Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: "Η αναβάθμιση του βιβλίου ανάγκη της κοινωνίας"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Στον απόηχο του 36ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της «Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους» [IBBY], στο οποίο είχα την τιμή να συμμετέχω, και σε συνδυασμό με το 47ο Φεστιβάλ Βιβλίου με σύνθημα «Το βιβλίο είναι η δύναμή σου», με χαρά βλέπω ότι το βιβλίο επανέρχεται στο προσκήνιο ως ένα σπουδαίο δημόσιο αγαθό.
Το βιβλίο μπορεί να θεραπεύσει τις πληγές που άφησε στην κοινωνία μας η μνημονιακή περίοδος και να λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο για την ουσιαστική μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε μια νέα εποχή.
Το βιοτικό επίπεδο των πολιτών είναι γνωστό ότι καθορίζεται από τρεις παραμέτρους: την τροφή, τις κοινωνικές υπηρεσίες και κυρίως την πνευματική τροφή και γενικότερα την πρόσβαση στην πληροφορία. Η χώρα μας βγήκε από τα μνημόνια αλλά όχι από την κρίση. Το βιβλίο είναι ένας δυναμικός οικονομικός κλάδος και ένα σημαντικό πολιτιστικό και πολιτισμικό μας κεφάλαιο. Σε περιόδους κρίσης και μάλιστα πολυεπίπεδης πρέπει να ενισχύεται η κυκλοφορία του βιβλίου και ο θεσμός των βιβλιοθηκών κάθε είδους.
Βασικός μας στόχος, είναι αυτός ο πλούτος να διαχυθεί στην ελληνική κοινωνία. Ο χώρος του βιβλίου και των εκδόσεων ως τομέας μεγάλης προστιθέμενης αξίας, προωθεί την καινοτομία και την εξωστρέφεια και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο και επενδύει στην πολιτιστική οικονομία.
Καμία πολιτική για το βιβλίο δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα αν δεν συνδυαστεί με μια πολιτική για την ανάγνωση και την αύξηση του αναγνωστικού κοινού. Δυστυχώς οι στατιστικές επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν διαβάζει αρκετά. Οι συστηματικοί αναγνώστες αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με αυτό άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Γεγονότα όπως η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η αναγόρευση της Αθήνας ως «Παγκόσμιας πρωτεύουσας Βιβλίου 2018»- με το «Παγκόσμιο Συνέδριο της «Διεθνούς Οργάνωσης για τα Βιβλία για Παιδιά και Νέους» που φιλοξένησε- καθώς και το «Διεθνές Φεστιβάλ Βιβλίου» στο Ζάππειο, λειτουργούν προσθετικά, αναδεικνύοντας το βιβλίο, τις εκδόσεις και την πνευματική μας παραγωγή.
Οι δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά στο Ζάππειο, σηματοδοτούν τη χάραξη μιας νέας ελπιδοφόρας πολιτικής για το βιβλίο, καθώς προανήγγειλε την επανίδρυση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου [ΕΚΕΒΙ] σημειώνοντας ότι: «επισπεύδοντας την επανίδρυση του θεσμού πάνω σε στέρεες βάσεις, που θα ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες και προοπτικές, θα έχουμε κάνει το βήμα προόδου που αξίζει τόσο ο κόσμος του βιβλίου όσο και το δυνάμει αναγνωστικό μας κοινό».
Η θέσπιση μιας ενιαίας τιμής για το βιβλίο, ένα αίτημα που εδώ και χρόνια έχει εκφραστεί από τις εκδόσεις και το χώρο του βιβλίου, και έχουμε επιδιώξει με όλες μας τις δυνάμεις οι άνθρωποι του βιβλίου, γίνεται τελικά πραγματικότητα. Εγκαινιάζεται και με αυτό το μέτρο μια κοινωνική πολιτική που μεριμνά ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο βιβλίο όλοι οι πολίτες και να γίνει αντιληπτό ότι το βιβλίο είναι δικαίωμα για όλους.
Στην κατεύθυνση αυτή και η ίδρυση του Δικτύου Σχολικών Βιβλιοθηκών. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς η απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου για την οικονομική ενίσχυση κάθε σχολείου που συμμετέχει στο δίκτυο με το ποσό των 3000 ευρώ σε πρώτη φάση, αποδεικνύει ότι ακολουθούνται εφαρμοσμένες πολιτικές και συνέργειες που συστηματικά προωθούν τη φιλαναγνωσία. Είναι σημαντικό ότι 11 Δημοτικά Σχολεία της Καρδίτσας συμμετέχουν στο Δίκτυο.
Θεωρώ ότι η παραγωγή βιβλίων αποτελεί παραγωγή δημόσιων αγαθών με πολλά εξωτερικά οφέλη και ότι η φιλαναγνωσία πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο. Οι θετικές επιδράσεις του βιβλίου στην κοινωνία αφορούν τα πεδία της γλώσσας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της πολιτιστικής πολυμορφίας, του δημόσιου διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής. Κανένα άλλο πολιτιστικό προϊόν δεν θα μπορούσε να το υποκαταστήσει στο ρόλο του αυτό.
Το βιβλίο, μας κάνει καλύτερους πολίτες, οξύνει την κριτική μας σκέψη, αποθησαυρίζει την ιστορική μας μνήμη, διαμορφώνει την ταυτότητά μας, μας καθιστά πιο ανοιχτούς και ανεκτικούς στον άλλον.
Στηρίζω κάθε πολιτική που φέρνει το νέο άνθρωπο και τον απλό πολίτη κοντά στον κόσμο του βιβλίου. Αγωνίζομαι χρόνια στην κατεύθυνση αυτή γιατί πιστεύω σταθερά ότι η κοινωνία που σέβεται και αγαπά το βιβλίο, είναι κοινωνία που σέβεται τους δημοκρατικούς θεσμούς και τον εαυτό της. Τώρα είναι η στιγμή όλοι μαζί με όραμα και αποφασιστικότητα να στηρίξουμε το χώρο του βιβλίου και τον έλληνα αναγνώστη. Να διαμορφώσουμε τη νέα εικόνα της χώρας μας στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΒΡΙΑ – ΣΙΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