Δημ. Κορομπίλιας: "Επαναλειτουργία της Ανατολικής Κερκίδας… Γίνεται;;" Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Super League 2
- Εκτύπωση
Ένα απο τα πιο καυτά ζητήματα που έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν το φίλαθλο κοινό της Αναγέννησης Καρδίτσας και το οποίο αποτελεί έως και σήμερα πληγή τόσο για την ομάδα της πόλης όσο και για όλο το αθλητικό κομμάτι του νομού, είναι το κλείσιμο της Ανατολικής Κερκίδας του δημοτικού σταδίου.
Χωρίς να απαιτείται να αναλυθεί αναλυτικά το χρονικό της υπόθεσης, καθώς πλέον δεν έχει μεγάλη σημασία, πρέπει να το τονιστεί ότι η Ανατολική κερκίδα του Δημοτικού σταδίου σφραγίστηκε οριστικά μετά από την απόφαση της τότε δημοτικής αρχής που βασίστηκε σε μία μελέτη του Πολυτεχνείου της Ξάνθης το μακρινό 2005 που έκανε μνεία για στατικά προβλήματα. Έκτοτε, η ανατολική κερκίδα του σταδίου δεν επαναλειτούργησε για την υποδοχή των φιλάθλων.
Το άρθο αυτό λοιπόν έχει διττό στόχο. Αφενώς μεν να αναδείξει τα τεχνικά κενά της μελέτη του Πολυτεχνείου της Ξάνθης και αφετέρου να οδηγήσει στην τελική λύση που δεν είναι άλλη απο την επαναλειτουργία της κερκίδας.
Μέχρι το 2012 , δεν υπήρχε στην Ελλάδα θεσμοθετημένο κανονιστικό πλαίσιο βάση του οποίου θα μπορούσε να γίνεται αποτίμηση μιας υφιστάμενης κατασκευής από σκυρόδεμα σε περίπτωση σεισμού. Μέχρι τότε, ενώ έχουμε συγκεκριμένη νομοθεσία & μεθοδολογία για την ανέγερση νέων κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία εξελίσσεται και επαναδιομορφώνεται από τους Κανονισμούς του 55 & του 59 έως και τους πιο πρόσφατους Ε.Α.Κ. -Ε.Κ.Ω.Σ. αλλά και τον τελευταίο που εφαρμόζεται σήμερα τον Ευρωκώδικα, εντούτοις στερούμασταν σαν τεχνικός κόσμος από ένα εργαλείο αποτίμησης της σεισμικής επάρκειας των παλιών κατασκευών σε σύγκριση με τους νέους κανονισμούς. Με απλά λόγια δηλαδή, εάν ένα σπίτι απο οπλισμένο σκυρόδεμα χτίστηκε το 1970 δεν είχαμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε πως θα ανταποκριθεί σε περίπτωση σεισμικής διέγερσης βάση της οποίας σχεδιάζεται έναν καινούριο σπίτι σήμερα να αντέξει.
Το πρόβλημα αυτό, λύθηκε το 2012 με την 1η έκδοση του Καν.Επέ (Κανονισμός Επεμβάσεων) ενώ πρόσφατα εκδόθηκε η 3η αναθεώρησή του (Φ.Ε.Κ. 3197/Β/21-06-2022).
Επιγραμματικά, εφαρμόζοντας αυτόν τον κανονισμό, κατατάσσουμε τις παλιές κατασκευές από οπλισμένο σκυρόδεμα σε τρεις κατηγορίες σπουδαιότητας και σε τρεις στάθμες επιτελεστικότητας που είναι η ) άμεση χρήση μετά το σεισμό, β) η προστασία ζωής και γ) Αποφυγή κατάρρευσης . Προς χρήση παραδείγματος για μεγαλύτερη κατανόηση έχουμε ότι για ένα νοσοκομείο ή σχολείο ή χώρους συνάθροισης κοινού θέλουμε μετά απο ένα μεγάλο σεισμό να μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως με πολύ μικρές βλάβες, για μια κατοικία θέλουμε να πετύχουμε την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεχόμενοι κάποιες εκτεταμένες βλάβες και για μια αποθήκη θέλουμε να αποφύγουμε το σημείο κατάρρευσής της.
Βάση της παραπάνω πολύ σύντομης ανάλυσης, χωρίς να υπάρχει χώρος για περισσότερες λεπτομέρειες, προκύπτουν λοιπόν τα παρακάτω δύο βασικά ερωτήματα.
