Χρ. Κατσαβριά - Σιωροπούλου: "Μετά το χειροκρότημα, χαστούκι στη Δημόσια Υγεία"
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Άρθρα
- Εκτύπωση
Πιο εμφανείς από ποτέ είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης της ΝΔ, να συρρικνώσει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της υγείας.
Πριν ακόμα υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, τρόμο για το αύριο της δημόσιας υγείας προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για άνοιγμα του ΕΣΥ, με Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα, στην αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα υγείας και την παροχή τους -στην αρχή- δωρεάν στους πολίτες.
Χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για τις επιλογές και τα λάθη της κυβέρνησής του, που αποτυπώθηκαν στη συνολική πορεία της πανδημίας και στοίχισαν χιλιάδες ζωές, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι «το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό».
Θα έπρεπε να γνωρίζει, ότι σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο 1397/1983, το ΕΣΥ αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) είναι ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του κράτους.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να δεσμευτεί για γενναία ενίσχυση και αναδιοργάνωση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και ένταξή τους στα ΒΑΕ, επαναφέρει τα σχέδια σταδιακής ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ.
Αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση, ως παρένθεση υποχρεωτικής στήριξης του ΕΣΥ.
Ήταν συνειδητή επιλογή της, με σωρεία εγκληματικών παραλείψεων, να μείνουν ανοχύρωτα και να μετατραπούν σε μιας νόσου τα Νοσοκομεία, έναν ολόκληρο χρόνο, να απαξιωθούν τα Κέντρα Υγείας, να καλυφθούν με «μπαλώματα», μετακινήσεις γιατρών και συμβασιούχους «μιας χρήσης», οι αυξημένες ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, που καλύπτει 105.000 κατοίκους του νομού καθώς και όμορους νομούς, έφτασε σε οριακή κατάσταση. Σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, ενισχύθηκε με το σταγονόμετρο, τόσο όσο να μην καταρρεύσει από την ασφυκτική πίεση που δέχτηκε. Με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, έμεινε ακάλυπτο σε κλινικές για άλλες παθήσεις, αφού η Οφθαλμολογική, η Ουρολογική, αλλά και η Γενική ΜΕΘ μετατράπηκαν αποκλειστικά σε μονάδες για κορωνοϊό, ενώ η Ορθοπεδική με την Χειρουργική συγχωνεύτηκαν, νοσηλεύοντας μόνο έκτακτα περιστατικά. Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες αφού όλος ο χειρουργικός τομέας και σημαντικές κλινικές υπολειτουργούσαν, αδιαφορώντας επικίνδυνα για τους υπόλοιπους ασθενείς.
Έναν ολόκληρο χρόνο μετράμε καθημερινά κρούσματα και συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αλλά δεν μετρήσαμε αυτούς που υποφέρουν, που έχουν επιπλοκές, που καθυστερούν τα ραντεβού και τα χειρουργεία τους.
Τελευταία, γινόμαστε μάρτυρες εσωκομματικού ανταγωνισμού για το έργο που αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση του Γ.Ν.Κ., έργο σημαντικό και καλοδεχούμενο, αν και είναι μακρύς ο δρόμος από τις εξαγγελίες μέχρι την υλοποίησή του.
Αλήθεια όμως, ποιος μπορεί να δώσει υπεύθυνα απαντήσεις σε μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα για το Νοσοκομείο μας;
Τι ενέργειες έχουν γίνει για την απαραίτητη λειτουργία της κεντρικής παροχής οξυγόνου στο Γ.Ν.Κ.;
Γιατί τον Απρίλιο, μετά την επισκευή της και τη διαβεβαίωση από την αρμόδια τεχνική εταιρεία, ότι πλέον παρέχονται 30% μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, νοσηλεύονταν μόνο 40 ασθενείς και οι υπόλοιποι διοχετεύονταν σε άλλα νοσοκομεία, ενώ ήταν διαθέσιμες 60 κλίνες covid στο Γ.Ν.Κ.;
Τι ακριβώς να υποθέσουμε ότι συνέβαινε το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στο νοσοκομείο μας με λιγότερες ποσότητες οξυγόνου και καλυμμένες και τις 60 κλίνες covid με ασθενείς; Επί δύο μήνες χτύπαγαν μόνιμα, καθημερινά, τα «αλάρμ» και στους δύο πίνακες οξυγόνου. Έπαιρναν άραγε οι ασθενείς μας το οξυγόνο που είχαν ανάγκη;
Η πανδημία δεν τελείωσε. Οι αρμόδιοι οφείλουν να φροντίσουν έγκαιρα και με απόλυτη προτεραιότητα να μην επαναληφθεί το πρόβλημα και οι τραγικές συνέπειές του σε επόμενα κύματα.
