Πέθανε ο Φετουλάχ Γκιουλέν Κύριο
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Ο ιεροκήρυκας Φετουλά Γκιουλέν, ο άνθρωπος τον οποίο η κυβέρνηση της Τουρκίας χαρακτήριζε ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 κατά της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέθανε σε ηλικία 83 ετών στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, όπου ζούσε πολιτικός πρόσφυγας εδώ και δεκαετίες.
Πρόκειται πιθανόν για την πιο αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας και, σε κάθε περίπτωση, τον υπ’ αριθμόν 1 εχθρό του σημερινού προέδρου Ερντογάν.
Την πληροφορία του θανάτου του δημοσιοποίησαν αρχικά χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στον ίδιο.
Επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τον ανιψιό του Εμπουσελέμε Γκιουλέν.
Ο Φετουλά Γκιουλέν, μέσα από την θρησκευτική αδελφότητα της οποίας ηγείτο, δημιούργησε ισλαμιστικό κίνημα με δική του, ιδιαίτερη ταυτότητα. Ανέπτυξε τεράστιο δίκτυο υποστηρικτών και οργανώσεων, με πεδία δράσης κυρίως το εκπαιδευτικό σύστημα, τα μέσα ενημέρωσης και την προσφορά κοινωφελούς έργου.
Η τουρκική κυβέρνηση τον χαρακτήριζε επικεφαλής τρομοκρατικής οργάνωσης, έχει βαφτίσει το δίκτυο των υποστηρικτών του «τρομοκρατική οργάνωση FETO».
Αρχικά υποστήριζε την κυβέρνηση Ερντογάν, στην εξουσία από το 2002, ωστόσο από το 2013 και μετά οι δρόμοι τους χώρισαν.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χιλιάδες υποστηρικτές του, κυρίως πρόσωπα που κατείχαν θέσεις στη δημόσια διοίκηση, οδηγήθηκαν στη φυλακή ή εγκατέλειψαν τη χώρα.
Κατηγορήθηκε από μεγάλη μερίδα του τουρκικού πολιτικού συστήματος ότι ήταν το «μακρύ χέρι» της Ουάσιγκτον, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούσαν στον επαναπροσδιορισμό της ισορροπίας πολιτικής δύναμης στην Τουρκία.
Ζούσε στις ΗΠΑ από το 1999. Κατέφυγε εκεί εξόριστος όταν το πολιτικό κλίμα άρχισε να γίνεται βαρύ για τον ίδιο — είχε μπει στο στόχαστρο των στρατηγών, που ήταν την εποχή πανίσχυροι στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας.
Η Άγκυρα ζητούσε επίμονα την έκδοσή του, όμως οι ΗΠΑ ουδέποτε ικανοποίησαν το αίτημά της αυτό.
πηγη: ΑΠΕ-ΜΠΕ