Γ. Τσιτσιμπής: "Η περιπέτεια του Ειδικού Σχολείου" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Εκπαιδευτικά Νέα
- Εκτύπωση
Ήταν 24-02-2015 όταν ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας ανέλαβε την πρωτοβουλία για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο του Νομού μας.
Η συνάντηση έγινε στο Δημαρχείο και καλέστηκαν: η Δ/νση Πρωτοβάθμιας (δεν παρέστη), η Σχολική Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής (δεν παρέστη), το τότε ΚΕΔΔΥ, εκπρόσωπος του Ειδικού Σχολείου, ο Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ και φυσικά ο Δήμος. Ομόφωνα, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα ενός νέου, σύγχρονου κτηρίου, για τη στέγαση του Ειδικού, αφού η κατάσταση του υφιστάμενου θεωρήθηκε άθλια και προσβλητική.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε., με μόνιμο συμπαραστάτη τον Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ, άρχισε αμέσως διερευνητικές συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες της παλιάς Νομαρχίας και του Δήμου, για να διαπιστώσει σύντομα ότι οι όποιες ανάλογες ενέργειες του παρελθόντος ήταν χαμένες σε ένα ομιχλώδες τοπίο ανευθυνότητας μεταξύ Δήμου και σημερινής Αντιπεριφέρειας, χωρίς να έχει ξεκινήσει ποτέ μια σοβαρή προσπάθεια.
Προκαταρκτικές ενέργειες
Έτσι αρχίσαμε από την αρχή. Στόχος μας να πείσουμε τους υπεύθυνους να συνταχθεί μελέτη και να ετοιμαστεί φάκελος. Με τις παρεμβάσεις μας ελέγχθηκαν οι χωροταξικές δυνατότητες του οικοπέδου, ο συντελεστής δόμησης και άλλες γραφειοκρατικές προϋποθέσεις. Απευθυνθήκαμε στον παλιό ΟΣΚ και βρήκαμε σχέδια του νεοανεγερθέντος τότε Ειδικού Σχολείου Ν. Ηρακλείου. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε πρόταση του συλλόγου διδασκόντων του Ειδικού, για το πόσους και ποιους χώρους θεωρούν απαραίτητους για την λειτουργία του σχολείου και μετά από μελέτη των αναγκών, προσδιορίσαμε τα τετραγωνικά του νέου κτηρίου σε πάνω από 1.000 τ.μ., ίσως και 1.400. Εδώ ήταν και η πρώτη διαφωνία μας με τον Δήμο, ο οποίος πρότεινε απλά μια προσθήκη 250-300 τ.μ..
Οι συναντήσεις με τον Δήμαρχο (Αλεξάκος) και τον Αντιπεριφερειάρχη (Τσιάκος), μας άφηναν μεν υποσχέσεις στήριξης αλλά κυρίως υπονοούμενα, εκατέρωθεν, για την ευθύνη της συνεχιζόμενης αδράνειας. Αποτέλεσμα μηδέν.
Μετά από συνάντηση με τους Βουλευτές του Νομού και σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο να βολοδέρνουμε χωρίς αντίκρισμα, προκαλέσαμε, στις 10-01-2016, διευρυμένη συνάντηση στο Δημαρχείο, με τους: Βουλευτές, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο, τεχνικές υπηρεσίες και φορείς της εκπαίδευσης. Ενώ η πρόταση του Δήμου συνέχιζε να είναι μια προσθήκη 2-3 αιθουσών (λόγω έλλειψης χρημάτων έλεγε), η διαβούλευση κατέληξε ομόφωνα, να ζητηθεί κτηριολογική μελέτη από το Υπουργείο που θα προσδιόριζε με σαφήνεια τις ανάγκες των υπαρχόντων μαθητών και βάση αυτής να γίνει η μελέτη.
Στις 20-04-2016, αναρτάται στη «Διαύγεια» η κτηριολογική μελέτη που προέβλεπε 1.400 τ.μ.!!! Ίσως, μας έσωσε η άγνοια όσων συμφώνησαν στο αίτημα της κτηριολογικής μελέτης, αφού νομίζανε πως τα 30 περίπου παιδιά του Ειδικού θα δικαιούνταν κάτι ανάλογο με τα γενικά σχολεία. Η ειδική αγωγή όμως έχει άλλα προβλεπόμενα.
