλοποιήσουμε και να αλλάξουμε γραφειοκρατικά κατεστημένα τα οποία είχαν εδραιωθεί χρόνια τώρα, καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους από την ένταξη έως την πρώτη πληρωμή στο μισό, προσπαθήσαμε και διεκδικήσαμε περισσότερα έργα για την περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα και συντονίσαμε τις υπηρεσίες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί».
Ο περιφερειάρχης συνόψισε τα προβλήματα τα οποία καθυστερούν την υλοποίηση των έργων στα εξής:
- Γραφειοκρατία
- Απαλλοτριώσεις
- Έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες μας
- Έργα τα οποία είχαν ενταχτεί με μελέτες που χρειαζόταν σημπληρώσεις
- Μετατόπιση δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας
- Δυσκολία έκδοσης εγγυητικών επιστολών στις κατασκευαστικές εταιρίες
- Εμπλοκές με την αρχαιολογία
Παρόλα αυτά, τον στόχο τον πιάσαμε, σημείωσε ο κ. Κ. Αγοραστός, ήταν 82 εκατ. και πληρώσαμε 116 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έγινε μέσα από συνεργασία, συντονισμένη προσπάθεια και σωστό προγραμματισμό, και συνέχισε:
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ενώ κανονικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ για νέες εντάξεις έργων έχουν τελειώσει, χάρη σε μια πρωτοβουλία, που αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο περίπου, σε ότι αφόρα το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑ εκχωρήσαμε έργα προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ και πήραμε 28 εκατομμύρια για νέα έργα. Έτσι είχαμε την δυνατότητα να εντάξουμε έργα πόσιμου νερού, έργα περιβάλλοντος και έργα ΧΥΤΑ, ώστε να λύσουμε σοβαρά προβλήματα στην Λάρισα, τα Τρίκαλα, Καρδίτσα και τη Μαγνησία. Αυτή τη στιγμή κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να εκχωρήσουμε έργα προϋπολογισμού 126 εκ.ευρώ με συμβάσεις περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ στο τομεακό Πρόγραμμα «Προσπελασιμότητα» ούτος ώστε να μας απελευθερωθούν πόροι για να εντάξουμε νέα έργα ενδιαφέροντος Θεσσαλικού πλέον. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό του ΕΣΠΑ, εμμέσως πλην σαφώς, κατά 120 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Αυτό μπορεί να σημάνει μια μείωση της απορροφητικότητας μας όμως δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τους αριθμούς αλλά και την πραγματικότητα που είναι νέα έργα, επιπλέον πόροι, νέες θέσεις εργασίας και επίλυση χρόνιων προβλημάτων».
Ο περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη επιτάχυνση των διαδικασιών και συνεχή επαγρύπνηση για να μην μετατίθενται τα προβλήματα. «Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Η μόνη παραγωγή η οποία ανθούσε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ήταν η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών. Αυτό πρέπει πλέον να σταματήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ιδιαίτερα τονίστηκαν τα παρακάτω:
1. Δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η Ένταξη των έργων. Κυρίως πρέπει να μας απασχολεί η έγκαιρη και ορθή υλοποίησή τους. Υπάρχουν χρόνοι και προϋποθέσεις υλοποίησης των έργων στο ΕΣΠΑ. Πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και να τα τηρούμε.
2. Πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα έργα του ΕΣΠΑ στις εργασίες τόσο των μηχανικών, της οικονομικής υπηρεσίας αλλά και των οργάνων των Φορέων
3. Πρέπει να ελέγχεται από τη Διοίκηση ο υπηρεσιακός μηχανισμός, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις, εμπλοκές και ζητήματα μη αναστρέψιμα στα έργα.
4. Δεν θα πρέπει να δίνονται παρατάσεις, αλλά τα έργα να ολοκληρώνονται στη ώρα τους.
5. Αν δεν τηρούνται οι όροι και τα χρονοδιαγράμματα θα υπάρχουν απεντάξεις.
6. Να υπάρχουν εγκαίρως και ορθολογικές προβλέψεις δαπανών για να μην υπάρχουν προβλήματα στη διαδικασία
Ο περιφερειάρχης ανέφερε επίσης τις ενέργειες που έγιναν για την επιτάχυνση υλοποίησης των έργων:
• Βελτίωση διαδικασίας πληρωμών μέσω κεντρικού λογαριασμού που τηρείται στην ΤτΕ.
