Έρχεται μνημόνιο στο Δήμο Καρδίτσας Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Μνημόνιο στους υπερχρεωμένους δήμους της χώρας επιχειρεί να επιβάλει το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους και να καταφέρουν να επιβιώσουν, καθώς η κατάσταση σε αρκετούς από αυτούς είναι δραματική και δεν έχουν χρήματα ούτε για να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους.
Για τους δήμους που θα χαρακτηριστούν υπερχρεωμένοι και μετά από αυτήν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία εξυγίανσης, η οποία ουσιαστικά θα μοιάζει πολύ με το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα μας με την τρόικα. Κάθε υπερχρεωμένος δήμος θα υποχρεούται σε περιορισμό των επενδύσεων και των έργων στην περιοχή του, έτσι ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει σταδιακά τα χρέη, ενώ θα τίθενται αυστηρά όρια για νέο μελλοντικό δανεισμό.
Όπως επιβεβαίωσε και με δηλώσεις του πριν λίγες ημέρες ο Δήμαρχος Καρδίτσας Κος Κων. Παπαλός τα χρέη του Δήμου Καρδίτσας σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία είναι περίπου 27 εκατ. Ευρώ ενώ υπάρχουν και οφειλές προς τρίτους. Η διαδικασία βέβαια της απογραφής των χρεών βρίσκεται σε εξέλιξη και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι αριθμοί, τότε ο Δήμος Καρδίτσας θα εμφανίζεται ανάμεσα στους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας και θεωρείται οριστικό ότι θα μπει και αυτός "υπό παρακολούθηση" με ότι συνέπεια μπορεί να έχει αυτό για τους δημότες του.
Ο πλέον υπερχρεωμένος δήμος αυτή τη στιγμή είναι του Πειραιά. Οι δανειακές υποχρεώσεις του δήμου Πειραιά αγγίζουν τα 193 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυξήθηκε κατά 8 εκατομμύρια ευρώ μόλις τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Αυτή τη στιγμή η μισθοδοσία των εργαζομένων γίνεται με χρήματα που καταλήγουν στο ταμείο του δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και επαρκούν μόλις για το 60% των εργαζομένων!
Δεύτερος μεγαλύτερος δήμος με χρέη προς τις τράπεζες είναι ο δήμος της Αθήνας (το χρέος αγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ). Ακολουθούν οι δήμοι Ρόδου (62 εκατ. ευρώ), Αχαρνών (55,2 εκατ.), Αμαρουσίου (52,2 εκατ.), Φυλής (46,3 εκατ.), Θεσσαλονίκης (42,7 εκατ.) και Ασπροπύργου (41,7 εκατ.).