Η Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας για την απόφαση για την μερική εκτροπή του Αχελώου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Προκαλεί έκπληξη η σπουδή του κ. Περιφερειάρχη να θριαμβολογήσει για την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τον Αχελώο, αφού σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει το ΔΕΕ στην κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία, ο «νόμος Σουφλιά» που ενέκρινε την εκτροπή (3481/2006), δεν διαθέτει την αναγκαία δικαιολογητική βάση και είναι πολύ πιθανό το Συμβούλιο της Επικρατείας να προχωρήσει στην ακύρωσή του.
Η πορεία και της έκτης κατά σειρά αίτησης ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ τα τελευταία είκοσι χρόνια προς την ευδοκίμηση αποδεικνύει την ορθότητα των επιχειρημάτων όλων των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, αυτοδιοικητικών και πολιτικών φορέων που εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια προβάλουν σθεναρή και τεκμηριωμένη αντίσταση σε ένα τόσο καταστροφικό έργο.
Θεωρούμε ότι ο κ. Περιφερειάρχης και οι σύμβουλοί του θα ήταν καλό να πάψουν να τρέφουν τις ελπίδες των Θεσσαλών πολιτών για ένα έργο που δεν πρόκειται και δεν πρέπει να γίνει, συνεχίζοντας να σπαταλούν κρίσιμο για την περιοχή χρόνο και κρατικό χρήμα. Η εκτροπή του Αχελώου είναι έργο περιβαλλοντικά επιζήμιο και πρακτικά αλυσιτελές, αφού δεν πρόκειται να επιλύσει κανένα πρόβλημα για το θεσσαλικό κάμπο. Αντ’ αυτού, όπως επανειλημμένα ως «Θεσσαλία της Αλληλεγγύης και της Οικολογίας» έχουμε προτείνει και προεκλογικά και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, υπάρχει μία σειρά από μικρότερης κλίμακας έργα (μικρά φράγματα, έργα για τον περιορισμό της σπατάλης του νερού, ιδίως στη γεωργία κ.λπ.), τα οποία και πολύ πιο εύκολα θα εύρισκαν χρηματοδότηση ώστε να προχωρήσουν άμεσα, και συμβατά με τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι και το ίδιο ή και περισσότερο αποτελεσματικά ως προς την κάλυψη των αναγκών του Θεσσαλικού κάμπου σε νερό αποδεικνύονται.
Συγχρόνως, κατά τη γνώμη μας, τη στιγμή που περικόπτονται ακόμα και οι στοιχειώδεις παροχές και τα αυτονόητα δικαιώματα των πολιτών, στο όνομα της λιτότητας, είναι αδικαιολόγητο αυτό το πανάκριβο για τον Κρατικό Προϋπολογισμό έργο, καθώς η ΕΕ έχει απορρίψει εδώ και χρόνια την προοπτική χρηματοδότησής του από κοινοτικούς πόρους. Πιστεύουμε ότι είναι καιρός, μιας που αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η συζήτηση για τον περιφερειακό αναπτυξιακό σχεδιασμό της Θεσσαλίας ως το 2020, να ξεφύγουμε από τις εμμονές που μας ταλαιπώρησαν τα τελευταία 25 χρόνια και να σχεδιάσουμε ρεαλιστικά και με γνώμονα το βέλτιστο χειροπιαστό αποτέλεσμα και για την κοινωνία και για το περιβάλλον.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