Ανοιχτή επιστολή 3 πρώην Νομαρχών (Αλεξάκος - Αναγνωστόπουλος - Παπαστεργίου) για τον Αχελώο Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
''Οι συνεχείς συζητήσεις, ορισμένες φορές σε πολωμένο κλίμα, για τη μεταφορά νερών από τον Αχελώο στη Θεσσαλία λειτουργούν πλέον πολύ λιγότερο στην κατεύθυνση της ενημέρωσης της κοινής γνώμης ενώ, δυστυχώς, όλο και περισσότερο οδηγούν στον αποπροσανατολισμό της.
Πρόσφατα για μία ακόμη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας απόψεις κομμάτων, βουλευτών, κομματικών στελεχών με γενικές πολιτικές θέσεις χωρίς όμως, τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς, να διευκρινίζουν με συγκεκριμένες διατυπώσεις τι προτίθενται να πράξουν για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, τα έργα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής μας και τη γεωργική ανάπτυξη.
Κατά την άποψή μας έχουν γίνει πλέον κατανοητές οι γενικές απόψεις όλων των πλευρών καθώς και η επιχειρηματολογία που ο καθένας επικαλείται. Όμως στην περίοδο αυτή είναι επιβεβλημένο να γίνουμε πρακτικοί, συγκεκριμένοι και να διαμορφώσουμε στόχους για τη Θεσσαλία. Οφείλουν λοιπόν όλοι να μετατοπίσουν τη συζήτηση στο «τώρα» και να τοποθετηθούν συγκεκριμένα, ειδικώς εκείνοι που είτε δεν το έπραξαν με σαφήνεια είτε το απέφυγαν επιμελώς και μάλλον σκοπίμως.
Στις 20 Οκτωβρίου διοργανώνεται στη Λάρισα εκδήλωση των Οικολόγων – Πρασίνων για τον Αχελώο. Οι διοργανωτές δείχνουν να ανησυχούν εάν θα πιάσουν τόπο τα χρήματα που δανείσθηκε η πολιτεία για τα έργα και μήπως επιβαρύνουν άσκοπα τις επόμενες γενιές! Δηλώνουν επίσης αντίθετοι σε μία «καταστροφική» διαχείριση για την εθνική οικονομία σχετικά με τα νερά. Όλα αυτά ακούγονται ενθαρρυντικά, εάν σκεφθεί κανείς ότι πριν λίγες ημέρες, κάποιοι από τους ομιλητές της εκδήλωσης, ζητούσαν απερίσκεπτα την καταστροφή έργων που έχουν ήδη κατασκευασθεί!
Εν πάσει περιπτώσει η εκδήλωση αποτελεί μία ευκαιρία οι επιστήμονες και οι τέσσερις βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ) που συμμετέχουν σε αυτήν, αφήνοντας κατά μέρος τις γενικές θετικές ή αρνητικές θεωρήσεις για την μεταφορά νερών από τον Αχελώο, να διαφωτίσουν με σαφήνεια, χωρίς δογματισμούς και χωρίς υπεκφυγές την κοινή γνώμη της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα, δίνοντας απάντηση στα παρακάτω ερωτήματα για την υδροηλεκτρική ενέργεια, το υδατικό πρόβλημα και τη γεωργία.
1. Φράγμα Μεσοχώρας και εργοστάσιο παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας 8 χλμ. νοτιότερα της Μεσοχώρας στη θέση Γλύστρα Τρικάλων, ισχύος 161,5 KW.
Έργο πλήρως κατασκευασμένο και εξοπλισμένο αλλά δεν λειτουργεί. Κι αυτό διότι υπάρχει από το 2007 (!) προσφυγή κατά συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων του έργου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία δεν εκδικάστηκε ακόμη. Το έργο αυτό από τεχνικής απόψεως ΔΕΝ συνδέεται με την μεταφορά νερών από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία προγραμματίστηκε να γίνει (νοτιότερα) από τη θέση Συκιά Καρδίτσας.
Ερώτημα : Επιθυμούμε ναι ή όχι την άμεση λειτουργία του έργου; Εάν ναι, είμαστε διατεθειμένοι να το ζητήσουμε από την πολιτεία και να εκφράσουμε την άποψή μας αυτή και ενώπιον του ΣτΕ;
Για όσους ενδεχομένως διαφωνούν: αποδέχονται τις απόψεις που πρόσφατα διατυπώθηκαν από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κα Ηρώ Διώτη περί κατεδαφίσεως του έργου;
Τέλος, ειδικότερα για τα τέσσερα εν σειρά μεγάλα φράγματα και υδροηλεκτρικά έργα (Κρεμαστά, Καστράκι, Στράτος Ι και ΙΙ) που βρίσκονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τα θεωρούν χρήσιμα για τον τόπο μας και εάν ναι, γιατί για ένα αντίστοιχο έργο, λίγο βορειότερα, ανέχονται εκείνους που με πάθος «αγωνίζονται» ώστε να μην λειτουργήσει ;
2. Φράγμα Συκιάς
Έργο του Υπουργείου Υποδομών υπό κατασκευή, με εκτέλεση φυσικού αντικειμένου στο 60%. Σκοπός του έργου η ταμίευση νερών επί του Αχελώου με προγραμματισμό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ισχύς 126,5 KW). Από το έργο αυτό εκκινεί η σήραγγα μεταφοράς νερών από τον Αχελώο στη Θεσσαλία. Το εργοτάξιο, λόγω της προαναφερθείσας προσφυγής στο ΣτΕ, παραμένει ανενεργό. Σημειώνεται ότι το ενεργειακό έργο είναι από μόνο του βιώσιμο, ακόμη και εάν (θεωρητικά) η πολιτεία στο μέλλον αλλάξει απόφαση και δεν μεταφερθεί ένα μέρος των νερών προς τη Θεσσαλία. Για το έργο αυτό, εάν απεμπλακεί από το ΣτΕ, απαιτείται χρόνος υλοποίησης περίπου 2 έως 3 ετών, δηλαδή πολύ σύντομα μπορεί να δώσει αποτελέσματα και να αποσβεστεί.