1.Βάση ποιας τεχνικής νομοθεσίας έκλεισε οριστικά η ανατολική κερκίδα και δεν επετράπηκε η εκ νέου λειτουργία της; Λαμβάνοντας και ως δεδομένο ότι για τον Κανονισμό Επεμβάσεων η διαδικασία σύνταξης του ξεκίνησε μετά τα τελικά κείμενα του Ευρωκώδικα 8 το 2004 & 2005 και ολοκληρώθηκε με την 1η έκδοση του το 2011 ενώ μέχρι τότε έχει αναθεωρηθεί 3 φορές με την πλέον πρόσφατη του 2022
2.Στην περίπτωση πραγματικών προβλημάτων στατικότητας της κερκίδας που έκανε λόγο η μελέτη γιατί δεν γινόταν λόγος και για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης;
Με το παρόν άρθρο, λοιπόν, επιχειρείται η ανάδειξη των νέων δυνατοτήτων που έχουμε στα χέρια μας για την εκ νέου ορθή πλέον μεθοδολογία ελέγχου της στατικότητας της ανατολικής κερκίδας.
Επιγραμματικά τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι:
2. Αναζήτηση της αρχικής στατικής μελέτης κατα την διαδικασία αδειοδότησης για την ανέγερση της κερκίδας
3. Λήψη δοκιμίων για να γνωρίσουμε επακριβώς την ποιότητα του σκυροδέματος και του σιδηρού οπλισμού που χρησιμοποιήθηκαν κατα την διαδικασία ανέγερσής της την δεκαετία του ´70 και σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά της αρχικής μελέτης
4. Καταγραφή όλων των πιθανών ρηγματώσεων της κερκίδας
5. Υπολογιστική προσομείωση της κερκίδας και ανάλυση της ως υφιστάμενος φορέας με τις μεθόδους Pushover, q και m για την στάθμη επιτελεστικότητας Άμεση χρήση μετά το σεισμό
6. Σε περιπτωση αστοχίας, επανέλεγχος της ανάλυσης έχοντας λάβει υπόψιν τις δυνατότητα επισκευής & ενίσχυσής της με τις μεθόδους είτε με μανδύα σκυροδέματος (jacket) , είτε με frp ή με trm. Σημειώνεται εδώ ότι στο γήπεδο του Παναθηναικού, τα υποστυλώματα που στηρίζουν την Θύρα 13 ενισχύθηκαν το 2014 με την μέθοδο μανδύα σκυροδέματος.
Βάση λοιπών των παραπάνω, είναι επιβεβλημέμο να εξεταστεί εκ νέου το θέμα της ανατολικής κερκίδας σε βάθος , βάση της σημερινής κείμενης νομοθεσίας. Επειδή το κόστος για την παραπάνω μελέτη ενδεχομένως να είναι μεγάλο, θα μπορούσε είτε να γίνει σε συνεργασία με κάποιο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της χώρας μας ώστε να υλοποιηθεί στα πλαίσια κάποια διδακτορικής διατριβής ή κάποιας πανεπιστημιακής έρευνας με ταυτόχρονη χρηματοδότηση και απο το Δήμο Καρδίτσας είτε μέσω της ένταξης της σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ ή στο ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.
Έτσι λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψιν το αρνητικό ισοζύγιο που δημιουργεί τόσα χρόνια η εγκατελελειμένη κερκίδα & με το κόστος κατεδάφισης να κρίνεται απαγορευτικό, υπάρχει η μία και μοναδική οδός. Η αναζήτηση της μεθόδου επαναλειτουργίας της και ανακαίνισής της με πολλαπλά οφέλη τόσο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό όσο και την πολύπαθη ομάδα της Αναγέννησης Καρδίτσας.
Υ.Γ. Μετά την έκδοση του Καν.Επέ, έχουμε πλέον και τον Κ.Α.Δ.Ε.Τ που αφορά την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητας κατασκευών από τοιχοποιία και της δομητικές επεμβάσεις που αφορά και κτίρια που χτίστηκαν προ ενός αιώνα και υπάρχει η δυνατότητα για την στατική τους αναβάθμιση.
Δημήτριος Ν. Κορομπίλιας
Διπλ. Πολικός Μηχανικός Παν. Πατρών
M.Sc. Αντισεισμικός σχεδιασμός κατασκευών