Οι υποχρεώσεις των δημοτών για την Καθαριότητα στην Καρδίτσα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Ανακοινώσεις
- Εκτύπωση
Οι υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες σε σχέση με την καθαριότητα, είτε ως μεμονωμένοι ιδιοκτήτες κατοικιών, οικοπέδων ή άλλων ακινήτων είτε ως διαχειριστές πολυκατοικιών, είτε και ως υπεύθυνοι επιχειρήσεων- καταστημάτων, ορίζονται από τον Κανονισμό Καθαριότητας του Δήμου Καρδίτσας.
Ειδικότερα η Δ/νση Περιβάλλοντος και Αμαξοστασίου ενημερώνει τους δημότες ότι στο άρθρο 6 του Κανονισμού αναφέρονται τα εξής:
ΑΡΘΡΟ 6 – Ορισμοί για τους χώρους παραγωγής απορριμμάτων και τους υπεύθυνους της τήρησης καθαριότητας και των διατάξεων του Κανονισμού
1 Κατοικίες θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, καθώς και τα συγκροτήματα κατοικιών (πολυκατοικίες), όπου κατοικούν, μόνιμα ή πρόσκαιρα, μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, ενώ για τους κοινόχρηστους χώρους των πολυκατοικιών και οικιστικών συγκροτημάτων είναι οι διαχειριστές τους. Αν δεν υπάρχει διαχειριστής, τότε υπεύθυνοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων και καταστημάτων του κτιρίου.
2 Επιχειρήσεις – Καταστήματα θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου λειτουργούν κάθε φύσεως εμπορικές επιχειρήσεις, καθώς και τα κάθε είδους εργαστήρια και βιοτεχνίες. Υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού κατά περίπτωση είναι:
α) Για τις προσωπικές επιχειρήσεις, ο ιδιοκτήτης ή ο διευθυντής τους.
β) Για τις Ανώνυμες Εταιρείες, ο Πρόεδρος, Αντιπρόεδρος, Διευθύνων ή Εντεταλμένος Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής.
γ) Για Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες, καθώς και για τις Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης, ο διαχειριστής.
δ) Για Συνεταιρισμούς, ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
ε) Για Σωματεία, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
στ) Για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από φυσικά πρόσωπα, τα πρόσωπα που τις αποτελούν.
ζ) Για Κοινοπραξίες αποτελούμενες από νομικά πρόσωπα, οι νόμιμοι εκπρόσωποι των νομικών προσώπων που τις αποτελούν.
3 Γραφεία θεωρούνται οι αυτοτελείς χώροι, όπου ασκείται οποιοδήποτε επάγγελμα, μόνιμο ή πρόσκαιρο. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο ιδιοκτήτης τους, νομέας ή κάτοχος του γραφείου.
4 Οικόπεδα θεωρούνται οι ακάλυπτοι χώροι, περιφραγμένοι ή μη, εντός ή εκτός σχεδίου. Υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι ο κύριος, νομέας ή κάτοχος του οικοπέδου.
5 Βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες και εργαστήρια θεωρούνται οι στεγασμένοι ή υπαίθριοι χώροι, που χρησιμοποιούνται από βιομηχανικές ή βιοτεχνικές επιχειρήσεις για παραγωγική δραστηριότητα και υποστηρικτικές δράσεις. Στις μονάδες αυτές ο υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού ορίζεται με απόφαση της διεύθυνσης της μονάδας, που κοινοποιείται ταυτόχρονα στο Δήμο. Σε περίπτωση που δεν έχει οριστεί τέτοιο πρόσωπο,
υπεύθυνοι θεωρούνται ο ιδιοκτήτης και ο διευθυντής της μονάδας.
6 Υπεύθυνοι μεταφοράς και μεταφόρτωσης θεωρούνται όσοι εκτελούν τις αντίστοιχες εργασίες, καθώς επίσης και οι οδηγοί, οι χειριστές μηχανημάτων και γενικά κάθε προστεθείς από τους προαναφερόμενους επαγγελματίες.
7 Για τις υπό ανέγερση οικοδομές κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων κ.λ.π. υπεύθυνος είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η αντίστοιχη οικοδομική άδεια.
8 Για τα κάθε είδους οχήματα, υπεύθυνος για την καθαριότητα και την τήρηση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού είναι το φυσικό πρόσωπο ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου, στο όνομα των οποίων έχει εκδοθεί η αντίστοιχη άδεια κυκλοφορίας του οχήματος. Για κάθε είδους οχήματα του Δημοσίου υπεύθυνος είναι ο Προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης και στην περίπτωση που τέτοιος δεν υπάρχει, ο Προϊστάμενος της αντίστοιχης υπηρεσίας στην οποία είναι χρεωμένο το όχημα και από την οποία παίρνει εντολές κίνησης.
