Πρόταση έκπληξη από το Ελληνικό Δημόσιο για αναβολή στην υπόθεση του Αχελώου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Συζητήθηκε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η υπόθεση της μερικής μεταφοράς των υδάτων του Αχελώου με το Ελληνικό Δημόσιο να καταθέτει πρόταση έκπληξη για "μακρά αναβολή "της υποθέσεως όμως η πρόταση απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
Δείτε αναλυτικά όσα έγιναν στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπως μας ενημερώνει αποκλειστικά για το KarditsaLive.Net ο Μενέλαος Παπαδημητρίου (δικηγόρος - συγγραφέας) που παρακολούθησε την εκδίκαση της υπόθεσης.
"Αργά το απόγευμα της σήμερον στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι υποθέσεις του πινακίου 11 έως και 15 που αφορούσαν τα πολύπαθα Έργα του ΑΧΕΛΩΟΥ και της Εκτροπής του στη Θεσσαλική Γη. Εισηγήτρια η Σύμβουλος κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Γλυκερία Σιούτη - καθηγήτρια Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Απόστολο Βλιτσάκη και Αντώνιο Τίγκα Νομικούς Συμβούλους της. Στη δίκη παρέμβαση έκαμε και η Εταιρία θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ) με τους δικηγόρους της Φώτιο Γιαννούλα και Ιωάννη Καλλέ.
Παρόντες στη δίκη ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο Περιφερειάρχης Πελλοπονήσου και Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Ειρήνη Καραλαριώτου, ο Αντιπερειφερειάρχης Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρώην Νομάρχης Καρδίτσας και περιφερειακός Σύμβουλος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος. Πολλοί παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας και οικολογικών οργανώσεων, ως και κάτοικοι από Μεσοχώρα.
Παρούσα η ΑΡΓΙΘΕΑ σύσσωμη με το Δήμαρχο Χρήστο Καναβό, τον Αντιδήμαρχο Βασίλη Καρανίκα, τον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης Λάμπρο Τσιβόλα, τον πρώην Δήμαρχο Αχελώου και νυν δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Παπακώστα και τον γράφοντα Μενέλαο Παπαδημητρίου.
Κατά την προεκφώνηση των υποθέσεων από τον κ. Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατά την έναρξη της συνεδριάσεως στις 9,30 το πρωΐ δηλώθηκαν οι παραστάσεις από τους πληρεξουσίους δικηγόρους των διαδίκων και η υπόθεση κρατήθηκε για να αρχίσει η συζήτησή της μετά την 12ην μεσημβρινήν.
Κατά την έναρξη της διαδικασίας συζητήσεως της υποθέσεως το Ελληνικό Δημόσιο δια της πληρεξουσίου του εζήτησε την αναβολή της υποθέσεως (περίεργο γιατί δεν προέβαλλε τους λόγους αναβολής κατά την προεκφώνηση) επί τω λόγω ότι από μέρους υπουργείων ξεκίνησε η διαδικασία νέου σχεδιασμού των έργων και για εκτροπή ακόμη μερικότερης – μικρότερης ποσότητας υδάτων (ακούσθηκε για 250.000 κμ) και με νέες περιβαλλοντολογικές μελέτες. Το υποστήριξαν και μερικοί άλλοι συνήγοροι των παρεμβαινόντων πλην όμως αντίρρησαν οι αιτούντες. Το Δικαστήριο επεφυλάχθη και μετά από διακοπή και διάσκεψη, αφού άκουσε και την Εισηγήτρια, επανήλθε ανακοινώνοντας την απόρριψη του αιτήματος και την συζήτηση της υποθέσεως. Έδωσε δε προθεσμία στους πληρεξουσίους δικηγόρους για την προσκόμιση υπομνημάτων.
Σημειούται ότι η υπόθεση συζητείται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου της Χώρας –του ΣΤΕ μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί των 14 ερωτημάτων προδικαστικής αποφάσεως του ΣΤΕ.
Εν αναμονή λοιπόν εκδόσεως αποφάσεως η οποία θα είναι και οδηγός για την τύχη των Έργων. Ως Αργιθεάτης επιθυμώ, όπως διαχρονικά υποστηρίζω και γράφω, την αποπεράτωση των έργων με την τήρηση των προβλεπομένων για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και ιδίως των προβλεπομένων στο Παράρτημα της τροπολογίας – νόμου του τότε υπουργού Γ. Σουφλιά".
Μενέλαος Παπαδημητρίου