Απάντηση από την «Οικολογική Θεσσαλία» στην επιστολή του Τ.Ε.Ε και Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε για το Θέμα του Αχελώου και της Μεσοχώρας
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Θεσσαλία
- Εκτύπωση
Στην επιστολή η οποία δημοσιεύτηκε από το Τ.Ε.Ε και Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε, επιλέγουμε να απαντήσουμε με συνοπτικό και ήπιο τρόπο, παρότι αυτή ήταν αιχμηρή έως προσβλητική, επιφυλασσόμενοι για την περαιτέρω μας αντιμετώπιση.
Η Oικολογική Θεσσαλία είναι μια προσπάθεια στον χώρο της αυτοδιοίκησης που έχει στον ιδεολογικό της πυρήνα ζητήματα που σχετίζονται με την οικολογία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το περιβάλλον.
Στο πλαίσιο της δράσης στο περιφερειακό συμβούλιο προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια άλλη πρακτική από τις συνηθισμένες της στείρας αντιπολίτευσης ή της απραξίας. Έτσι λοιπόν οι θέσεις μας αποτελούν προϊόν συστηματικής μελέτης και είναι καρπός συλλογικής δουλειάς. Προσπαθούμε μάλιστα να μην εγκλωβιζόμαστε σε στενά όρια ιδεοληπτικών αντιλήψεων και είμαστε ανοιχτοί σε κάθε διαδικασία διαβούλευσης συζητώντας ένα ευρύ φάσμα απόψεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορούμε να βαδίσουμε σε δρόμους που βρίσκονται έξω από την ουσία της ύπαρξής μας, όπως η αντίθεσή μας στην αέναη και άνευ όρων μεγέθυνση, στην υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενιών, την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την αναγόρευση του κέρδους ως υπέρτατη αξία, την προσπάθεια των ελίτ και τοπικών παραγόντων να κατευθύνουν τις εξελίξεις προς όφελός τους κλπ.
Για το ζήτημα του Αχελώου και της Μεσοχώρας έχουμε ξεκάθαρες θέσεις, οι οποίες πηγάζουν από μακρά και συνεχή προσπάθεια διαβούλευσης και επιστημονικής τεκμηρίωσης. Θέσεις που συνδέονται με την υποχρέωσή μας απέναντι στις επόμενες γενιές να μην τους κληροδοτήσουμε ένα τόπο κατεστραμμένο.
Η αντίληψη που θέλει τα ποτάμια μας και εν γένει τους φυσικούς μας πόρους ως έργα μας βρίσκει αντίθετους, όπως και η λογική της συνεχούς και άνευ όρων ανάπτυξης, η οποία μας έφερε στην σημερινή τραγική θέση. Και εδώ υπάρχουν ευθύνες οι οποίες πρέπει να αποδοθούν. Για το ζήτημα του Αχελώου και της Μεσοχώρας πιστεύουμε πως πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες τόσο για τον σχεδιασμό όσο και γι αυτούς που υλοποίησαν τα ως τώρα έργα.
Η εκτροπή του Αχελώου που ευαγγελίζονται δεν μπορεί να γίνει καθώς έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία. Η Μεσοχώρα δεν είναι ΑΠΕ όπως διατυπώνουν το ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ εξαιτίας του μεγέθους του κλπ κλπ. Η λογική ας γίνει το έργο αφού βρίσκεται στα τελειώματα και η επίκληση των προ τετελεσμένων γεγονότων, θεωρούμε ότι δεν είναι σωστές διότι η συνέχιση του λάθους δεν μπορεί να μας απεμπλέξει από αυτό, αντιθέτως το λάθος θα διαιωνίζεται και θα διευρύνεται.
Χρειαζόμαστε λοιπόν να βρούμε τη λύση μόνοι μας και να πάρουμε την ευθύνη για το υδατικό μας ζήτημα και για την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Είμαστε φανατικοί υπέρμαχοι των ΑΠΕ αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την παγκόσμια τάση για αντικατάσταση των βρόμικων μορφών παραγωγής ενέργειας να εξελιχθεί σε business us usual στα χέρια των ελίτ, των μεγαλοεργολάβων, των προνομιακών συνομιλητών της εξουσίας. Η τεχνολογία των ΑΠΕ ήρθε να για δώσει λύσεις στην καταστροφή του περιβάλλοντος και ήρθε για να υπηρετήσει τον πολίτη και την κοινωνία. Οι κοινωνία λοιπόν έχει τον πρώτο λόγο και όχι αυτοί που θησαύρισαν ως μεγαλοεργολάβοι φαραωνικών, αμφιβόλου σκοπιμότητας έργων. Η Οικολογική Θεσσαλία ταυτίζεται με τα συμφέροντα της κοινωνίας των Θεσσαλών πολιτών και γι αυτό και η θέση της.
Αυτοί όμως που είχαν την ευθύνη, όλα αυτά τα χρόνια, τόσο για τη διαχείριση των υδάτων και αντί αυτού, όχι μόνο δεν έκαναν, σχεδόν, τίποτα για τα αρδευτικά δίκτυα και τις λοιπές υποδομές, αλλά άφησαν και να ανορυχθούν ανεξέλεγκτα δεκάδες χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις, όσο και για την αγροτική πολιτική, μάλλον, φαίνεται να απέτυχαν παταγωδώς, καθώς αυτά που πρότειναν, αν πρότειναν, σε καμία περίπτωση δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οφείλουμε να αλλάξουμε ρότα και κάθε μέρα που περνάει γίνεται και περισσότερο σαφές και επιτακτικό. Η Θεσσαλική πεδιάδα θέλει διαφορετική διαχείριση. Εδώ και χρόνια έχουμε διατυπώσει σειρά θέσεων και προβληματισμών επ’ αυτού... Για χρόνια μιλάμε για βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς νερού. Για χρόνια μιλάμε για πολλά μικρά τοπικά έργα ταμίευσης νερού. Για χρόνια μιλάμε για αλλαγή των γεωργικών πρακτικών, που θέλουν το έδαφος ως αδρανές υλικό για κάθε καλλιέργεια. Για χρόνια μιλάμε για στήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας στο πλευρό του αγρότη. Για χρόνια μιλάμε για την άσκηση μιας γεωργίας που σέβεται τον άνθρωπο και τους πόρους που χρησιμοποιεί…
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