Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Χρ. Κατσαβριά για την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων Δρακότρυπας και Καστανιάς (+Βίντεο)
- μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
- Κατηγορία Τοπική Επικαιρότητα
- Εκτύπωση
Συζητήθηκε την Τρίτη (18/9) στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Κατσαβριά-Σιωροπούλου προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με θέμα: «Αξιοποίηση και αναβάθμιση των παιδικών κατασκηνώσεων Δρακότρυπας και Καστανιάς του Νομού Καρδίτσας».
Η Κα Κατσαβριά στην πρωτολογία έθεσε το ζήτημα σχετικά με την επαναλειτουργία των δύο παιδικών κατασκηνώσεων που ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας όμως έχουν παραχωρηθεί στους Δήμους Μουζακίου και Καρδίτσας και έως τα έτη 2022 και 2023 αντίστοιχα.
Η Κα Κατσαβριά συνεχίζοντας έκανε μια τοποθέτηση γενική για τον χώρο που βρίσκονται οι δύο κατασκηνώσεις καθώς και ένα σύντομο ιστορικό της λειτουργίας τους και θέτοντας ερωτήματα για την επαναλειτουργία τους.
"...Αυτές οι κατασκηνώσεις βρίσκονται σε δυο περιοχές με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και άριστο κλίμα, η μία στην Καστανιά, δίπλα στη λίμνη Πλαστήρα και η άλλη στη Δρακότρυπα του Δήμου Μουζακίου και έχουν εδώ και χρόνια παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς, σήμερα παραμένουν κλειστές και εγκαταλελειμμένες, τη στιγμή που θα μπορούσαν, εάν το αποφασίσουμε, να επαναλειτουργήσουν και να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στα παιδιά αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Οι παιδικές κατασκηνώσεις της Καστανιάς κατασκευάστηκαν σε μια έκταση είκοσι έξι στρεμμάτων το 1965 και λειτούργησαν από το Υπουργείο Παιδείας, φιλοξενώντας χιλιάδες παιδιά, μέχρι το 1983. Από το 1997 μέχρι το 2009 έγιναν αλλεπάλληλες και κοπιώδεις ενέργειες για την επαναλειτουργία της κατασκήνωσης από πολλούς φορείς, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Από το 2008 και για δεκαπέντε χρόνια οι κατασκηνώσεις παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας στον τότε Δήμο Ιτάμου, ο οποίος το 2009 διέθεσε σημαντικό ποσό από το Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και διαμόρφωσε ένα τμήμα των κατασκηνώσεων. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν μαζί με όλη την περιουσία του Δήμου Ιτάμου στον «Καλλικρατικό» Δήμο Καρδίτσας.
Ιδιαίτερα, οι μαθητικές κατασκηνώσεις της Δρακότρυπας με δωρεά της τοπικής κοινότητας το 1960 παραχωρήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας. Λειτούργησαν από το 1960 μέχρι το 1972, φιλοξενώντας χιλιάδες μαθητές του Νομού.
Το 2004, το Υπουργείο Παιδείας με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μαθητικών Κατασκηνώσεων και Φιλοξενίας, τις παραχώρησε στον Δήμο Μουζακίου για δεκατρία χρόνια -ισχύει ακόμη αυτή η παραχώρηση- προκειμένου να τις λειτουργήσει ως κατασκηνωτικό κέντρο υπό την αιγίδα του. Όμως, δεν λειτούργησαν ποτέ και παραμένουν ανενεργές και εγκαταλελειμμένες.
Κατά την επίσκεψή μου στις πανέμορφες περιοχές της Δρακότρυπας και της Καστανιάς στις εγκαταστάσεις των δύο κατασκηνώσεων, μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και τοπικούς φορείς, διαπίστωσα, κύριε Υπουργέ, με λύπη μου, ότι οι κατασκηνωτικοί αυτοί χώροι, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια άριστη εναλλακτική μορφή εκπαίδευσης, αγωγής και αναψυχής, παραμένουν αναξιοποίητες, με κατεστραμμένες υποδομές.
Σας ερωτώ, λοιπόν, κύριε Υπουργέ, τι προτίθεστε από την επόμενη κατασκηνωτική χρονιά να πράξετε, ώστε οι κατασκηνώσεις του Υπουργείου Παιδείας να αναβαθμιστούν, να εκσυγχρονιστούν και να επαναλειτουργήσουν;
Έχετε επεξεργαστεί συνέργειες με άλλα Υπουργεία και με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε από κοινού να υπάρξει ένας εθνικός σχεδιασμός, για να επανεξετάσετε τον κατασκηνωτικό θεσμό ως μια συμπληρωματική εκπαιδευτική διαδικασία, ικανή να ολοκληρώσει τη δημόσια εκπαίδευση και να την καταστήσει ελκυστική και αποτελεσματική;
Στην κατεύθυνση αυτής της αναβάθμισης, προτίθεστε πιλοτικά να επανεξετάσετε την επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων της Δρακότρυπας και της Καστανιάς, δεδομένου ότι ο Νομός Καρδίτσας στερείται ουσιαστικά κατασκηνώσεων ικανών να προσφέρουν ευκαιρίες εναλλακτικής και βιωματικής εμπειρίας στα παιδιά-μαθητές;"
Λαμβάνοντας το λόγο ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου τόνισε ορθά και κοφτά πως οι εν λόγω κατασκηνώσεις έχουν παραχωρηθεί στους δύο Δήμους οι οποίοι και είναι υπεύθυνοι για να τις λειτουργήσουν. Εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συμβαίνει αυτό λέγοντας πως αν είναι ζητήματα νομικής φύσεως που δεν επιτρέπουν τη λειτουργία τότε ευχαρίστως να τεθούν από τους Δήμους και εν συνεχεία να γίνουν όποιες ενέργειες απαιτούνται ωστε να επανέλθουν σε καθεστώς λειτουργίας.
Επανερχόμενη στη συζήτηση του θέματος η Κα Κατσαβριά έθεσε το ζήτημα της εύρεσης πόρων για τη μελέτη, την αποκατάσταση και την κατασκευή ενδεχομένως των απαραίτητων κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων τονίζοντας ότι οι Δήμοι έχουν την πρόθεση να συμβάλλουν και αυτοί προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας των κατασκηνώσεων.
Η Κα Κατσαβριά επανέλαβε πως με αυτές τις ενέργειες θα αυξηθούν θεαματικά και οι προοπτικές της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς οι υποδομές των κατασκηνώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε δύο επίπεδα: στο επίπεδο της ικανοποίησης αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και στο επίπεδο της εξοικείωσης με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όλον τον χρόνο, όχι μόνο την περίοδο του καλοκαιριού.
Κλείνοντας τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτης ο Κος Γαβρόγλου συμφώνησε επί των γενικών αρχών και κατευθύνσεων που έθεσε η Βουλευτής του νομού μας ωστόσο επανέφερε το ζήτημα της έλλειψης πρωτοβουλιών από τους Δήμους τα προηγούμενα χρόνια λέγοντας ωστόσο ότι υπάρχει πολιτική πρόθεση να συνεννοηθούμε με τους Δήμους και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο προφανώς των δυνατοτήτων του Υπουργείου ώστε να δοθεί μια ζωή σε αυτούς τους δύο χώρους.
Δείτε το σχετικό βίντεο από τη συζήτηση του θέματος: