Καταπέλτης η απόφαση για την τύχη της σήρραγγας του Αχελώου Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Πολιτικά
- Εκτύπωση
Με αλλεπάλληλες Ερωτήσεις και παρεμβάσεις προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο Βουλευτής Ντίνος Ρόβλιας ζήτησε:
1. Την διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για τους κινδύνους που εγκυμονούνται στη σήραγγα εκτροπής του Αχελώου εξ αιτίας της διακοπής των εργασιών.
2. Την συνέχιση των εργασιών, μέσω της διαδικασίας της αίτησης ανάκλησης της απόφασης της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αίτηση ανάκλησης προβλέπεται από το άρθρο 52 παρ. 9 του Π.Δ. 18/1989 βάσει νεοτέρων κρίσιμων στοιχείων και μεταβολής δεδομένων, που προέκυψαν μετά την έκδοση της απόφασης αναστολής.
Με βάση τις Ερωτήσεις του κ. Ρόβλια διετάχθη η διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ. Την πραγματογνωμοσύνη διενήργησαν τρεις ξένοι ειδικοί μηχανικοί, οι PIERGIORGIO GRASSO, DANIELE PEILA και FRANCOIS VUILLEUMIER. Η πραγματογνωμοσύνη κατετέθη στη Βουλή των Ελλήνων μετά την με αρ. πρωτ. 748/13-7-2010 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων του κ. Ρόβλια.
Τα συμπεράσματα της πολυσέλιδης πραγματογνωμοσύνης αφενός τυγχάνουν εξαιρετικά ανησυχητικά για την τύχη της σήραγγας εκτροπής και αφετέρου ανοίγουν το δρόμο για την άμεση συνέχιση των εργασιών, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι για τη σήραγγα.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται επί λέξει στο κεφάλαιο 8 της Πραγματογνωμοσύνης:
"Η τρέχουσα κατάσταση της σήραγγας παρουσιάζει μεγάλο αριθμό δυνητικών κινδύνων οι οποίοι, αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες με μεγάλο κίνδυνο για τη μελλοντική ζωή της σήραγγας. Η λεπτομερής ανάλυση αυτών των κινδύνων έχει δείξει ότι, και λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε από την κατασκευή της σήραγγας χωρίς να έχει γίνει η οριστική τελική επένδυση, δεν είναι δυνατόν η σήραγγα να αφεθεί σταθεροποιημένη μόνον με τις προσωρινές υποστηρίξεις. Αντίθετα, είναι απαραίτητο να περαιωθεί η τελική επένδυση το συντομότερο δυνατό ή, αν αυτό δεν είναι δυνατό να γίνει γρήγορα, να εφαρμοσθούν ορισμένα επείγοντα μέτρα που θα περαιωθούν πριν την έλευση της εποχής των βροχών του ερχόμενου φθινοπώρου. Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (ΤΗΣ ΣΗΡΑΓΓΑΣ) ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ".
Σχετικά με το θέμα ο κ. Ρόβλιας δήλωσε:
"Είναι προφανές ότι μετά την πραγματογνωμοσύνη αυτή, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στο έργο του Αχελώου. Διότι η διακοπή των εργασιών απειλεί με κατάρρευση την σήραγγα εκτροπής, για την οποία έχουν δαπανηθεί τεράστια κονδύλια. Η συνέχεια – και μάλιστα επείγουσας μορφής – θα πρέπει να δοθεί στις αίθουσες του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κάθε ενδιαφερόμενος – διάδικος έχει το δικαίωμα να ασκήσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης αναστολής των εργασιών και να ζητήσει να επιτραπούν οι εργασίες που θα αποτρέψουν τη ζημιά στη σήραγγα εκτροπής. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ αντελήφθη το πρόβλημα και ανταποκρίθηκε στα σχετικά αιτήματα, αναθέτοντας σε αντικειμενικούς και ειδικούς πραγματογνώμονες να γνωματεύσουν σχετικά. Τώρα όλοι οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συντονιστούν για τη νέα Προσφυγή (αίτηση αναστολής) στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε ότι αφορά το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ θα επανέλθω άμεσα, με νέα σχετική Ερώτηση, για το πότε θα κατατεθεί η αίτηση ανάκλησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο κίνδυνος είναι άμεσος και μεγάλος να καταστραφεί ένα έργο, που το έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός. Όλοι πλέον πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είτε είναι διάδικοι, είτε κόμματα, είτε κινήσεις, είτε δικαστήρια".