Η επίταξη του ιδιωτικού τομέα έγινε την τελευταία στιγμή, με υψηλό κόστος για το κράτος, δηλαδή για τον φορολογούμενου πολίτη.
Αλήθεια, συνεχίζει ακόμη η σύμβαση που έχει κάνει το Νοσοκομείο Καρδίτσας με το Ιδιωτικό Θεραπευτήριο ANIMUS της Λάρισας;
Ακούγεται για σύμβαση 500.000€, παρόλα αυτά ελάχιστοι ασθενείς μας μεταφέρθηκαν εκεί. Η οδηγία ήταν να πηγαίνουν στο ANIMUS μόνο ελαφρά περιστατικά covid, οι γιατροί δεν έπαιρναν την ευθύνη να χαρακτηρίσουν τη βαρύτητα των περιστατικών και τελικά δεν έστελναν εκεί ασθενείς.
Σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες λειτουργίας του και διαχείρισης εξαιρετικά σοβαρών προβλημάτων, δύο μεγάλα ζητούμενα που ταλανίζουν το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αντιμετωπίζονται αδιάφορα.
Εδώ και πέντε μήνες δεν υπάρχει Διοικητής στο Νοσοκομείο και για το θέμα «τηρείται σιγή ιχθύος». Επίσης, εκκρεμεί η σύσταση νέου σύγχρονου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που είναι απαραίτητος για να καλύψει σημαντικές σημερινές ανάγκες.
Τι να υποθέσουμε ότι σημαίνει αυτή η καθυστέρηση και η συμβιβαστική κάλυψη των καθηκόντων από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων;
Τι σημαίνει για το Νοσοκομείο Καρδίτσας και άλλα περιφερειακά Νοσοκομεία, η πρόσφατη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «είναι αδιανόητο σήμερα να έχουμε δύο Νοσοκομεία σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων και να είναι προβληματικά. Κάποια στιγμή θα πρέπει να ξεπεράσουμε αυτούς τους τοπικισμούς και αυτές τις αναχρονιστικές αντιλήψεις»;
Αυτός είναι ο νέος χάρτης στην περίθαλψη που σχεδιάζει η κυβέρνηση;
Η αποδυνάμωση και υποβάθμιση του Γ.Ν.Κ. μήπως υποκρύπτουν ουσιαστικά σχεδιασμό για συγχώνευση; Οφείλουμε να μην τους αφήσουμε να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους!
Αντιλαμβανόμαστε, κρίνουμε και μας προβληματίζουν ιδιαίτερα αυτές οι δηλώσεις. Δυστυχώς, επανέρχεται η θέση της ΝΔ για κλείσιμο των Περιφερειακών Νοσοκομείων, που αντιπαλέψαμε και αποτρέψαμε την περίοδο 2015 – 2019, ενισχύοντας επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τις περιφερειακές δομές υγείας, παρά τη δημοσιονομική ασφυξία.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτελεί κορυφαία πολιτική προτεραιότητα και όραμα, ένα νέο ΕΣΥ με αξία τη ζωή, που θα εμπνέει σιγουριά, αξιοπιστία και κύρος και θα αντιμετωπίζει κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του και όχι ανάλογα με το πορτοφόλι του.
Η πανδημία ανέδειξε παγκοσμίως ότι απαιτείται στροφή σε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας, καθολικής πρόσβασης, έως ότου δούμε τα ευεργετικά αποτελέσματα των εμβολίων.
Αν δεν υπήρχαν τα δημόσια νοσοκομεία και οι άνθρωποί τους, οι επιπτώσεις της πανδημίας στην υγεία των πολιτών θα ήταν πολλαπλάσιες.
Δεν διδάχτηκε τίποτα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ώστε να επενδύσει για το μέλλον σε ένα ισχυρό, δημόσιο, δωρεάν για όλους σύστημα υγείας και να προσαρμοστεί στην απαίτηση για ένα ανθρώπινο και αποτελεσματικό κράτος;
Χρυσούλα Κατσαβριά Σιωροπούλου
πρ. Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία Καρδίτσας
Υπεύθυνη Τμήματος Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. Καρδίτσας