Άγονες προσπάθειες
Έχοντας το σημαντικό αυτό ντοκουμέντο στα χέρια μας, συνεχίσαμε την πίεση για σύνταξη μελέτης και δημιουργία φακέλου. Δυστυχώς, τα προβλήματα και οι γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που συναντούσαμε μοιάζανε ανυπέρβλητα. Κάθε φορά προσπαθούσαμε, με διευκολυντικές παρεμβάσεις, να ξεπερνιούνται. Πολλές φορές γινόμασταν διαμεσολαβητές ή και συντονιστές των διαφόρων υπηρεσιών για να κερδίσουμε χρόνο και να αφαιρεθούν δικαιολογίες. Από απλοί δάσκαλοι, γίναμε σχεδόν ειδικοί σε πράγματα πρωτόγνωρα για μας. Αυτό ήταν το δυσκολότερο κομμάτι στην όλη προσπάθεια. Αν αφήναμε τα πράγματα στη ροή τους, ακόμα θα περιμέναμε… Παρά τις προσπάθειες, ο στόχος να συνταχθεί μελέτη, παλινδρομούσε μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας. Ο Δήμος επικαλούνταν το κόστος, ενώ η Περιφέρεια θεωρούσε προϋπόθεση τη μελέτη για να βρεθεί χρηματοδότηση. Όσο κι αν προσπαθήσαμε για μια κοινή συνάντηση Δήμου και Περιφέρειας για το συγκεκριμένο θέμα, αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα (προφανώς, μας δουλεύανε και οι δύο).
Μετά από νέα επαφή μας με την εταιρεία Κτηριακές Υποδομές (παλιός ΟΣΚ), ανακαλύψαμε ότι η εταιρεία αναλαμβάνει δωρεάν, όχι μόνο τη σύνταξη μελέτης αλλά και το σύνολο του έργου μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης, αρκεί βέβαια ο Δήμαρχος να τους κάνει την ανάθεση.
Για ένα χρόνο ακόμα προσπαθούσαμε να πείσουμε τον Δήμο ότι η λύση δεν είναι η προσθήκη 2-3 αιθουσών αλλά η εφαρμογή της κτηριολογικής μελέτης του Υπουργείου, την ώρα μάλιστα που είχαμε εξασφαλίσει φορέα που αναλάμβανε δωρεάν την σύνταξη μελέτης και το όλο έργο. Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε «ανάπηρο» σχολείο επειδή είναι ανάπηρα τα παιδιά μας. Ακριβώς γι’ αυτό θα έπρεπε να ήταν αντίστροφα τα πράγματα. Θέλουμε το καλύτερο σχολείο γι’ αυτά τα παιδιά και μάλιστα όταν αυτό είναι το μόνο σ’ ολόκληρο το Νομό!
Το πρώτο φως
Ευλογημένη συγκυρία έφερε τον κ. Ξυλομένο, ως νέο Αντιδήμαρχο (με τον μόνο που μπορέσαμε να συνεννοηθούμε από τους αιρετούς του Δήμου) και τον συντοπίτη μας κ. Καραγιάννη, ως νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στις Κτηριακές Υποδομές, με τους οποίους αποκτήσαμε άμεσα συνεργασία.
Στις 17-04-2017 προκαλέσαμε νέα διευρυμένη συνάντηση στο Δημαρχείο, με όλους τους προηγούμενους φορείς συν τον κ. Καραγιάννη. Μέσα από τη συζήτηση, τα δεδομένα που είχαμε στα χέρια μας, τις καίριες παρεμβάσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου και του συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις αποσαφηνίσεις του κ. Καραγιάννη, αποφασίστηκε, ομόφωνα, να αναθέσει ο Δήμος όλο το έργο στις Κτηριακές Υποδομές.
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταμάτησαν. Μόλις θεωρούσαμε ότι ολοκληρωνότανε τα γραφειοκρατικά και ήταν έτοιμα τα στοιχεία που ζητούσαν οι ΚΤ.ΥΠ για να αναλάβουν το έργο, νέες παραλείψεις αναφύονταν μπροστά μας. Πότε χρειαζότανε νέο τοπογραφικό, πότε νομιμοποίηση κτηρίων (το Ειδικό ήταν πέρα για πέρα παράνομο κτίσμα), πότε νέα έγκριση, πότε πρόβλημα με το κτηματολόγιο, πότε … Με πολύ επιμονή και υπομονή, χρειαστήκαμε άλλα τέσσερα χρόνια περίπου για να τα ξεπεράσουμε. Τώρα ολοκληρώθηκε και το τελευταίο εμπόδιο που συναντήσαμε, αυτό του κυκλικού κόμβου έξω από το σχολείο (τρεις φορές πήγε και ήρθε ο φάκελος στην Περιφέρεια από τις αρχές του 2018!!!). Ο φάκελος βρίσκεται πλέον στις ΚΤ.ΥΠ και περιμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Πάντως, το οικόπεδο του 6ου Δημοτικού με το σύνολο των κτισμάτων που υπάρχουν εκεί (άρα και το Ειδικό), θα πρέπει να είναι το μόνο σχολικό συγκρότημα που είναι πλέον καθαρό και νόμιμο!!!
