Οι παρεμβάσεις του Δήμου Μουζακίου στον πρωτογενή τομέα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Δημοτικές - Δήμος Μουζακίου
- Εκτύπωση
Η τριετία που μας πέρασε διοικώντας το νέο Καλλικρατικό Δήμο Μουζακίου, ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που περνούσε η χώρα μας.
Η τριετία που μας πέρασε διοικώντας το νέο Καλλικρατικό Δήμο Μουζακίου, ήταν στην καρδιά της οικονομικής κρίσης που περνούσε η χώρα μας. Ανεργία, απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο επιχειρήσεων, μειώσεις μισθών και συντάξεων, χαράτσια ήταν τα προβλήματα που πρωτοεμφανίστηκαν και στοιχειοθετούσαν την ελληνική πραγματικότητα. Το οικονομικό και βιοτικό επίπεδο του καθενός από μας έχει πέσει πολύ και δύσκολα μπορούμε να το αναστρέψουμε. Μοιραία, μέσα απ΄ αυτό το κλίμα της λαίλαπας δε θα μπορούσαν μα εξαιρεθούν οι Δήμοι. Μειώσεις των τακτικών, μείωση της ΣΑΤΑ κατά 70% περίπου, καθυστέρηση των επιχορηγήσεων, ήταν τα νέα δεδομένα που έπρεπε να διαχειριστούν οι δήμαρχοι.
Με την οικονομική κρίση όμως δόθηκε η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές που είχαμε υιοθετήσει ως κοινωνία και να χαράξουμε μια νέα πολιτική που θα είχε ως άξονα την εξωστρέφεια, την ομαδικότητα, την σενεργαστικότητα και την επίλυση προβλημάτων του συνόλου των δημοτών με σκοπό την πραγματική ανάπτυξη.
Έτσι λοιπόν, ως νέα δημοτική αρχή, με αρωγό την αντιδημαρχία Αγροτικής ανάπτυξης της οποίας ήμουν επικεφαλής, ανοίξαμε ζητήματα κέραια για τον παραγωγικό ιστό του δήμου μας όπως τα παρακάτω:
1.Προβάλαμε την ανάγκη για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα .Ο αγροτικός κόσμος έπρεπε να τονωθεί ηθικά αλλά και να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στη αγροτική οικονομία, να προσανατολιστεί σε νέου τύπου καλλιέργειες, ακολουθώντας όμως σύγχρονες πρακτικές παραγωγής και εμπορίας. Προωθήσαμε λοιπόν τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών τόσο στην παραγωγή οπωροκηπευτικών στον κάμπο όσο και στην παραγωγή φαρμακευτικών φυτών στα ορεινά χωριά του δήμου. Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε κάθε χωριό του δήμου, προβάλλοντας στους αγρότες την αναγκαιότητα να παράγουν προϊόντα που έχουν μεγάλη ζήτηση στην αγορά με γνώμονα την υψηλή ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα. Μέσα απ΄αυτή τη διαδικασία της ζύμωσης με τους αγρότες προέκυψε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέβιας στο Φανάρι, όπου ο δήμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία αυτή και στέκεται πάντα στο πλευρό του συνεταιρισμού σε όλα του τα βήματα.
2.Οργανώσαμε το σύστημα της άρδευσης στα χωριά του κάμπου , ένα πρόβλημα που απασχολεί χρόνια τους αγρότες ,προωθώντας τη σύσταση Τ.Ο.Ε.Β. σε κάθε τοπική κοινότητα. Για το λόγο αυτό συγκεντρώσαμε υπογραφές, συντάξαμε καταστατικά , ολοκληρώσαμε τους φακέλους και τους προωθήσαμε στην Περιφέρεια για την έγκριση και σύστασή τους. Ήδη το Τ.Ο.Ε.Β. Αγναντερού είναι γεγονός, καθώς αναμένεται και η σύσταση των υπόλοιπων Τ.Ο.Ε.Β.