• Απαλλαγή από την υποχρέωση ένταξης στο ενιαίο σύστημα προμηθειών των συγχρηματοδοτούμενων έργων έως 31-12-2012, δυνατότητα παράτασης έως το τέλος 2015.
• Έγκριση από Ε.Ε. προτάσεων απλοποιημένης διαχείρισης δαπανών.
• Νέος νόμος για τη μείωση του χρόνου των απαλλοτριώσεων (άρθρα 123-132, Ν.4070/2012).
• Αποσαφήνιση υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την καταβολή ενισχύσεων στους δικαιούχους (άρθρο 242, Ν.4072/12).
• Χρηματοδότηση μη επιλέξιμου ΦΠΑ από το ΠΔΕ σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ύδρευσης – αποχέτευσης που υλοποιούν το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ.
• Προκαταβολές σε νέα συγχρηματοδοτούμενα έργα (πρόβλεψη στη διακήρυξη) / Προκαταβολές σε εν εξελίξει συγχρηματοδοτούμενα έργα (με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής).
• Παρακολούθηση εμπλοκών και απαλλοτριώσεων μέσω Ο.Π.Σ.
• Τακτοποιήσεις - ανακατανομές πιστώσεων Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων
Παράλληλα για τα έργα των ΔΕΥΑ αναφέρθηκε ότι έγιναν ενέργειες για:
• Κατάργηση ιδίας συμμετοχής
▫ Επικαιροποίηση Απόφασης Ένταξης από ΕΔΑΠΘ
▫ Δεν αφορά πράξεις με ολοκληρωμένο Φυσικό & Οικονομικό Αντικείμενο (πληρωμή τελευταίου τιμολογίου Αναδόχου)
▫ Οι φορείς χρηματοδότησης θα καταβάλλουν συμπληρωματικά το ποσόν της ιδίας συμμετοχής στο πλαίσιο του ορίου πιστώσεων της ΣΑΕ
• Δυνατότητα ορισμού των ΔΕΥΑ ως υπολόγων διαχειριστών στα έργα ΕΣΠΑ
Τέλος ο κ. Αγοραστός συνεχάρη της υπηρεσίες οι οποίες υπερέβησαν πολλές φόρες και σε καθημερινή βάση τον χρόνο εργασίας δείχνοντας ότι δεν υπάρχει μόνο η Ελλάδα της παραίτησης και των αποτυχιών, αλλά υπάρχει και η Θεσσαλία της προσπάθειας και των επιτυχιών και αυτό είναι γεγονός το όποιο είναι αδιαμφισβήτητο σε όλη την επικράτεια.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι φορέων των έργων ΕΣΠΑ Θεσσαλίας που πήραν τον λόγο, επεσήμαναν την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την αιρετή Περιφέρεια η οποία έχει φέρει μετρήσιμα αποτελέσματα στην υλοποίηση των έργων. Παράλληλα ακολούθησε συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της διαχείρισης του προγράμματος, ειδικά θέματα που πρέπει να προσεχθούν, αλλά και προβλήματα που εμφανίζονται μετά την ένταξη σε έργα, ενώ όπως επισημάνθηκε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ακολουθήσουν συσκέψεις ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δικαιούχο του Προγράμματος για τη λεπτομερή εξέταση της πορείας των έργων τους. Στόχος πάντα είναι η ορθή και έγκαιρη υλοποίησή τους και η επίτευξη του στόχου απορρόφησης για το 2013 που για όλο το Πρόγραμμα της Θεσσαλίας είναι τα 90 εκ. ευρώ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και έλαβαν το λόγο μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Γιώργος Καλτσογιάννης, η θεματική αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Μαμάρα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, οι δήμαρχοι Τρικαίων Χρήστος Λάππας, Καρδίτσας κ. Κώστας Παπαλός, Καλαμπάκας κ. Δημήτριος Σακελαρίου, Τυρνάβου κ. Νικος Μαλάκος, Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσιου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Κώστας Δεσπόπουλος και Χρήστος Σιδερόπουλος, ο αναπληρωτής διοικητής της Ενιαίας Διοίκησης των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Κώστας Καραμπάτσας, ο γεν. δ/ντης της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κώστας Μέγας, αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι όλων των δήμων της Θεσσαλίας, υπηρεσιακά στελέχη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Λάρισας, της 5ης ΥΠΕ, και των υπολοίπων φορέων διαχείρισης έργων ΕΣΠΑ.