Ερώτημα: Επιθυμούμε ναι ή όχι να ολοκληρωθεί το φράγμα Συκιάς και να παράγεται ηλεκτρική ενέργεια; (Παραμένει το ερώτημα προς την κα Διώτη, όπως και για τη Μεσοχώρα, περί κατεδάφισης καθώς και το ερώτημα προς όλους για την σκοπιμότητα των ΥΗΕ).
3. Σήραγγα Πευκοφύτου, μήκος 17 χλμ που συνδέει τον ταμιευτήρα Συκιάς με τη Θεσσαλική λεκάνη.
Έργο του Υπουργείου Υποδομών, κατασκευασμένο, απομένει μέρος της εσωτερικής του επένδυσης, εκτέλεση φυσικού αντικειμένου κατά 80%.
Πέραν του σκοπού μεταφοράς νερών, έχει διατυπωθεί η πρόταση για ενεργειακή αξιοποίηση της σήραγγας με κατασκευή σταθμού στο άκρο της (Μουζάκι Καρδίτσας) με το σύγχρονης αντίληψης σύστημα άντλησης – ταμίευσης, δηλαδή μετά την παραγωγή ενέργειας τα νερά να επιστρέφουν στον ταμιευτήρα Συκιάς, επιτυγχάνοντας διαρκή υδροηλεκτρική αξιοποίηση των ταμιευόμενων νερών.
Ερώτημα : Επιθυμούμε ναι ή όχι λειτουργία αυτού του έργου με πρόσθετο σκοπό την παραγωγή ενέργειας; (Παραμένει το ερώτημα για την τύχη του έργου σε περίπτωση διαφωνίας).
4. Γεωργία – Αρδεύσεις.
Σήμερα στη Θεσσαλία αρδεύονται, πλήρως ή μερικώς, 2,5 εκατομμύρια στρέμματα γης. Με βάση τα υπό έγκριση Σχέδια Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ, τα οποία παρουσιάστηκαν σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις, η αξιοποίηση νερών της Θεσσαλίας χωρίς μεταφορά νερού από τον Αχελώο οδηγεί σε μετατροπή καλλιεργούμενων εκτάσεων σε ξηρικές (500-900 χιλ στρ).
Ερώτημα: Πώς θα επιτύχουμε την αντιστροφή του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών στον αγροτικό τομέα; Πώς θα καλύψουμε τις αγροδιατροφικές ανάγκες της χώρας μας σε συνθήκες οικονομικής κρίσης ; Αποδέχονται ή όχι το σενάριο των Σχεδίων Διαχείρισης χωρίς τον Αχελώο και την μετατροπή καλλιεργούμενων εκτάσεων σε ξηρικές; Και εάν ναι γιατί δεν το διατυπώνουν καθαρά στα πολιτικά τους προγράμματα και προσπαθούν να το καλύψουν με αοριστίες περί «προσαρμογής», «αναδιάρθωσης» κτλ;
5. Περιφερειακά έργα Θεσσαλίας.
Ερώτημα: Όσοι ισχυρίζονται ότι τα έργα αυτά αποτελούν τη λύση για το υδατικό έλλειμμα, ποια συγκεκριμένα έργα προτείνουν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης και υλοποίησης; Ποιος είναι ο όγκος των νερών που θα ταμιεύσουν; Ποιο είναι το προεκτιμώμενο κόστος τους και πόσος ο χρόνος που απαιτείται, ώστε να δώσουν αποτέλεσμα στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλικής λεκάνης; Πώς αξιολογούν αυτό το κόστος και το χρόνο σε σχέση με το κόστος και τον χρόνο για την ολοκλήρωση Συκιάς και σήραγγας μεταφοράς;
Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν όλους σήμερα. Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει σε κοινή δράση απέναντι στην κεντρική εξουσία, έστω και αν παραμένουν οι διαφωνίες για την μεταφορά νερών από τον Αχελώο, της οποίας τα δύο έργα (Συκιά και σήραγγα) νομίμως, έστω και με εμπόδια, υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών. Τα έργα αυτά πιστεύουμε ότι μπορούν, σε απολύτως ορατό χρονικό ορίζοντα, να δώσουν τα αποτελέσματά τους και σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε εντείνοντας τις προσπάθειες μας.''
Αλεξάκος Φώτης, πρώην Νομάρχης Καρδίτσας
Αναγνωστόπουλος Βασίλης, πρώην Νομάρχης Καρδίτσας
Παπαστεργίου Κώστας, πρώην Δήμαρχος Τρικκαίων