Ερώτηση Τσιάρα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που υπηρετούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων, όπως οι ιπτάμενοι της Αεροπορίας και Αεροπορίας Στρατού, οι Αλεξιπτωτιστές των Ειδικών Δυνάμεων, τα πληρώματα των υποβρύχιων κ.α., ζήτησε ο Βουλευτής του νομού της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τσιάρας, με σχετική ερώτηση του προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, από 01.01.2011 η συγκεκριμένη κατηγορία στρατιωτικών επιβαρύνεται με επτά χρόνια πρόσθετης πραγματικής υπηρεσίας. Αυξάνεται έτσι από 18 σε 25 τα πραγματικά χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας προκειμένου να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δικαίωμα υπολογισμού ως διπλών των εξαμήνων, που υπηρέτησαν σε αυτούς τους απαιτητικούς σχηματισμούς του Ελληνικού Στρατού, ύστερα μάλιστα από την καταβολή επιπρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόσθεση επιπλέον 7 ετών πραγματικής υπηρεσίας γίνεται απευθείας χωρίς να προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδο προσαρμογής, όπως προβλέπεται αντίστοιχα είτε για τις υπόλοιπες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, είτε ευρύτερα στους υπόλοιπους ασφαλισμένους.
Η νομοθετική αυτή παράλειψη, κατάφορα άδικη ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό μερίδας στρατιωτικών στελεχών, οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετούν σε μονάδες ειδικών απαιτήσεων και μεγάλου ρίσκου, πληρώνοντας πολλές φόρες ιδιαίτερα μεγάλο τίμημα. Ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφορά τους, ο κ. Τσιάρας με την ερώτηση του προς τους αρμοδίους Υπουργούς ζητά, την τροποποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την πρόβλεψη εφαρμογής μεταβατικής περιόδου, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στην χρονική περίοδο 2011 – 2014, όπως προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Το κείμενο της ερώτησης του κ. Τσιάρα έτσι όπως κατατέθηκε στη Βουλή έχει ως εξής:
«ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, κον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ
ΘΕΜΑ: «Αποκατάσταση αδικιών του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των Στρατιωτικών Στελεχών των ειδικών κατηγοριών του άρθρου 41 του Π.Δ. 169/2007».
Όπως είναι γνωστό το Ελληνικό Κράτος, σε αναγνώριση της υπηρεσίας, υπό δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες ετοιμότητας, την οποία παρέχουν, συγκεκριμένες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως για παράδειγμα οι ιπτάμενοι χειριστές της Αεροπορίας Στρατού του Στρατού Ξηράς, με το Π.Δ. 169/2007 (ΦΕΚ 210/Α'/31.8.2007) τους κατήγαγε σε ένα καθεστώς ευεργετικού υπολογισμού των συντάξιμων χρόνων τους. Με βάση το άρθρο 41 του Προεδρικού Διατάγματος, με την καταβολή πρόσθετων ασφαλιστικών εισφορών τα πτητικά και καταδυτικά εξάμηνα υπηρεσίας στις εν λογω μονάδες μπορούσαν να προσμετρηθούν διπλά, μετά την συμπλήρωση 18 ετών πραγματικής υπηρεσίας και οι άνθρωποι αυτοί να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Οι νέες ρυθμίσεις του Ν. 3865/2010 (ΦΕΚ 120/Α’/21.7.2010) για την Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου, επέφεραν σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς και των στρατιωτικών στελεχών. Ειδικότερα με το άρθρο 20 παρ. 6 Ν. 3865/2010, οι στρατιωτικοί του άρθρου 41 του Π.Δ. 169/2007, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και δικαίωμα διπλασιασμού των συντάξιμων χρόνων τους, μετά την συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής υπηρεσίας. Η πρόσθεση επιπλέον 7 ετών πραγματικής υπηρεσίας γίνεται εφάπαξ χωρίς να προβλέπεται καμία μεταβατική περίοδο προσαρμογής, όπως προβλέπεται στο άρθρο 20 παρ. 2 του Ν. 3865/2010, για τις υπόλοιπες κατηγορίες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του εν λόγω άρθρου καθιερώνεται μεταβατική περίοδο από το 2011 έως το 2014, με την σταδιακή αύξηση της υποχρέωσης πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας κατά 1½, 3, 4½ και 6 ετών αντίστοιχα για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα σταδιακά μέσα στα έτη 2011, 2012, 2013 και 2014.
Η νομοθετική αυτή παράλειψη όμως παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης και ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό μερίδας στρατιωτικών στελεχών, οι οποίοι επέλεξαν να υπηρετούν σε μονάδες υψηλών απαιτήσεων και ρίσκου και να πληρώνουν υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποβλέποντας στο αντιστάθμισμα του ευεργετικού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των πτητικών εξαμήνων.
Την στιγμή, που η κυβέρνηση προχωρά σε διορθώσεις και αποκαταστάσεις αδικιών, που παρατηρούνται κατά την εφαρμογή του Ν. 3865/2010 (ΦΕΚ 120/Α’/21.7.2010),
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εθνικής Άμυνας:
εάν προτίθεται να προβεί στην τροποποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τις κατηγορίες των στρατιωτικών στελεχών του άρθρου 41 του Π.Δ. 169/2007, με την πρόβλεψη εφαρμογής του άρθρου 20 παρ. 2 του Ν. 3865/2010 και της μεταβατικής περιόδου, που αυτό προβλέπει, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στην χρονική περίοδο 2011 – 2014;»