Ερωτήσεις Τσιάρα για χωροταξικό "Καλλικράτη" στο νομό μας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Συνεχεία των παρεμβάσεων του Βουλευτή του νομού της Ν.Δ., Κωνσταντίνου Τσιάρα, προς το Υπουργειο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για την αποκατάσταση των αδικιών του σχεδίου «Καλλικράτης» και την διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής πρότασης αυτοδιοίκητης αναδιάρθρωσης για τον νόμο Καρδίτσας.
Μιας πρότασης, που θα απηχεί τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και θα έχει τη συναίνεση της, ταυτόχρονα όμως θα υπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της αυτοδιοίκητης μεταρρύθμισης, μακριά από τις όποιες μικροκομματικές σκοπιμότητες και τοπικιστικές εξυπηρετήσεις. Με δυο νέες ερωτήσεις του προς τον αρμόδιο Υπουργό, κον. Ιωάννη Ραγκούση, ενόψει και της συνέχειας της συζήτησης του σχεδίου «Καλλικράτης» στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Τσιάρας ζητά, αφενός μεν την δημιουργία ενός νέου Δήμου στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου, αφετέρου δε την ένταξη του Δήμου Ιθώμης είτε στον Δήμο Καρδίτσας είτε σε περίπτωση ιδρύσεως νέου Δήμου Σελλάνων στον υπό ίδρυση Δήμο.
Πιο συγκεκριμένα με την πρώτη του ερώτηση ο κ. Τσιάρας ζητά στα πλαίσια του νέου αυτοδιοικητικού νόμου, να αναδιαμορφωθεί ο χωροταξικός χάρτης του νομού Καρδίτσας με την προσθήκη ενός ακόμα νέου Δήμου στην περιοχή της λίμνης Σμοκόβου, που προκύπτει με την εθελουσία συνένωση των Δήμων Ταμασιού, Μενελαΐδος και Ρεντίνας. Ο κ. Τσιάρας σημειώνει δε, πως ο νέος δήμος, με πληθυσμό 7.000 κάτοικους, δύναται να χαρακτηριστεί ορεινός, καθώς το 50% και πλέον του εδάφους του είναι ορεινό.
Με την συγκεκριμένη επιλογή, ικανοποιούνται πλήρως τα κριτήρια, που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει για την διαμόρφωση του νέου αυτοδιοικητικού χάρτη, και στη περίπτωση του νομού Καρδίτσας ισχύσαν για την δημιουργία του νέου Δήμου «Νικολάου Πλαστήρα» στην περιοχή της λίμνης Πλαστήρα. Επισημαίνει ακόμα, πως ο προτεινόμενος Δήμος έχει ομοιόμορφα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά με τον Δήμο «Νικολάου Πλαστήρα». Διαθέτει αναπτυγμένες δομές πρωτογενούς γεωργοκτηνοτροφικής παραγωγής, καλές οδικές υποδομές, ιαματικό τουρισμό και αγροτουρισμό, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου Δήμου, που θα προωθήσει ένα μοντέλο αυτόνομης και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.
Με την δεύτερη ερώτησή του ο κ. Τσιάρας ζητά, στα πλαίσια της διαμόρφωσης του νέου αυτοδιοικήτου χάρτη, την ένταξη του Δήμου Ιθώμης στον Δήμο Καρδίτσας και όχι στον νεοσύστατο Δήμο Παμίσου. Ενώ εναλλακτικά προτείνει, σε περίπτωση δημιουργίας ενός νέου αυτόνομου Δήμου στην ευρύτερη περιοχή με την συνένωση των νυν Δήμων Σελλάνων και Παμίσου, την ένταξη της Ιθώμης στο νέο αυτό Δήμο.
Στο κείμενο της ερώτησης του τονίζει τους άρρηκτους δεσμούς εδώ και χρόνια των πολιτών των 2 δήμων, Καρδίτσας και Ιθώμης. Κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην υφιστάμενη διαδημοτική αστική συγκοινωνία και επισημαίνει το γεγονός, πως όλες οι διοικητικές, οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές των δημοτών του Δήμου Ιθώμης πραγματοποιούνται με το Δήμο Καρδίτσας (Τράπεζες, ΙΚΑ, Εφορία κλπ.). Ταυτόχρονα υπογραμμίζει την λειτουργία στην έδρα το Δήμου Ιθώμης, το Φανάρι, Πειραματικού Γυμνασίου, με το 80% των μαθητών να προέρχονται από το Δήμο Καρδίτσας και το γεγονός, πως πολλοί μαθητές από τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Ιθώμης φοιτούν στο Τεχνικό Λύκειο, το Μουσικό και Αθλητικό Γυμνάσιο Καρδίτσας.