9 Οι υπεύθυνοι των προηγούμενων παραγράφων του ίδιου άρθρου του παρόντος Κανονισμού μπορούν να ορίσουν με έγγραφό τους συγκεκριμένο πρόσωπο, που συμβιώνει ή συνεργάζεται στον ίδιο χώρο και αποδέχεται να αναλάβει την ευθύνη για την καθαριότητα και την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού. Για να ισχύει η παραπάνω μεταβίβαση της ευθύνης, πρέπει τόσο εκείνος που αναθέτει, όσο και εκείνος που αποδέχεται την ανάθεση της συγκεκριμένης υπευθυνότητας, να συνυπογράψουν το σχετικό έγγραφο ενώπιον του αρμοδίου Δημοτικού υπαλλήλου της Υπηρεσίας Καθαριότητας ή ενώπιον της Αστυνομικής Αρχής και ταυτόχρονα να βεβαιωθεί αρμοδίως η ημεροχρονολογία και το περιεχόμενο του κειμένου, καθώς και η γνησιότητα των υπογραφών. Ακριβές αντίγραφο του παραπάνω θεωρημένου εγγράφου κατατίθεται υποχρεωτικά και με ευθύνη του ενδιαφερομένου στην Υπηρεσία Καθαριότητας.
10 Ιδιοκτήτης οικοπέδου, ο οποίος απουσιάζει για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους από τον τόπο του ακινήτου του, υποχρεούται να αναθέσει σε τρίτο πρόσωπο την ευθύνη για την τήρηση και εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού.
11 Κάθε οικοδομή οφείλει να διαθέτει χώρο για την τοποθέτηση κάδου μηχανικής αποκομιδής σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο , ώστε να είναι προσβάσιμη η μεταφορά του από και προς το απορριμματοφόρο. Για οικοδομές με συνολική δόμηση μέχρι 500 τ.μ. , ο χώρος πρέπει να υποδέχεται κάδο 250 λίτρων. Για οικοδομές από 500 – 1.500 τ.μ. να δέχεται κάδο 1.100 λίτρων , από 1.500 – 3.000 τ.μ. να δέχεται 2 κάδους των 1.100 λίτρων και αναλογικά θα ισχύσει το ίδιο ανά 1.500 τ.μ. επί πλέον δόμησης. Για τις νέες οικοδομές ο σχεδιασμός του χώρου αυτού θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την έκδοση οικοδομικής άδειας.
• Αν ο κάδος πρόκειται να εξυπηρετήσει δύο κτίρια, τότε τοποθετείται ακριβώς στη μεσοτοιχία των δύο κτιρίων. Όταν όμως υπάρχουν είσοδοι ή βιτρίνες καταστημάτων και υπάρχει μικρό πεζοδρόμιο, τότε η τοποθέτηση γίνεται στην είσοδο της οικοδομής με τα περισσότερα διαμερίσματα.
• Αν ο κάδος πρόκειται να εξυπηρετήσει περισσότερα των δύο κτιρίων, τότε τοποθετείται μπροστά στην είσοδο του κτιρίου με το μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνεται υπόψη και το είδος των καταστημάτων της περιοχής, ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται για καταστήματα υγειονομικού
• ενδιαφέροντος (τρόφιμα, εστιατόρια, κρεοπωλεία, κλπ.) που παράγουν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών. Στην περίπτωση αυτή ο κάδος τοποθετείται στην είσοδο της οικοδομής κοντά στα καταστήματα αυτά. Στα super market, ο κάδος τοποθετείται στην πρόσοψη του καταστήματος σε συνεννόηση με τη διεύθυνση.
• Όταν ένα πεζόδρομος απαιτεί μέχρι 4 κάδους, αυτοί τοποθετούνται στην αρχή και το τέλος του πεζόδρομου. Αν ο απαιτούμενος αριθμός των κάδων είναι μεγαλύτερος από 4, τότε οι κάδοι τοποθετούνται μπροστά στην είσοδο των πολυκατοικιών του πεζόδρομου.
• Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει διαφωνία ως προς τη θέση τοποθέτησης του κάδου σε ένα δρόμο (οδό) προτείνεται η εκ περιτροπής τοποθέτησή του ανά μήνα σε θέσεις (σημεία) που θα ορίσει η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.
Δεν τοποθετούνται κάδοι αποκομιδής:
• Σε γωνίες δρόμων
• Σε σηματοδότες
• Σε διαβάσεις πεζών
• Σε ράμπες ατόμων με ειδικές ανάγκες
• Σε στάσεις λεωφορείων
• Σε ράμπες ασθενοφόρων
• Μπροστά σε εκκλησίες
• Σε πυροσβεστικούς κρουνούς
• Σε εισόδους παιδικών σταθμών και σχολείων
• Σε χώρους, όπου ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας
Η δημοτική αρχή μπορεί να αλλοιώσει την απόσταση μεταξύ των κάδων ή να διορθώσει τη θέση της για λόγους ασφαλείας ή λειτουργικότητας.
Επί αμφισβήτησης θέσης κάδου μπορεί να αλλάξει με τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων εφόσον δεν ενοχλεί και δεν διαταράσσει τη σωστή λειτουργία της μηχανικής αποκομιδής (συχνές στάσεις απορριμματοφόρων, κυκλοφοριακά προβλήματα ).
12 Όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι ή οι διερχόμενοι από την πόλη μας, καθώς και όλοι οι φορείς του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί (Δ.Ε.Κ.Ο.), είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τον παρόντα Δημοτικό Κανονισμό.