3.Προωθήσαμε και ενημερώσαμε τους δημότες για τα ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα που έτρεχαν εκείνη την περίοδο, όπως το πρόγραμμα LEADER που αφορά ιδιωτικές επενδύσεις επιδοτώντας κατά 50% τις δαπάνες για την ίδρυση ή ανακαίνιση μιας επιχείρησης.
4.Προβάλλαμε τον τουρισμό ως ένα άλλο μέσο πηγής εσόδων για το Δήμο μας. Στοχεύσαμε κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό, προβάλλοντας τη γεωγραφική θέση του δήμου μας, τα ιστορικά μνημεία, τις Ιερές Μονές ,τις απαράμιλλες ομορφιές της φύσης μας σε μια κοινή προσπάθεια με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να αναδείξουμε συνολικά την περιοχή μας και να την αναβαθμίσουμε τουριστικά. Παράλληλα σα δήμος τυπώσαμε τουριστικούς οδηγούς όπου περιγράφουν ενδιαφέρουσες διαδρομές, ιστορικά μνημεία, καταλύματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους οποίους τους μοιράσαμε στα ξενοδοχεία και στα κέντρα εστίασης της περιοχής.
Θεωρούμε ότι το κεφάλαιο’’ τουρισμός’’ είναι πολύ μεγάλο, έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης και αν συνδυαστεί σωστά με την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα που ανέφερα πιο πάνω (παραγωγή νωπών προϊόντων υψηλής ποιότητας, παραγωγή αρωματικών φυτών, δημιουργία μικρών μονάδων μεταποίησης γάλατος) θα αποφέρει πολλαπλά κέρδη στους δημότες.
5.Προτεραιότητα δόθηκε και στο θέμα της υγείας των πολιτών και ιδιαίτερα του γυναικείου πληθυσμού. Η ενημέρωσή τους για το πόσο σημαντική είναι η πρόληψη για την αντιμετώπιση των καρκινοπαθήσεων ήταν επιβεβλημένη. Για το λόγο αυτό φιλοξενήσαμε στο προαύλιο του δήμου μια κινητή μονάδα της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, η οποία προσέφερε δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας και τεστ Παπανικολάου σε όλες τις γυναίκες του δήμου. Η ανταπόκριση ήταν πολύ μεγάλη και ξεπέρασε κατά πολύ τις 1000 επισκέψεις.
Όλες αυτές οι δράσεις που προαναφέρθηκαν είναι πρωτοπόρες, καινοτόμες, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, οι οποίες όταν ολοκληρωθούν θα αποφέρουν μεγάλα οικονομικά οφέλη στους δημότες και θα ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανάπτυξη τόσο του δήμου αλλά και της χώρας.
Επίσης οι δράσεις αυτές δείχνουν ότι για να τις προωθήσει και να τις υλοποιήσει κανείς πρέπει να είναι εξελίξιμος, προοδευτικός, όχι παρωχημένος, να αφουγκράζεται τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και να γνωρίζει τον τρόπο και τα μέσα για να τα καταφέρει. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είσαι’’ καθεστώς’’ ! Το καθεστώς έχει συνάφεια με τη στασιμότητα, την αναχρονιστικότατα, την έλλειψη προόδου. Επομένως το επιχείρημα αυτό που επικαλούνται εκείνοι που θέλουν να αναλάβουν τα ηνία του δήμου, πέφτει στο καινό!
Ο κόσμος γνωρίζει ένα δήμαρχο που κάνει έργα ,είναι προοδευτικός και ξέρει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, δίνοντάς του τις κατάλληλες αρμοδιότητες.
Γι΄αυτό το λόγο, στις 18 Μαϊου ψηφίζουμε Δύναμη Ανάπτυξης με το Γιώργο Κωτσό, ψηφίζουμε πρόσωπα που είναι άξια να αγωνιστούν και να προσφέρουν σ’ αυτόν τον τόπο.
Φανή Τσιρογιάννη π. Αντιδήμαρχος Αγροτικού τομέα και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με το συνδυασμό ‘ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» του Γιώργου Κωτσού.