«Όχι» της Περιφέρειας σε αιολικό πάρκο στη θέση «Αχλαδιάς - Κουκιά» στην Αργιθέα Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ομόφωνα αρνητικά γνωμοδότησε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιβάλλοντος, Αγροτικού Τομέα και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 30 MW στην θέση «Αχλαδιάς– Κουκιά», της Δ.Ε. Αργιθέας του Δήμου Αργιθέας και της Δ.Ε. Πύλης του Δήμου Πύλης στην Π.Ε. Τρικάλων.
Το προτεινόμενο έργο
Το προτεινόμενο έργο αφορά στην εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου, αποτελούμενου από 15 Ανεμογεννήτριες με διάμετρο πτερύγων 90 μέτρα και ύψος 80 μέτρα, ονομαστικής ισχύος 2 ΜW η κάθε μία, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 30 MW, στην προαναφερθείσα θέση καθώς και των συνοδών τους έργων, όπως της Οδοποιίας, της Γραμμής Μεταφοράς Μέσης Τάσης, του Κέντρου Ελέγχου του ΑΣΠΗΕ και την εγκατάσταση εργοταξιακών χώρων.
Η περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί το αιολικό πάρκο είναι εκτός διατηρητέων μνημείων, Natura 2000, σχεδίων πόλεων και ορίων οικισμών. Περικλείεται όμως από περιοχές Natura, ενώ η περιοχή εγκατάστασης αποτελεί βιότοπο Corine με την ονομασία «Όρη Άγραφα» με την Επιτροπή να εκτιμά ότι θα έχει μεγάλη επίπτωση η εγκατάσταση του έργου στην χλωρίδα και πανίδα της ευρύτερης περιοχής.
Σωρεία παρατηρήσεων
Μεταξύ των παρατηρήσεων που κάνει επί της ΜΠΕ του έργου η Επιτροπή είναι ότι δεν υπάρχει γεωλογική μελέτη για την διάνοιξη των δρόμων, ούτε γεωτεχνική (πρανή, κλίσεις, μέτρα προστασίας από κατολισθήσεις), αλλά ούτε και υδρολογική. Ουσιαστικά δεν υπάρχει μελέτη οδοποιίας, παρά μόνον μια προμελέτη βασιζόμενη σε ψηφιακά μοντέλα (επί χάρτου). Επίσης ότι η επιλεγείσα θέση αποτελεί κρίσιμης σημασίας βιότοπο του απειλούμενου είδους Όρνιου, τμήμα της έκτασης εμπίπτει σε καταφύγιο άγριας ζωής και για την πρόσβασή στο έργο απαιτούνται περίπου 13 χλμ διανοίξεων δασικών δρόμων με μεγάλες κλίσεις και πολλά τεχνικά έργα. Δεν εξετάζεται επίσης όπως αναφέρει στην απόφασή της η Επιτροπή «το ενδεχόμενο αλληλεπίδρασης των αιολικών πάρκων μεταξύ τους και τις επιπτώσεις στους γύρω οικισμούς καθώς στην ευρύτερη περιοχή πρόκειται να εγκατασταθεί μεγάλος αριθμός ανεμογεννητριών»
Δεν περιγράφεται επίσης σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής «η διαδικασία απομάκρυνσης και διαχείρισης του εξοπλισμού μετά το τέλος ζωής του πάρκου καθώς και της αποκατάστασης της περιοχής με δεδομένο το μέγεθος του, την κατάσταση του, το είδος των εξαρτημάτων του και τα φυσικά χαρακτηριστικά των περιοχών εγκατάστασης. Για παράδειγμα τα πτερύγια πώς θα απομακρυνθούν, οι βάσεις από σκυρόδεμα πώς θα αποξηλωθούν; Δεν αναφέρεται το κόστος της αποκατάστασης της περιοχής μετά το τέλος ζωής της δραστηριότητας του αιολικού πάρκου. Τα αναφερόμενα κόστη οφείλουν να υπολογιστούν και να συμπεριληφθούν στην μελέτη του έργου για την απόδειξη της βιωσιμότητάς του.»
Επίσης επισημαίνεται ότι «η επέμβαση στους υφιστάμενους και στους υπό διάνοιξη δρόμους υποεκτιμάται» καθώς οι δασικοί δρόμοι που ανοίγονται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από το πλάτος των 5 μέτρων που προβλέπει η μελέτη, η κλίση του 13,40% που προβλέπει είναι επίσης απαγορευτική για δασικούς δρόμους λόγω της αστάθειας των εδαφών και το μεγάλου όγκου και βάρους των φορτηγών μεταφοράς του εξοπλισμού.
Δεν γίνεται επίσης καμία αναφορά για την επιλογή του οδικού δικτύου πρόσβασης του εξοπλισμού του έργου έως το Μουζάκι ενώ μεταξύ άλλων η μελέτη θεωρεί δεδομένη την πρόσβαση στον δρόμο σε όλο το μήκος των 240 χλμ., χωρίς να μελετήσει την δυνατότητα πρόσβασης, τα προβλήματα που θα προκύψουν από τον τύπο οχήματος και τις επεμβάσεις που θα χρειαστούν.
Πέραν των όσων προαναφέρθηκαν υπάρχουν πολλές ακόμα επισημάνσεις της Επιτροπής επί της ΜΠΕ για επιπτώσεις του έργου στην κτηντοροφία και την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού στις πηγές και τα υπόγεια ύδατα κ.α με την Επιτροπή να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «… η παρούσα Μ.Π.Ε. του έργου δεν αναφέρεται στις πραγματικές επιπτώσεις αυτού στο περιβάλλον, διότι δεν λήφθηκαν υπ’ όψιν στοιχεία σημαντικά και πραγματικά για την πανίδα, την χλωρίδα, το ανάγλυφο της περιοχής, την γεωμορφολογία της περιοχής με αποτέλεσμα, απουσίας αυτών, να οδηγείται σε εσφαλμένα συμπεράσματα, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιπτώσεις του έργου στο περιβάλλον της περιοχή» και να γνωμοδοτεί ομόφωνα αρνητικά επί της ΜΠΕ.
Κωστής Κριτσιάνης