Συμπέρασμα
Ναι, χρειάστηκαν έξι χρόνια για τα αυτονόητα. Με μοναδικό συνοδοιπόρο το Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ και τη διακριτική καθοδήγηση κάποιων ευγενών υπηρεσιακών παραγόντων, που προφανώς διέκριναν την αγωνία μας και το δίκαιο αίτημά μας για το μοναδικό Ειδικό Σχολείο στο νομό μας, πορευτήκαμε με πείσμα για την όλη προσπάθεια.
Κατάπιαμε πολλά (άμεσες και έμεσες τρικλοποδιές από διάφορους, ακόμα και από τους εκπαιδευτικούς του Ειδικού που είναι και μέλη του Συλλόγου μας, κάποια μας υποσχέθηκε «συγγνώμη» όταν δει να υλοποιούνται οι προσπάθειές μας, την περιμένουμε). Προσδοκούσαμε, επιπλέον, συμπαράσταση από εκπαιδευτικούς Δημ. Συμβούλους, αλλά…
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν δεν είχε παραχθεί όλο αυτό το έργο και δεν φτάναμε στη σημερινή κατάσταση, να είναι δηλαδή καθαρό και νόμιμο όλο το συγκρότημα του 6ου Δημ., τίποτα δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί, ούτε καν να προστεθεί, στον υπάρχοντα χώρο. Ο στόχος μας δεν ήταν να «ανασάνει» προσωρινά το ακατάλληλο Ειδικό, αλλά να έχουν τα παιδιά με αναπηρίες ένα σύγχρονο σχολείο που δικαιούνται και ας υπάρχουν ακόμα αφελείς που επιμένουν ότι 2-3 αίθουσες θα έκαναν καλύτερη τη σχολική τους ζωή. Άλλωστε, ακόμα και για μια αίθουσα θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί τα προαναφερθέντα.
Όσοι ασχοληθήκαμε ενεργά με το όλο εγχείρημα, και ήμασταν ελαχιστότατοι, είχαμε γνώση των δυσκολιών. Όσοι ασκούσαν απλά κριτική και πολλές φορές κακόβουλη, δυστυχώς, δεν κάνανε τον κόπο ούτε να ενημερωθούν. Πόσες φορές σηκώσανε το τηλέφωνο έστω για να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εξελίξεις; Να πιέσουν για την συντόμευσή τους; Να αναδείξουν την αναγκαιότητά του; Τίποτα από όλα αυτά. «Πετροβολούσαν» ανερυθρίαστα. Και όταν εμφανιζότανε μια δυσκολία, αισθάνονταν και δικαιωμένοι από πάνω! Πώς να ξεχάσουμε τα λόγια θεσμικού παράγοντα του Δήμου που μας είπε μετά από Δημοτικό Συμβούλιο: «ό,τι και να κάνετε δεν πρόκειται να γίνει το σχολείο!!!».
Υπήρχανε και άλλες πρωτοβουλίες συμπολιτών μας, που μεσούσης της προσπάθειας, μιλούσαν για αλλαγή χώρου σε άλλο οικόπεδο. Χωρίς να κάνουν τον κόπο να ενημερωθούν (και αυτοί) πως ο Δήμος δεν διαθέτει οικόπεδο. Αγνοώντας επιπλέον, πως θεωρείται παιδαγωγικό πλεονέκτημα για ένα ειδικό σχολείο να γειτνιάζει με σχολείο γενικής αγωγής. Ας είναι… ακούσαμε και είδαμε πολλά αυτά τα χρόνια κοπιαστικής και πεισματικής προσπάθειας. Το καλό είναι ότι για πρώτη φορά υπήρξε θετικό αποτέλεσμα. Αυτό μας δίνει κουράγιο για την συνέχεια. Τώρα βρισκόμαστε στο σημείο εκκίνησης που θα θέλαμε να βρισκόμαστε από τον πρώτο χρόνο. Να ετοιμαστεί η μελέτη και να υπάρξει χρηματοδότηση για την κατασκευή.
Ευχαριστούμε όσους μας βοήθησαν, λίγο ή πολύ, ως εδώ. Ακόμα και όσους μας δυσκόλεψαν και μας πείσμωσαν. Όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τα επόμενα.
Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Τώρα η ευθύνη της υλοποίησης ανήκει σε άλλους. Τους τα αφήνουμε όλα έτοιμα και επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας.
Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής
Υ.Γ. Τους τελευταίους μήνες υπήρξε πραγματικά ενδιαφέρον από τον κ. Τσιάκο και ιδιαίτερα από τον κ. Τσιάρα. Τους ευχαριστούμε. Θερμές ευχαριστίες στον κ. Βάιο Ανυφαντή που, κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια, ανέχτηκε εποικοδομητικά τις πιέσεις μας και συνεργαστήκαμε εξαιρετικά. Για όποιον θέλει περισσότερες λεπτομέρειες, υπάρχει αναλυτικό ημερολόγιο στο αρχείο μας.